SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Židan kampanjo Na planincah prijavil tržnemu inšpektoratu

2

termometer

 | Foto:
Oglaševalsko kampanjo francoske družbe Danone, v kateri reklamira novo tržno znamko Na planincah, je poslanec SD Dejan Židan označil za hud primer zavajanja potrošnika.

To pa zato, ker "se ga s tržno znamko namenoma napeljuje, kot da gre za produkt slovenskega porekla". Židan je podal prijavo na tržni inšpektorat in inšpektorat za kmetijstvo.

"Sum zavajanja potrošnika o poreklu blaga" Nekdanji kmetijski minister Dejan Židan meni, da gre za sum zavajanja potrošnika o poreklu blaga, zato je podal omenjeni prijavi ter pobudo ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču. "Očitno je, da pri velikih tujih korporacijah tovrstni primeri zavajanja potrošnika, s sklicevanjem na nacionalni izvor izdelka, s pomočjo nekorektne izrabe posameznih motivov slovenstva postajajo trend, česar pa ne bi smeli dopustiti," je kritičen Židan.

Danone Slovenija: Uporabljeno je tudi mleko nekaterih slovenskih mlekarn V družbi Danone Slovenija pojasnjujejo, da gre za povsem novo idejo o jogurtu, ki je na voljo izključno na slovenskem trgu. Celotna ideja teh jogurtov temelji na alpskem poreklu mleka, zato mora to odražati tudi sama formula izdelka, so zapisali.

Jogurti so tako narejeni iz mleka, ki 100-odstotno prihaja z območja Alp, za proizvajalca pa so izbrali družbo Tirol Milch, ki je del podjetja Berglandmilch iz Avstrije. To podjetje kot dobavitelja za svoje blagovne znamke uporabljajo tudi nekatere slovenske mlekarne, še pravijo v Danone Slovenija.

Kampanja je naletela na močan odziv tako javnosti kot stroke. Predsednica upravnega odbora oglaševalske zbornice Milena Štular ugotavlja, da je Danone na trg poslal izdelek, ki je proizveden samo za slovenski trg, ki ima vso slovensko deklaracijo in ime Na planincah.

"Igra na noto slovenskosti" Kupec šele na etiketi izdelka prebere ime proizvajalca in ugotovi, da je v ozadju francoska nacionalna družba Danone. "Tako se skuša proizvajalec z izdelkom spet približati slovenskemu potrošniku, ker igra na noto slovenskosti," meni Štularjeva.

"Izkoriščanje naklonjenosti povprečnega slovenskega potrošnika" Oglas Na planincah po mnenju Židana vzbudi asociacijo slovenske narodne pesmi in s tem izkoristi naklonjenost povprečnega slovenskega potrošnika. "Takšna ravnanja so v času, ko se slovenski potrošnik še posebej zaveda vedno večje potrebe, da kupuje slovenske izdelke, ki so kakovostni, s tradicijo in visokimi standardi varnosti ter tako v krizi pomaga domačemu proizvajalcu, še posebej sporna in moralno vprašljiva," je opozoril Židan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin