SiolNET. Posel danes Novice
2,35

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Zaupen dokument: Veliko Britanijo po brexitu čakajo težki časi

2,35

termometer

brexit
Foto: Reuters

Spletni medij Buzzfeed se je dokopal do zaupnih dokumentov britanske vlade, ki analizirajo posledice izstopa Velike Britanije iz Evropske unije. Ti kažejo, da bo brexit ne glede na dogovor, ki ga bo Velika Britanija sklenila z EU, prizadel prav vsak sektor gospodarstva in sleherno regijo na Otoku.

Najnovejša januarska analiza brexita kaže, da bo po vseh scenarijih Združeno kraljestvo potegnilo kratko, razkriva Buzzfeed.

Analiza obravnava tri najbolj verjetne scenarije ob obstoječi ureditvi EU.

V  primeru dogovora o prosti trgovini z EU bi se rast bruto domače potrošnje (BDP) v prihodnjih 15 letih znižala za pet odstotkov v primerjavi z zdajšnjimi napovedmi.

V primeru, da bi se Združeno kraljestvo vrnilo pod okrilje Svetovne trgovinske organizacije (WTO), bi se v omenjenem obdobju gospodarska rast zmanjšala za osem odstotkov.

Najbolj mehka možnost brexita, kjer bi Velika Britanija še naprej imela dostop do enotnega trga s članstvom v evropskem gospodarskem prostoru, predvideva dolgoročno rast, a še vedno nižjo za dva odstotka.

Koristi za Otočane pravzaprav ni

Vsi trije scenariji pa ne upoštevajo kratkoročnih učinkov brexita na gospodarstvo, kot so na primer stroški prilagajanja gospodarstva novim carinskim ureditvam, opozarja Buzzfeed.

borzna hiša brexit Foto: Reuters

Čeprav analiza predpostavlja, da se bo Združeno kraljestvo dogovorilo o trgovinskem sporazumu z ZDA, preložilo številne zdajšnje trgovinske sporazume z EU in razmislilo o razbremenitvi predpisov po brexitu, analiza ne omenja scenarija, ki bi Otočanom koristil.

Katere so glavne ugotovitve

- Po vseh treh scenarijih bo brexit na skoraj vse sektorje gospodarstva vplival negativno. Najbolj bo prizadel kemično, modno in predelovalno industrijo, industrijo hrane in pijače ter avtomobilsko industrijo. Analiza je pokazala, da bi jo v primeru WTO scenarija bolje odnesel le kmetijski sektor.

- Brexit bo v vseh regijah Združenega kraljestva povzročil upad gospodarske uspešnosti.

- Obstaja veliko tveganje, da se bo status Londona kot finančnega središča močno poslabšal.

- Pozitiven izplen vseh treh scenarijev predvideva sklenitev trgovinskega sporazuma z ZDA, ki bi dolgoročno malenkostno koristil rasti BDP. K rasti bi nekoliko pripomogli tudi trgovinski sporazumi z neevropskimi državami, kot so Kitajska, Indija, Avstralija, Zalivske države in države jugovzhodne Azije, še navaja Buzzfeed.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • slomevzha1 / 31.01.2018. ob 09:32 +5 0

  Z brexitom ali brez njega Veliko Britanijo čakajo težki časi. Ni več ne gospodarska ne vojaška velesila, živi pa v iluziji, da je oboje. Brez velike revolucije se ne more znebiti armade plemstva, ki jo bo prej ali slej požrlo, kakršnokoli reformo, ki bi to zajedalsko strukturo vsaj zmanjšalo, si nihče ne upa niti omeniti.

  +5 0
 • vonhugo / 31.01.2018. ob 08:06 +2 0

  Zanimivo,da nihče od držav evropske unije ne ŽALUJE za britansko potezo BREXIT , GB je v EU imela namreč preveč ugodnosti nasproti drugim članicam. Analiza BUZZFEED-a je korektna, morda bo scenarij še slabši.KLOVN in KAŠPERL Boris Johnson , nagnani župan Londona,pa živi dalje svoje "butalske" sanje ...

  +2 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin