Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 3. 2011,
12.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 22. 3. 2011, 12.20

7 let, 2 meseca

Železnice v prvih dveh mesecih 2011 s čistim dobičkom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenske železnice so v leto 2011 krenile obetavno - v januarju in februarju so v primerjavi z enakim obdobjem lani povečale poslovne prihodke in občutno znižale izgubo iz poslovanja.

Čisti poslovni izid podjetja je bil pozitiven. Letos naj bi ob koncu leta beležile 4,9 milijona evrov izgube iz poslovanja, želja pa je pozitivna ničla. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič, so v prvih dveh mesecih poslovne prihodke povečali za 15,4 odstotka na slabih 60 milijonov evrov, od tega so se prihodki v tovornem prometu povečali za 31,2 odstotka, v potniškem pa za štiri odstotke. Lani beležili 5,7 milijona evrov izgube Medtem ko so železnice v prvih dveh mesecih lani beležile 4,6 milijona evrov izgube iz poslovanja, je letos ta znašala 418.000 evrov. Slovenske železnice so ob tem ustvarile čisti dvomesečni dobiček v višini 212.000 evrov, medtem ko so v enakem obdobju lani beležile 5,7 milijona evrov izgube. Cilj: prepoloviti obstoječo izgubo iz poslovanja Kot pravi Brankovič, gre za prve ocene poslovanja železnic v prvih dveh mesecih, v družbi pa pričakujejo, da bo dvomesečni čisti dobiček še nekoliko večji. Pozitivne trende železnice beležijo tudi v marcu. Tekoče poslovanje je po Brankovičevih besedah dobra podlaga za uresničevanje letošnjega cilja - to je prepoloviti obstoječo izgubo iz poslovanja ali celo doseči pozitivno ničlo.

V letu 2010 so Slovenske železnice glede na načrt uspele prepoloviti izgubo iz poslovanja, ki je znašala 10,9 milijona evrov, čista izguba pa je znašala slabih 20 milijonov evrov. Brankovič boljši izkupiček od načrtovanega pripisuje predvsem boljšemu poslovanju v tovornem prometu.

Poslovodstvo vztraja na dolgoročni finančni sanaciji Brankovič je zadovoljen s kadrovsko in poslovno sanacijo, manj s finančno. Poslovodstvo železnic vztraja na dolgoročni finančni sanaciji, torej priznanju terjatev, ki jih ima družba do države zaradi ugotovljenega prelivanja sredstev iz tovornega prometa v infrastrukturo, v višini 13,4 milijona evrov, medtem ko je kratkoročna v knjigovodskem smislu že izvedena.

Leta 2010 so prepeljali 2,5 mio ton blaga več V letu 2010 se je občutno izboljšalo poslovanje tovornega prometa. Železnice so prepeljale za 17 milijonov ton blaga, kar je 2,5 milijona ton več kot leto prej. Kot pravi direktor poslovne enote Tovorni promet Milan Jelenc, je cilj letno prepeljati 20 milijonov ton blaga, kar bi lahko dosegli v letih 2014 ali 2015. Takrat bo tovorni promet beležil tudi pozitivno poslovanje; lani so železnice v tem segmentu ustvarile 14,3 milijona evrov izgube.

Tudi za letos Jelenc pričakuje negativen izid iz poslovanja, ob bistvenem preseganju zastavljenih ciljev, za kar bo treba občutno povečati prihodke in dobro obvladovati stroške, pa bi lahko tovorni promet že letos zabeležil celo pozitivno ničlo (pozitivna ničla je sicer načrtovana za leto 2012). Transportni prihodki iz tovornega prometa so se v prvih dveh mesecih povečali za 31,2 odstotka.

Januarja in februarja SŽ prepeljale več potnikov Tudi trendi v potniškem prometu, kjer so v 2010 zabeležili 433.000 evrov čiste izgube, iz poslovanja za slaba dva milijona evrov dobička, so obetavni; železnice so v januarju in februarju prepeljale za 1,1 odstotka več potnikov in zabeležile štiriodstotno rast transportnih prihodkov. Letošnji cilj je število prepeljanih potnikov povečati za tri odstotke na 16,8 milijona.

Infrastruktura je lani poslovala pozitivno; dobiček iz poslovanja je znašal dobre tri milijone evrov, čisti dobiček pa 5,4 milijona evrov. Za letos železnice v infrastrukturi pričakujejo rast prihodkov, pogodbe z državo za izvajanje gospodarske javne službe pa so že v fazi podpisovanj.

Ne spreglejte