Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
16.24

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenske železnice železniška proga

Četrtek, 16. 5. 2013, 16.24

5 let

Železniški odsek Pragersko-Hodoš končan predvidoma konec leta 2015

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dela na projektu železniške proge Pragersko-Hodoš že potekajo in se bodo predvidoma zaključila do konca leta 2015.

Dela na projektu rekonstrukcije, elektrifikacije in nadgradnje železniške proge Pragersko-Hodoš, modernizacije nivojskih prehodov in izvedbe podhodov na železniških postajah, za katera je Bruselj v sredo Sloveniji odobril 166 milijonov evrov, že potekajo in se bodo predvidoma zaključila do konca leta 2015, so sporočili iz gospodarskega ministrstva.

Skupna vrednost projekta je ocenjena na 330 milijonov evrov Gre za t. i. veliki projekt, katerega skupna vrednost je ocenjena na 330 milijonov evrov, od tega bo 166 milijonov evrov prispeval Kohezijski sklad.

Projekt je del vseevropskega prometnega omrežja, natančneje železniške osi od Lyona preko Trsta, Kopra, Ljubljane in Budimpešte do meje z Ukrajino, ki je eden od prednostnih projektov in poteka tudi po petem evropskem prometnem koridorju, enem od desetih prednostnih železniških koridorjev med EU in drugimi evropskimi državami.

Odsek Pragersko-Hodoš je edini na omenjenem koridorju, ki še ni elektrificiran. Z razvojem pristanišča Koper kot pomembnega uvozno-izvoznega in tranzitnega pristanišča bo ta proga prevzemala vse večje količine mednarodnega tovora v smeri proti Madžarski, Slovaški, Češki, Poljski, Ukrajini in obratno proti pristanišču Koper ter Italiji, pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Sicer pa se je, kot dodajajo, tudi v minulih letih vlagalo v izgradnjo in posodobitev proge. Tako je bila med Pragerskim in Ormožem s pomočjo evropskih sredstev posodobljena proga ter njene signalno-varnostne in telekomunikacijske naprave.

Izboljšale se bodo prometne storitve, povečala se bo hitrost vlakov ... Z uresničitvijo tokratnega projekta, ki pomeni nadgradnjo že omenjenih del v minulih letih, se bodo izboljšale prometne storitve, povečala se bo hitrost vlakov ter zmogljivost proge za prihodnje prometne potrebe petega vseevropskega železniškega koridorja.

V okviru prve faze projekta je predvidena elektrifikacija 109 kilometrov obstoječe železniške proge Pragersko-Hodoš-državna meja, vključno s tiri in izgradnjo voznih vodov, petih novih elektronapajalnih postaj, postavitvijo 13,5 kilometrov protihrupne ograje, izvedbo ukrepov pasivne protihrupne zaščite na 166 stavbah ter rekonstrukcijo petih postaj in devetih postajališč kot tudi šestih večjih jeklenih mostov.

Z drugo fazo projekta, ki vključuje modernizacijo nivojskih prehodov na progi Pragersko-Hodoš, bo zgrajenih 19 izvennivojskih križanj, 27 nivojskih prehodov bo zavarovanih z avtomatsko napravo za zavarovanje in z zapornicami, 32 nivojskih prehodov pa bo ukinjenih. Tudi za izvedbo te faze je predvideno sofinanciranje iz evropskih sredstev.

Ne spreglejte