Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 8. 2012,
11.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 18. 8. 2012, 11.25

7 let, 2 meseca

Žerjav in Černač prihodnji teden o ogroženih infrastrukturnih projektih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
O infrastrukturnih projektih, ki so financirani tudi s kohezijskimi sredstvi in so zaradi propada velikih gradbenih podjetjih ogroženi, bosta govorila tudi gospodarski in infrastrukturni minister.

Ob robu petkove novinarske konference, na kateri so predstavili črpanje kohezijskih sredstev, je Gospodarski minister Radovan Žerjav pojasnil, da se bo treba odločiti, kaj bo s posameznimi projekti, ki so ogroženi zaradi propada velikih gradbenih podjetij.

"En del bodo zagotovo morala graditi tuja podjetja" Pojasnil je, da bodo, kar bo mogoče, prenesli v naslednji večletni proračun EU. "Sredstva, ki ostanejo, pa bomo prerazporedili na področja, ki so absorpcijsko sposobna," je še dodal minister. Žerjav meni, da se bodo nekatera gradbena podjetja v prihodnje okrepila, tako da bodo lahko prevzela tudi večje projekte. "En del, v kolikor govorimo o razvoju železniške infrastrukture, bodo zagotovo morala graditi tuja podjetja, del pa gotovo domača," je še pojasnil. Žerjav pravi, da bo glede drugega tira Koper-Divača v tej finančni perspektivi izvedena le kakšna faza.

Žerjav ni najbolj navdušen nad partnerjem, ki poskuša že petič priti do Mercatorja Dotaknil se je tudi iskanja strateških partnerjev. "Če govorimo o odprodaji posameznih državnih naložb, v tem trenutku potekajo določene aktivnosti v zvezi z Mercatorjem. Nisem najbolj navdušen nad strateškim partnerjem, ki se nakazuje, in poskuša že petič priti do Mercatorja," je dejal in dodal, da kar se tiče ostalih naložb, posebnih aktivnosti ni.

Se pa Žerjav, kot je pojasnil, osebno angažira na področju iskanja tujih investitorjev v smislu investicij od začetka (greenfield investicije). Do tega trenutka ni bil uspešen, a ne misli obupati. "Največji efekt ima situacija v slovenskih bankah in posledično bonitete, ki padajo. To niso podatki, ki bi bili v privabljanju tujih investicij nek spodbujevalni moment," je še izpostavil.

Gospodarski minister Žerjav in infrastrukturni minister Zvonko Černač bosta o tem govorila naslednji teden.

Ne spreglejte