SiolNET. Posel danes Novice
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi ukrepov proti koronavirusu se kitajsko gospodarstvo ...

0,02

termometer

Kitajska trgovina | Kitajski strogi covidni ukrepi so za 78 odstotkov v anketi sodelujočih podjetij zmanjšali privlačnost Kitajske kot naložbene destinacije. | Foto: Guliverimage
Kitajski strogi covidni ukrepi so za 78 odstotkov v anketi sodelujočih podjetij zmanjšali privlačnost Kitajske kot naložbene destinacije. Foto: Guliverimage

Na Kitajskem so aprila zabeležili močno krčenje aktivnosti storitvenega sektorja, kar je bila posledica zaprtij, namenjenih preprečevanju širjenja novega koronavirusa. Evropska gospodarska zbornica v Pekingu je opozorila na velik vpliv protikoronskih ukrepov na evropska podjetja na Kitajskem, medtem pa oblasti v Pekingu pozivajo k delu od doma.

Indeks nabavnih menedžerjev, ki ga izračunava poslovni časnik Caixin, je za storitveni sektor aprila dosegel vrednost 36,2 točke, potem ko je bil marca pri 42 točkah. Vrednosti pod 50 točk nakazujejo krčenje aktivnosti.

Gre za drugo največje krčenje v zgodovini raziskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vseeno pa so ob slabših ocenah trenutne situacije pričakovanja podjetij za prihodnje mesece nekoliko bolj optimistična kot marca.

Trpijo tudi tuja podjetja

Močno krčenje kaže tudi indeks PMI, ki združuje predelovalni in storitveni sektor. Ta je bil aprila pri 37,2 točke, potem ko je marca stal pri 43,9 točke.

Evropska gospodarska zbornica v Pekingu v raziskavi ugotavlja, da 75 odstotkov njenih članov občuti negativen učinek strogih protikoronskih ukrepov na svoje poslovanje. Skoraj 60 odstotkov jih je zaradi zaprtij moralo zmanjšati pričakovanja glede letošnje prodaje na kitajskem trgu, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Odobritev rabe mRNA-cepiv

Podjetja najbolj občutijo težave v logistiki, skladiščenju in dobavnih verigah. Prav tako težko načrtujejo poslovne poti ali sestanke v živo, težave imajo pri nabavljanju surovin ali delov. Nenazadnje na Kitajskem težko dostavljajo končne produkte.

Kitajski strogi covidni ukrepi so za 78 odstotkov v anketi sodelujočih podjetij zmanjšali privlačnost Kitajske kot naložbene destinacije.

Evropska gospodarska zbornica je tako kitajsko vlado pozvala k spremembam, ki bi ponovno vzpostavile zaupanje v kitajski trg. Namesto nadaljnjega vztrajanja pri strogih zaprtjih bi po njihovi oceni morali narediti več za zaščito ranljivih skupin prebivalstva. Pozvali so tudi k odobritvi rabe mRNA-cepiv, ki na Kitajskem še niso v široki rabi.

V Pekingu so v četrtek odkrili 50 primerov okužb

Oblasti v Pekingu so medtem zaposlene pozvale, naj v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa delajo od doma. Zaprte so številne postaje podzemne železnice, restavracije nudijo le hrano za s sabo.

V Pekingu so v četrtek sicer odkrili 50 primerov okužb. Medtem so v Šanghaju, ki je bil epicenter zadnjega velikega izbruha covid-19 na Kitajskem, poročali o več kot 4.600 novih primerih.

funt, evro Posel danes Vse za boj z inflacijo: tudi Britanci podražili funt fracking Posel danes Fracking v Sloveniji: usoda 50-milijonske investicije bo razrešena v tujini dolar Posel danes Največja podražitev dolarja v 22 letih. Kaj to pomeni?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin