Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 2. 2014,
15.58

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenske železnice dobiček poslovanje

Četrtek, 13. 2. 2014, 15.58

7 let, 2 meseca

Železnice z višjim dobičkom, a z bremenom zapadlih posojil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenske železnice (SŽ) so lansko poslovno leto končale z 18,6 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, a se spopadajo z bremenom zapadlih posojil.

Dobiček iz poslovanja je znašal 19,1 milijona evrov, s čimer so dosežek iz leta 2012 presegli za več kot deset milijonov evrov, je s poslovnimi rezultati nadzornike danes seznanil generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes.

Dvig tovornega in potniškega prometa Po njegovih besedah so železnice ustvarile skoraj 498 milijonov evrov poslovnih prihodkov, kar je za dobrih deset odstotkov več kot leta 2012. S tem so presegle načrte in predlanske rezultate tako pri prevozu tovora kot v potniškem prometu. Tovorni vlaki so lani prepeljali 17,63 milijona ton tovora, kar je za devet odstotkov oziroma za 1,48 milijona ton več kot leta 2012. Z vlaki Slovenskih železnic pa se je leta 2013 peljalo okoli 16,4 milijona potnikov, oziroma 883 tisoč potnikov več kot leto prej.

Ob tem so v podjetju poudarili, da so lani poslovali z dobičkom, čeprav so od države šele februarja letos prejeli prvo desetino od terjatve 134,3 milijona evrov, ki jih mora država po zakonu železnicam vrniti v petih obrokih.

Letos zapadla posojila pritiskajo Na eni strani je tekoče poslovanje Slovenskih železnic torej dobro, po drugi pa jih bremeni vračanje zapadlih posojil bankam. Z desetino poplačanih omenjenih terjatev ter ob lastnih petih milijonih je železnicam uspelo nekako poravnati prvih 18 milijonov zapadlega dolga za nakup Siemensovih vlakov, najetega pri Eurofimi (Evropska družba za financiranje nakupa železniških vozil).

Toda letos železnicam zapade 136 milijonov evrov dolga pri bankah upnicah, prihodnje leto pa še 57 milijonov evrov. In čeprav bi se SŽ dogovoril o reprogramu, bodo pribitki na posojila zaradi razmer na finančnih trgih zelo verjetno višji, piše Primož Cirman v današnjem Dnevniku in opozarja, da bo maja zapadlo še preostalih 62 milijonov evrov dolga pri Eurofimi.

Z državo ne le o posojilih, temveč o celoviti ureditvi razmerij O reševanju te problematike naj bi se vodstvo SŽ v kratkem pogovorilo z ministrom za infrastrukturo in prostor Samom Omerzelom, pri čemer Dušan Mes pričakuje, da bo na mizi ne le dogovor o zapadlih posojilih, marveč celovita ureditev odprtih vprašanj med državo in SŽ, še navaja Dnevnik.

Ne spreglejte