Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
12.57

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Natisni članek

letalski promet stavka pravice letalskih potnikov EU 261 Ryanair

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 12.57

5 let, 9 mesecev

Na vrhuncu sezone novi val stavk v letalskem prometu

Zaradi stavke v sredo in četrtek Ryanair (do zdaj) odpovedal že 600 poletov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,25

1

Ryanair | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število odpovedanih Ryanairovih poletov ta teden bo verjetno še raslo, saj se bodo napovedani stavki belgijskega, španskega in portugalskega kabinskega osebja v sredo in četrtek že v torek pridružili tudi irski piloti te irske letalske družbe.

Največji evropski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair ima to poletje velik glavobol zaradi stavk zaposlenih na svojih letalih. Že prejšnji teden so bili prisiljeni odpovedati več poletov, toda s stopnjevanjem stavkovnih dejavnosti bodo to sredo in četrtek na tleh ostali potniki na najmanj 600 njihovih poletih.

Irski piloti, ki so že stavkali 12. in 20. julija, so napovedali svojo tretjo stavko za torek, 24. julija. Ta bi lahko prizadela potnike na dodatnih 16 poletih na Irsko in s te otoške države.

Slovenija je ena od redkih evropskih držav, na čigar letališčih letal irske nizkocenovne družbe Ryanair ne moremo videti. Nam najbližje pridejo na tržaško letališče Ronchi, ki ga v zdaj veljavnem poletnem voznem redu povezujejo z letališči mest Bari, Catania, Rim (letališče Ciampino), Valencia in London (letališče Stansted). Letališče Treviso nedaleč od Benetk povezujejo v tem voznem redu kar z 38 cilji v 16 državah, blizu Sloveniji pa v tem voznem redu pridejo še na letališča Pulj, Reka, Zadar, Gradec. Salzburg, Dunaj in Budimpešta.

Zaposleni: Ko zbolimo, moramo priti v službo napisat poročilo, kaj nam je

Stavkajoči se ne pritožujejo le čez plače, temveč tudi čez delovne razmere, vključno z nagrajevanjem in dopusti.

Na začetku meseca je nezadovoljno kabinsko osebje objavilo seznam 34 zahtev, ki vključujejo pošteno in za življenje spodobno plačilo, boljša nadomestila za bolniško odsotnost ter pogodbe o zaposlitvi v maternem jeziku, ki temeljijo na domicilni zakonodaji zaposlenih, ne pa na irski zakonodaji.

Na začetku meseca je nezadovoljno belgijsko, špansko in portugalsko kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair objavilo seznam 34 zahtev, ki vključujejo pošteno in za življenje spodobno plačilo, boljša nadomestila za bolniško odsotnost ter pogodbe o zaposlitvi v maternem jeziku, ki temeljijo na domicilni zakonodaji zaposlenih, ne pa na irski zakonodaji. | Foto: Reuters Na začetku meseca je nezadovoljno belgijsko, špansko in portugalsko kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair objavilo seznam 34 zahtev, ki vključujejo pošteno in za življenje spodobno plačilo, boljša nadomestila za bolniško odsotnost ter pogodbe o zaposlitvi v maternem jeziku, ki temeljijo na domicilni zakonodaji zaposlenih, ne pa na irski zakonodaji. Foto: Reuters

Kot so predstavniki kabinskega osebja povedali na eni od nedavnih medijskih konferenc, morajo, ko zbolijo, vendarle priti v službo in tam oddati pisno poročilo s podrobnostmi svojega zdravstvenega stanja. "Veliko nas je tudi moralo odpotovati na Irsko in tam odpreti bančne račune, ker nam sicer ne bi nakazali plač," so še povedali nekateri, a želijo skoraj vsi ostati anonimni, ker se bojijo maščevanja ob tovrstnem izpostavljanju. Med njimi so tudi španski uslužbenci kabinskega osebja, ki v svoji domovini ne morejo dobiti stanovanjskega posojila, ker plač ne prejemajo v Španiji, temveč na Irskem.

"Če na krovu letal ne prodamo dovolj, nas bodo premestili v Litvo"

Pravijo še, da nanje delajo velike pritiske za čim večjo prodajo prigrizkov, pijač in loterijskih srečk na letalu - nekatere člane kabinskega osebja so menda celo kaznovali, ker niso prodali dovolj parfumov in loterijskih srečk med poletom ali če so zboleli več kot dvakrat letno.

Ryanair sicer ni edina letalska družba, ki jo pestijo težave z nezadovoljnimi zaposlenimi - še niso zbledeli spomini na letošnjo pomlad, ko sta na primer tudi Lufthansa in Air France morala odpovedati številne svoje polete. | Foto: Reuters Ryanair sicer ni edina letalska družba, ki jo pestijo težave z nezadovoljnimi zaposlenimi - še niso zbledeli spomini na letošnjo pomlad, ko sta na primer tudi Lufthansa in Air France morala odpovedati številne svoje polete. Foto: Reuters

Neimenovani predstavnik je medijem povedal, da je delovno okolje polno pritiskov in mobinga, kar jih moti veliko bolj kot same plače. "Odkrito nam grozijo s premestitvijo v litvansko bazo, če ne bomo dosegli visokih prodajnih ciljev za prigrizke, pijače in drugo blago, ki ga prodajamo potnikom med poletom," je med drugim povedal britanskim medijem.

Ryanair: Imajo odlične plače, radodarne izmene, številne ugodnosti …

Ryanair zahteve nezadovoljnih opredeljuje kot nepotrebne in neutemeljene ter vztraja, da imajo uslužbenci kabinskega osebja odlična plačila (do 40 tisoč evrov letno bruto za kabinsko osebje po navedbah delodajalca) in ugodnosti, ki vključujejo tudi izmene s 14 prostimi dnevi mesečno (po Ryanairovem izračunu).

Nezadovoljnim zaposlenim so iz Ryanaira odločno sporočili, da "ne bo popuščanja nerazumnim zahtevam, ki bodo ogrozile bodisi naše nizke prevoznine bodisi naš zelo učinkovit poslovni model."  | Foto: Reuters Nezadovoljnim zaposlenim so iz Ryanaira odločno sporočili, da "ne bo popuščanja nerazumnim zahtevam, ki bodo ogrozile bodisi naše nizke prevoznine bodisi naš zelo učinkovit poslovni model." Foto: Reuters

V svojem značilnem slogu so na profilu družbenega omrežja Twitter zapisali: "… kako to lahko razrešimo, da ne bi še več tisoč potnikov utrpelo motnje svojih potovalnih načrtov na vrhuncu sezone zaradi majhne skupine pilotov, ki ne znajo pojasniti, kaj želijo."

Nezadovoljnim zaposlenim so odločno sporočili, da "ne bo popuščanja nerazumnim zahtevam, ki bodo ogrozile bodisi naše nizke prevoznine bodisi naš zelo učinkovit poslovni model." V primeru nadaljevanja stavk grozijo celo z revizijo zimskega voznega reda, kar bi pomenilo zmanjšanje števila poletov in odpuščanje sodelavcev.

Sindikati jim odgovarjajo, da je 40 tisoč evrov bruto letno za mnoge oddaljene sanje, saj večina španskih članov kabinskega osebja prejema 14 tisoč evrov bruto letno, tisti z bazo na Poljskem pa le malenkost več kot osem tisoč evrov letno - bruto.

Ryanair bo potnikom zaradi stavke odpovedanih poletov ponudil (ali jim je že) nadomestne polete ali polno vračilo prevoznine, obljubljajo tudi, da bodo na oddelku za stike s potniki zagotovili okrepitve, ki bodo kos dodatnim klicem potnikov, katerih potovalni načrti so se spremenili mimo njihove volje (fotografija je simbolična). | Foto: Reuters Ryanair bo potnikom zaradi stavke odpovedanih poletov ponudil (ali jim je že) nadomestne polete ali polno vračilo prevoznine, obljubljajo tudi, da bodo na oddelku za stike s potniki zagotovili okrepitve, ki bodo kos dodatnim klicem potnikov, katerih potovalni načrti so se spremenili mimo njihove volje (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Za potnike odpovedanih poletov (ne) bodo poskrbeli

Ryanair je do zdaj, kot zatrjujejo, poslal 50 tisoč kratkih sporočil (SMS), s katerimi potnike obveščajo o odpovedi njihovih poletov - predvsem so to poleti v Belgijo, Španijo in na Portugalsko in iz teh držav.

Zaupali so še, da je s stavko prizadet približno vsak osmi njihov potnik. Ponudili jim bodo (ali so jim že) nadomestne polete ali polno vračilo prevoznine, obljubljajo tudi, da bodo na oddelku za stike s potniki zagotovili okrepitve, ki bodo kos dodatnim klicem potnikov, katerih potovalni načrti so se spremenili mimo njihove volje. Kot so povedali pri Ryanairu, so za tri četrtine obveščenih potnikov že našli nadomestne rešitve.

letalo poslovnež potnik
Trendi Kdaj nas varuje evropska uredba o pravicah letalskih potnikov?

Toda na družbenih omrežjih mrgoli pričevanj ogorčenih potnikov, ki tožijo, da ne morejo stopiti v stik s prevoznikom, ki bi jim moral pomagati ob odpovedi poletov, ter da so čakalne dobe na telefonskih linijah izjemno dolge. Po medijih krožijo ocene, da bi s sredino in četrtkovo stavko Ryanairovega kabinskega osebja v Belgiji, Španiji in na Portugalskem lahko porušili potovalne načrte za kar sto tisoč ljudi.

Ryanair je pristal, da bo vsem upravičencem izplačal odškodnine v skladu z Evropsko uredbo 261/2004 o pravicah letalskih potnikov, kar jih lahko olajša za več kot 20 milijonov evrov (poleg stroškov, ki jih bodo imeli zaradi prehrane in prenočitev prizadetih potnikov). V seriji naših prispevkov lahko preverite, katere pravice vam jamči omenjena uredba, kateri pogoji morajo biti izpolnjeni za izplačilo odškodnine in kako uveljaviti svoje pravice.  
Letališče
Trendi Letalo je imelo zamudo - ali mi pripada odškodnina?

Dobički so jim začeli pešati še pred valom stavk

V prvem letošnjem četrtletju je Ryanair, ki je lani prepeljal 122,8 milijona potnikov, poročal o 22-odstotnem padcu dobička, stavke in posledično dodatni stroški pa jim gotovo ne bodo pomagali obrniti tega trenda.

Minusi so rasli zaradi nižanja osnovnih prevoznin in naraščajočih stroškov dela in goriv, prihodki pa so rasli predvsem na račun raznih doplačil, kot so tista za prtljago, rezervacijo sedeža, prednostno vkrcanje in mnoge druge dele potovanj, ki smo jih nekoč jemali za samoumevno brezplačne.

Skrbi jih tudi prihodnost, ki bi jo prinesel marec 2019 in brexit, če do takrat Evropska unija in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ne bi sklenila ustreznih dogovorov.

Ryanair je v obdobju od aprila do junija odpovedal 2500 svojih poletov, a so bili ti odpovedani večinoma zaradi pomanjkanja kadrov in stavk osebja kontrol letenja v različnih državah. | Foto: Thinkstock Ryanair je v obdobju od aprila do junija odpovedal 2500 svojih poletov, a so bili ti odpovedani večinoma zaradi pomanjkanja kadrov in stavk osebja kontrol letenja v različnih državah. Foto: Thinkstock

Pot do upravičene odškodnine je dolga in nič kaj preprosta

Ryanair sicer ni edina letalska družba, ki jo pestijo težave z nezadovoljnimi zaposlenimi - še niso zbledeli spomini na letošnjo pomlad, ko sta na primer tudi Lufthansa in Air France morala odpovedati številne polete.

Irski nizkocenovnik je v obdobju od aprila do junija odpovedal 2500 poletov, a so bili ti odpovedani večinoma zaradi pomanjkanja kadrov in stavk osebja kontrol letenja v različnih državah. Takšne vzroke Evropska uredba 261/2004 dopušča kot višjo silo, saj jih letalski prevoznik na noben način ne bi mogel preprečiti.

vlak potovanje počitnice
Trendi Evropske pravice potnikov niso samo v oblakih

Ryanair se sicer sklicuje, da so tudi te stavke "izjemne okoliščine", ki bi jih odpustile obveznosti za izplačilo odškodnin, toda uprave za civilno letalstvo pojasnjujejo, da na seznamu "izjemnih okoliščin" ni stavk, ker to ni nekaj, česar letalski prevoznik ne bi mogel preprečiti niti s svojim najbolj skrbnim ravnanjem. Razmišljanju oblasti je pritrdilo tudi Evropsko sodišče s svojo sodbo, ki je sledilo po tem, ko sta Lufthansa in Air France vztrajala, da je stavka "izredna okoliščina, na katero letalski prevoznik nima vpliva".

Letališče
Trendi Kako letalskemu prevozniku dokazati svoj prav

Potnik je vedno najšibkejši del verige

Obeta se torej običajno pinkponkanje med potniki in letalskimi prevozniki, ki različno tolmačijo enaka določila Evropske uredbe 261/2004 o pravicah letalskih potnikov - in Ryanair pri tem gotovo ni edini, saj bodo letalske družbe - ne le nizkocenovne, temveč na precej podobne načine tudi vse druge - uporabile vse dovoljene in tudi nedovoljene načine, da se izognejo svoji odgovornosti do potnikov, ko pride do nepravilnosti v prometu.

Ne spreglejte