Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 11. 2016,
19.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

fracking Petišovci

Petek, 11. 11. 2016, 19.34

6 let, 6 mesecev

Zemeljski plin: spet zapleti s soglasjem v Petišovcih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

fracking | Foto Reuters

Foto: Reuters

Okoljevarstvena organizacija E-forum se je pritožila na odločitev Arsa, da pred pridobitvijo okoljevarstvenega dovoljenja za postavitev nove naprave za čiščenje zemeljskega plina v Petišovcih ni treba pridobiti okoljevarstvenega soglasja. S tem je zadržala pravnomočnost sklepa.

Arso je okoljevarstveno dovoljenje za postavitev naprave za čiščenje zemeljskega plina izdal junija lani, a so se na odločitev tudi takrat pritožili okoljevarstveniki. Upravno sodišče je nato odločbo odpravilo in jo vrnilo v ponovni postopek, Arso pa je odločil, da pred pridobitvijo dovoljenja ni treba pridobiti okoljevarstvenega soglasja.

Nova naprava bi po pojasnilih družbe Petrol Geoterm posodobila postopek procesiranja plina, kar bi omogočilo doseganje višje kakovosti plina, s tem pa bi prvič v zgodovini omogočili distribucijo v slovensko plinsko omrežje.


Preberite še:

-> Sodna zmaga za okoljevarstvenike: Petišovci ostajajo brez čistilne naprave, a tudi brez milijonov

-> Prigode iz Amerike ali kdo je v resnici volil Donalda Trumpa


Podjetja Geoenergo (ta je v enakovredni lasti Petrola in Nafte Lendava), Ascent Slovenia (podružnica londonskega podjetja Ascent Resources Ltd.) in Petrol Geoterm so od jeseni 2013 partnerji v tako imenovanem projektu joint venture (skupna naložba, op. a.) na Petišovskem polju, kjer so nahajališča zemeljskega plina in nafte. Geoenergo ima na lokaciji od leta 2002 rudarsko koncesijo za izkoriščanje surovine, cilji sodelovanja treh podjetij so obnova infrastrukture ter črpanje plina in pridobivanje nafte, s tem pa komercializacija polja v Petišovcih.

Namerno škodovanje gospodarstvu

V družbah Geoenergo in Ascent Slovenia o pritožbi E-foruma pravijo, "da je pritožba popolnoma pavšalna in neargumentirana, kar kaže na to, da so v ozadju pritožbe drugi interesi, ki škodujejo ne le lokalnemu, temveč vsemu slovenskemu gospodarstvu".  Petrol Geoterm pritožbo obžaluje, saj naj bi temeljila na pavšalnih trditvah. Pritožbo razumejo kot namerno škodovanje gospodarstvu.

Kaj je fracking

Hidravlično drobljenje ali fracking je drobljenje kamnine s hidravlično tekočino pod zelo visokim tlakom. Izvajajo ga tako, da vodo zmešajo s peskom in kemikalijami, snov pa nato pod visokim pritiskom vbrizgajo v vrtine. Tako nastanejo zelo majhne razpoke, skozi katere uhajajajo zemeljski plin in druge snovi. Ko hidravlični pritisk odstranijo, majhni drobci iz peska ali aluminijevega oksida vzdržujejo razpoke v odprtinah, tako da lahko snov nemoteno prihaja na površje. 

Fracking sproža zelo različne odzive. Zagovorniki ga branijo, ker ta tehnika omogoča dostop do velikih količin fosilnih goriv. Nasprotniki pravijo, da onesnažuje vodo, kakovost zraka in v zrak izpušča nevarne kemikalije.
Ne spreglejte