Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
13.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2013, 13.59

7 let, 2 meseca

Železniški projekt Trst–Divača prednostna naloga Slovenije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Rimu vodstvo državnega podjetja DRI podpisuje sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja, ki bo poskrbelo za projektno dokumentacijo povezave med Trstom in Divačo.

Vodstvo DRI-ja, družbe za razvoj infrastrukture, ki ji predseduje Saša Kovačič – od torka je podjetje brez nadzornikov, saj je prejšnjim pod vodstvom Bojana Kekca potekel začasni polletni mandat –, v italijanskem glavnem mestu podpisuje sporazum o ustanovitvi Evropskega gospodarskega interesnega združenja (EGIZ) za realizacijo železniškega projekta Trst–Divača. Prvotno naj bi ga ustanovili že lani, pa se je očitno zalomilo. Zdaj se očitno ni. Čeprav ostaja grenak priokus, ker sporazum podpisuje državni DRI, ki sploh ni upravljavec železniške infrastrukture.

Projekt ocenjen na 1,3 milijarde evrov, slabih tristo milijonov bo morala zagotoviti Slovenija Sporazum, ki naj bi ga danes podpisali predstavniki DRI-ja, državne družbe za upravljanje naložb, in državnega upravljavca italijanske železniške mreže Rete Ferroviaria Italiana, naj bi rodil mešano podjetje. To naj bi poskrbelo za izdelavo projektne dokumentacije okoli 1,3 milijarde evrov vrednega čezmejnega železniškega odseka, za katerega naj bi slovenska stran zagotovila 283 milijonov evrov, kar štirideset odstotkov pa Bruselj.

Projektna dokumentacija na voljo že v dveh letih? Po prvih napovedih naj bi bil prostorski načrt za omenjeno čezmejno železniško povezavo, ki je sestavni del evropskega prednostnega projekta na relaciji Lyon–Trst, dokončan v slabih dveh letih, do pomladi leta 2015.

Drugi tir med Divačo in Koprom na stranskem tiru? Prejšnje ministrstvo za infrastrukturo, ki ga je vodil Zvonko Černač, je pred meseci že objavilo javno naročilo za izdelavo idejnega projekta nove železniške proge Trst–Divača na slovenskem delu. Nekdanji infrastrukturni minister v drugi vladi Janeza Janše je bil zelo zadržan do ekonomske upravičenosti sestrskega železniškega projekta drugega tira med Divača in Koprom, ki bi po ocenah strokovnjakov stal okoli milijardo evrov, in se je bolj ogreval za celovito posodobitev zdajšnjega železniškega tira med Divačo in Koprom. Projekt drugega tira se je zato prestavil v naslednjo finančno perspektivo med letoma 2014 in 2020. Se torej drugi tir umika železniški povezavi med Trstom in Divačo?

Ne spreglejte