Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2012,
11.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenske železnice Računsko sodišče

Sreda, 22. 2. 2012, 11.29

7 let, 2 meseca

Železnice bodo popravljalne ukrepe izvedle v roku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenske železnice bodo popravljalna ukrepa, ki jim jih je zaradi ugotovljenega negospodarnega ravnanja pri ravnanju z nepremičninami naložilo računsko sodišče, izvedle v zahtevanem 90-dnevnem roku.

Železnice so poročilo računskega sodišča proučile, pri čemer ugotavljajo, da so pri postopkih ravnanja z nepremičninami delovale pravilno in skladno z veljavnimi predpisi in zakonodajo. Pri obravnavanih zadevah namreč ni nastala nobena gospodarska škoda, kar sledi tudi iz poročila računskega sodišča.

Dogovor bo opredeljeval terminski načrt in gradnjo železniške infrastrukture Računsko sodišče je v revizijskem poročilu o ravnanju z nepremičninami v obdobju med 1. januarjem 2010 in 30. junijem 2011 Slovenskim železnicam naložilo, da pozovejo ministrstvo za promet k sklenitvi dogovora, v katerem bo opredeljen terminski načrt in način, kako se bo dokončno določilo grajeno javno dobro (javna železniška infrastruktura).

Skladno z zahtevo računskega sodišča bodo Slovenske železnice ministrstvu za infrastrukturo in prostor posredovale načrt zahtevanih aktivnosti, pričakujejo pa tudi, da bo v dogovoru opredeljen načrt financiranja izvedbe teh nalog.

Računsko sodišče: SŽ morajo na drugačen način voditi naložbo v Železniški zdravstveni dom Računsko sodišče je sprejelo tudi popravljalni ukrep, da morajo Slovenske železnice na drugačen način voditi naložbo v Železniški zdravstveni dom. V družbi bodo, kot zagotavljajo, zahtevani ukrep spoštovali in v poslovnih knjigah odpravili finančno naložbo ter vzpostavile finančno terjatev v Železniškem zdravstvenem domu.

Slovenske železnice bodo upoštevale tudi dve priporočili, ki jih je podalo računsko sodišče. Tako si bodo prizadevale za sporazumno razveljavitev izvensodne poravnave iz leta 2008, tako da bodo nazaj pridobile nepremičnine, ki so jih s to poravnavo dodelile Železniškemu zdravstvenemu domu. Prav tako si bodo prizadevale, da vse ostale nepremičnine, na katerih je bil že v prejšnjih letih lastniško vpisan Železniški zdravstveni dom, prenesejo nazaj na ustanovitelja, torej na Slovenske železnice.

Železnice bodo upoštevale tudi priporočilo glede spremembe pravilnika o ravnanju z nepremičnim premoženjem v delu, ki določa možnost izvedbe javnega razpisa na določljiv krog oseb. Pravilnik bodo popravile tako, da bo omogočen enoten odprt javni postopek prodaje nepremičnin vsem zainteresiranim kupcem.

Že pred izdajo poročila preklicali brezplačni prenos zemljišč na SŽ - Železniško gradbeno podjetje Na železnicah so spomnili, da so že pred izdajo revizijskega poročila preklicali brezplačni prenos zemljišč na SŽ - Železniško gradbeno podjetje, ki je bil sklenjen s sodno poravnavo leta 2010. Slovenske železnice so se ponovno same vpisale kot lastnik zemljišč. S tem so bile posledice morebitnega negospodarnega ravnanja takoj odpravljene.

Pri prodajo objektov na Korčuli obstaja tveganje za negospodarno ravnanje Računsko sodišče je v revizijskem poročilu tudi ocenilo, da pri postopku prodaje večapartmajskih objektov v Lumbardi na otoku Korčula in v zaselku Dumići na Rabu obstaja tveganje za negospodarno ravnanje. Tveganje negospodarnega ravnanja naj bi pomenila prodaja celotnih objektov namesto prodaje po posameznih apartmajih ter prodajanje na internem zbiranju ponudb.

V družbi te očitke zavračajo kot neutemeljene, prav tako pa po njihovem ne drži navedba računskega sodišča, da naj bi prodaja celih objektov pomenila tveganje negospodarnega dejanja - negospodarna bi namreč bila prodaja po delih, kar je razvidno tudi iz analize sodnega cenilca. V zvezi s tem računsko sodišče sicer ni podalo nobenega popravljalnega ukrepa ali priporočila.

Ne spreglejte