Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
21. 6. 2017,
4.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Mojca Lukančič dražba izvršba banka Aha Skupina Mura

Sreda, 21. 6. 2017, 4.22

6 let, 6 mesecev

Zgradila in izgubila imperij z več tisoč zaposlenimi, zdaj bo ostala še brez večmilijonskega premoženja

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Mojca Lukančič | Foto STA

Foto: STA

Okoli 1200 zaposlenih v tekstilni tovarni Aha Mura je nekega petka pred dobrimi tremi leti nestrpno čakalo na novice s sedeža družbe v Murski Soboti. Skrbelo jih je, ali bodo v naslednjem tednu še imeli službo ali pa jih bodo ob prihodu pričakale delovne knjižice. 

Sindikalistka je zaman klicala na mobilni telefon Mojce Lukančič, prve dame in lastnice Aha Mure. Zvonil je v prazno. Denarja, ki naj bi ga pet pred dvanajsto zagotovila zasebna vlagateljica iz Nemčije in s katerim bi poplačali šestmilijonski davčni dolg, ni bilo. 

Bilo je 23. maja 2014, ko je okrožno sodišče v Murski Soboti končalo agonijo in Aha Muro poslalo v stečaj. To je pomenilo socialno bombo za Pomurje, ki se že spopada z visoko brezposelnostjo. Na ruševinah propadle Mure je dobilo službo le nekaj sto ljudi.

Kaj vse bodo prodali na dražbi

Tri leta pozneje podjetnici in odvetnici grozi, da bo ostala brez vsega svojega premoženja.

Na okrajnem sodišču v Idriji, od koder prihaja Lukančičeva, so v teh dneh izdali odredbo o prodaji njenih nepremičnin. Za 19. oktobra so razpisali prvo javno dražbo, na kateri bodo ves dan iskali kupce za več kot 30 različnih poslovnih prostorov.

Finančna uprava Republike Slovenije | Foto: STA , Foto: STA , Med drugim bodo na prodaj blagovnica Midas v središču Ljubljane, pisarne, v katerih domuje njena odvetniška pisarna, in družinska vila na elitni lokaciji v Trnovem. Več o tem, katere nepremičnine bodo na prodaj in koliko pričakujejo zanje, v okvirju spodaj.

Z njihovo odprodajo želijo zbrati več kot sedem milijonov evrov, ki bi jih namenili za poplačilo dolgov Lukančičeve do bank in drugih upnikov. Končni izkupiček bo verjetno precej nižji. Sodišče je odredilo, da lahko že na prvi dražbi cena upade za 30 odstotkov.

Več kot 18 milijonov evrov dolgov

To še zdaleč ne bo zadoščalo za poplačilo več kot ducat upnikov. Gre v glavnem za banke, ki so financirale delovanje zdaj že propadlega poslovnega imperija Lukančičeve, zdaj pa proti njej vodijo izvršbe v skupni vrednosti več kot 18 milijonov evrov.

Gre tudi za dolgove trgovske družbe Aha Midas, ki je aprila letos končala v stečajnem postopku. V finančnih težavah je bila dalj časa. Že konec leta 2015 so na javni dražbi prodajali njeno zadnje imetje, od hlač znamk Armani in Dolce & Gabbana do moških suknjičev znamke Marc Jacobs in Dieslovih jaken. In to za tretjino maloprodajne cene.

Lukančičeva ima po dostopnih informacijah tudi davčni dolg v vrednosti od 100 tisoč do 300 tisoč evrov. Že pred časom je država na njenih nepremičninah vpisala večmilijonsko hipoteko.

Glede na to, da nima dovolj premoženja za poplačilo dolgov, je mogoče pričakovati, da bo v bližnji prihodnosti na sodišče vložila predlog za začetek osebnega stečaja ali pa bo to namesto nje naredil kateri od upnikov.

"Ne dajem komentarja," nam je včeraj dejala Lukančičeva.

Kaj bo na prodaj

 

Blagovnica Midas v središču Ljubljane

- trgovina v več nadstropjih in skladišče v kleti,

- tržna vrednost več kot štiri milijone evrov.

Aha Midas | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

 

Pisarna na Tivolski cesti 48 v Ljubljani

- poslovni prostor s teraso in več parkirnimi mesti,

- tržna vrednost 160 tisoč evrov.

 

Pisarne na Poljanskem nasipu 6 v Ljubljani

- obsežni poslovni prostori v palači Kapitelj in parkirno mesto,

- tržna vrednost milijon evrov.

 

Pisarne na Bravničarjevi ulici 13 v Ljubljani

- obsežni poslovni prostori v stavbi Modra hiša in 14 parkirnih mest,

- tržna vrednost 748 tisoč evrov.

 

Hiša v Trnovem v Ljubljani

- okoli 260 kvadratnih metrov velika stanovanjska nepremičnina, zgrajena leta 2006,

- tržna vrednost milijon evrov.

 

Pisarna v stolpnici na Dunajski cesti v Ljubljani

- poslovni prostor v WTC,

- tržna vrednost 347 tisoč evrov.

 

Manjše zemljišče z gospodarskim poslopjem v Idriji

Katera podjetja so preživela …

Že januarja letos je Lukančičeva izgubila družbo Aha Skupina, okoli katere je skupaj s partnerjem Nigelom Petrom Buxtonom zgradila (in izgubila) poslovni imperij z več tisoč zaposlenimi. Klonila je pod bremenom dolgov in končala v stečaju.

S tem se je dokončno končala poslovna pot družbe, pod okriljem katere so delovale tovarne Aha Mura, Aha Emmi, Aha Hoja, Aha Secaplast in Paron. Še leta 2012 so skupaj ustvarile nekaj manj kot 100 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Do danes so nekatere od njih končale v stečaju, druge so prodali v dogovoru z upniki.

… in katera so šla v stečaj

Podjetje Aha Emmi (danes Kety Emmi) iz Slovenske Bistrice, ki se ukvarja s proizvodnjo aluminijastih izdelkov, je pred letom dni končal v rokah strateškega partnerja, poljskega podjetja Aluform Spolka. V lanskem letu je povečalo prihodke, še dodatno povečalo število zaposlenih in prvič po dolgem času poslovalo z dobičkom.

Avgusta 2011 sta Mojca Lukančič in Nigel Peter Buxton na dražbi kupila Muro. | Foto: STA , Avgusta 2011 sta Mojca Lukančič in Nigel Peter Buxton na dražbi kupila Muro. Foto: STA , Že pred tem je novega lastnika dobilo podjetje Aha Plastik (danes Plastik SI). Kupila ga je premazniška družba Jub, odtlej pa eden od vodilnih izdelovalcev plastične embalaže za industrijske izdelke v Sloveniji posluje vedno bolje. V lanskem letu so njegovi prihodki presegli osem milijonov evrov, ob tem pa je ustvaril dobiček.

Medtem so družbe Aha Hoja, Aha Secaplast in Paron končale v stečaju.

V Murski Soboti še naprej šivajo

Na pogorišču Aha Mure je zraslo podjetje Arum, ki ga je ustanovil nekdanji tehnični direktor proizvodnje in pred tem dolgoletni član Murine uprave Dušan Gomboc. Najel je proizvodne zmogljivosti, blagovno znamko Mura in zaposlil več kot 300 ljudi.

V lanskem letu je Arum ustvaril pet milijonov evrov prihodkov od prodaje in 47 tisoč evrov čistega dobička. Večino oblačil šivajo za tuje blagovne znamke, proti koncu lanskega leta pa so v Murski Soboti odprli lastno prodajalno.

Medtem stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović išče kupca za proizvodni kompleks po izhodiščni ceni 1,6 milijona evrov. Morebitni kupci imajo do začetka julija čas za oddajo zavezujočih ponudb. Radovanović je imel sicer v preteklosti veliko ogledov, vendar se nihče ni odločil za oddajo ponudbe.

Državni milijoni za nakupe tovarn

Lukančičeva in Buxton sta kupovala podjetja na pogorišču, za oživitev njihove proizvodnje pa sta se zadolževala in v manjši meri uporabila lastna sredstva. Načrtovala sta, da bodo kupljene tovarne dolgoročno poslovale tako uspešno, da bosta z njihovim denarnim tokom poplačala najeta posojila.

Proizvodnjo nekdanje Mure je oživilo podjetje Arum Dušana Gomboca. | Foto: STA , Proizvodnjo nekdanje Mure je oživilo podjetje Arum Dušana Gomboca. Foto: STA , Za klavrno usodo Aha Skupine je bil odločilen nakup zdravega jedra Mure iz stečajne mase. Konec leta 2011 sta zanjo plačala skoraj deset milijonov evrov. Hkrati sta od slovenske države pridobila 5,8 milijona evrov subvencij, v zameno pa sta morala zaposliti vsaj 920 delavcev. 

V istem letu je Aha Skupina v Srbiji kupila še tekstilno podjetje Prvi maj iz Pirota in od srbske države dobila šest milijonov evrov subvencije za ohranitev delovnih mest.

Kriminalisti nad odtekanje denarja v Srbijo

Zaradi domnevnih nepravilnosti pri projektu oživitve proizvodnje nekdanje Mure sta se Lukančičeva in Buxton znašla v preiskavi.

Kriminalisti so sumili, da naj bi bilo dva milijona evrov pomoči, ki sta jih dobila od države, v resnici uporabljenih za tovarno v Srbiji. Lukančičeva je tedaj zanikala, da bi bila pomoč uporabljena nepregledno, takšni očitki pa so bili po njenem mnenju "absurdni".

Kljub temu ni prepričala murskosoboških kriminalistov, ki so februarja 2014 proti njej in Buxtonu vložili ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila. V kateri fazi je zadeva in ali so morda že zahtevali sodno preiskavo, na tožilstvu še preverjamo.

Negotova usoda tovarne v Srbiji

Ob izdatni subvenciji srbske države je Mojca Lukančič leta 2012 prevzela tudi tekstilno tovarno Prvi maj Pirot, ki je v jugoslovanskih časih zaposlovala tudi sedem tisoč ljudi. Toda namesto da bi se uresničile njene obljube o sanaciji poslovanja in novem zaposlovanju, se je okoli 1.300 delavcev znašlo na robu preživetja. 

Že po manj kot dveh letih so delavci večkrat stavkali zaradi zaostanka pri izplačilih plač. V poskus reševanje družbe Aha Mura Prvi maj Pirot in njenih 1.300 delavcev sta se vključila celo takratna premiera Srbije in Slovenije Aleksandar Vučić in Borut Pahor, a je stečaj murskosoboške Mure leta 2015 v brezno dokončno potegnil tudi srbsko podjetje.

Po štirih neuspelih prodajah je na zadnji razpis, katerega rok se je iztekel zadnji dan maja, prispela le ponudba Svobodne cone Pirot, ki je edina od zainteresiranih kupcev vplačala varščino. Ocenjena vrednost premoženja Aha Mure Prvi maj je 631 milijonov dinarjev ali dobrih pet milijonov evrov. Glede na to, da je ponudba Svobodna cona Pirot več kot polovico nižja od ocenjene vrednosti tovarne, saj znaša le 127 milijonov dinarjev (milijon evrov), bo stečajni upravitelj sklical sestanek upniškega odbora, na katerem bodo sprejeli končno odločitev o morebitni prodaji.

Ne spreglejte