SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žerjav: Z dvigom DDV bi še bolj obremenili realni sektor

1

termometer

Minister Radovan Žerjav je poudaril, da bi v primeru padca zakona o uravnoteženju javnih financ na referendumu vladi preostal le dvig DDV, kar bi prizadelo socialno ogrožene in gospodarstvo.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je ob robu seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) o predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ novinarjem pojasnil, da vlada nima več manevrskega prostora, da pa je odprta za socialni dialog. "Na osnovi socialnega dialoga so spremembe možne, dokler je možno vlaganje dopolnil v državnozborskem postopku," je dodal.

Žerjav: Vse je odvisno od dialoga, sprejemanja kompromisov Vlada sicer po Žerjavovih besedah pričakuje bolj realno razpravo. "Verjamem, da se da tudi kaj dogovoriti in spremeniti. Vse je odvisno od dialoga, sprejemanja kompromisov," je povedal.

Žerjav: Nasprotovati vsemu se ne da O poteku seje ESS je dejal, da so večinoma poslušali nasprotovanje "vsemu, kar je predlagano". "Nasprotovati vsemu se ne da. Mi potrebujemo spremembe, prihranek, da nastavimo trend uravnoteženja javnih financ do leta 2015," je dejal.

Žerjav: Referenduma se moramo bati vsi skupaj, celotna država Vlada se po ministrovih besedah ne boji referenduma. "Referenduma pa se moramo bati vsi skupaj, celotna država. Če bo do njega dejansko prišlo in bo zakon padel, bo imela država eno leto zvezane roke za kakršne koli ukrepe, podobne danes predlaganim. Ostal bi samo dvig DDV," je opozoril.

Dodal je, da bi zvišanje davka na dodano vrednost (DDV) prizadelo vse - socialno najšibkejše, tiste, ki imajo veliko, in gospodarstvo. Torej bi z dvigom DDV še bolj obremenili realni sektor, s tem pa bi izgubili nova delovna mesta, namesto da bi jih ustvarjali, je sklenil.

Zorko: Sindikati od delodajalcev pogrešajo konkretne ukrepe Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za pravno področje in področje delovnih razmerij Andrej Zorko je medtem ob robu seje dejal, da sindikati v današnji razpravi od delodajalcev pogrešajo konkretne ukrepe, zlasti pritisk na ministrstvo za gospodarstvo, "ki bi moralo pripraviti program investicij, kako zagnati gospodarstvo". "Vse, kar sedaj poslušamo, je, da se bo gospodarstvo zagnalo, če se bodo znižale socialne pravice," je bil kritičen. Iz pogovorov na seji je po njegovih besedah videti, da vlada posluša, "upam, da bodo njeni predstavniki tudi kaj slišali".

V zvezi z navedbami vlade, da je mogoče predlog zakona še spreminjati z dopolnili, je opozoril, da amandmaje vlaga politika. "Torej je končna volja v prvi vrsti in izključno odvisna od politike," je dejal. Dodal je, da ima pri tem glavno besedo koalicija, ki ima v DZ večino.

Zorko za višjo obdavčitev luksuznih dobrin, ki je zdaj 21-odstotna Odzval se je tudi na Žerjavovo svarilo pred referendumom. "Vsaka vlada svari pred referendumom," je pojasnil. O dvigu DDV pa je povedal, da velja o tem ukrepu razmisliti, da je treba dobiti izračune in analize. Kot je poudaril, nasprotuje višji obdavčitvi osnovnih življenjskih potrebščin, a je za višjo obdavčitev luksuznih dobrin, ki je zdaj 21-odstotna.

Bratuškova: Dvig zgornje stopnje DDV za eno ali dve odstotni točki ne bi prizadel najšibkejših Prav tako se z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo ne strinjajo v Pozitivni Sloveniji (PS). Kot je v odzivu poudarila poslanka PS Alenka Bratušek, dvig zgornje stopnje DDV za eno ali dve odstotni točki ne bi prizadel najšibkejših, saj ne bi vplival na spremembo cen osnovnih življenjskih potrebščin.

Bratuškova: Dvig zgornje stopnje ne bi povzročil izgube delovnih mest Dvig zgornje stopnje DDV tudi ne bi povzročil izgube delovnih mest, zmanjševal potrošnje ali negativno vplival na gospodarsko rast, je prepričana Bratuškova, ki se pri tem sklicuje na ocene ekonomskih strokovnjakov. Kot je dodala, bi bili s tovrstno potezo varčevalni ukrepi manj radikalni. "To se je izkazalo tudi v državah, ki so že dvignile DDV," je poudarila, pri tem pa naštela Finsko, Nemčijo, Avstrijo, Madžarsko in Francijo.

"V Pozitivni Sloveniji vztrajamo pri stališču, da bi morali do konsolidacije javnih financ priti z uravnoteženimi ukrepi na obeh straneh proračuna - tako odhodkovni kot tudi prihodkovni," je poslanka zapisala v sporočilu za javnost.

V zvezi s sejo ESS so se oglasili tudi v sindikatu Mladi plus. V sporočilu za javnost so vlado pozvali, naj pokaže zrelost in namesto metanja opek na vse prebivalce vsem generacijam ponudi produktivne ukrepe, s katerimi bo mogoče prihodnost graditi z večjim upanjem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin