Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2019,
14.21

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Natisni članek

Adria Airways

Četrtek, 26. 9. 2019, 14.21

4 leta, 7 mesecev

Zaradi odpovedi letov se povečuje zanimanje novih prevoznikov za Ljubljano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

2

Adria Airways letališče | Foto STA

Foto: STA

Odpovedi letov Adrie Airways so povzročile rast povpraševanja, boljšo zasedenost letal in povečevanje zmogljivosti pri prevoznikih, ki z Brnika že letijo, so za STA pojasnili v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem. Povečalo se je tudi zanimanje novih prevoznikov za letenje na Letališče Jožeta Pučnika.

Kot so navedli v Fraportu Slovenija, svojo škodo in škodo pogodbenih partnerjev zaradi odpovedanih letov še ocenjujejo. Spomnili pa so, da je Adria lani prepeljala dobro polovico od skupno 1,82 milijona potnikov, ki so potovali prek ljubljanskega letališča.

Z ljubljanskega letališča trenutno redno leti še deset drugih prevoznikov, ki svoje lete še naprej opravljajo skladno z voznim redom. To so Aeroflot, Air France, Air Serbia, Easyjet, Finnair, LOT Polish Airlines, Montenegro Airlines, Transavia, Turkish Airlines in Wizz Air.

Bo British Airways vozil tudi v drugih letnih časih?

Air Serbia v poletnem voznem redu, ki velja do 25. oktobra, leti v Beograd in Niš, Air France v Pariz, Aeroflot v Moskvo, Montenegro Airlines v Podgorico, Easyjet v London in Berlin, Lot v Varšavo, Turkish Airlines v Istanbul, Wizzair v Bruselj in London, Finnair v Helsinke ter Transavia v Amsterdam. British Airways je letos poleti Brnik povezoval z londonskim letališčem Heathrow, obstaja pa možnost, da bo uvedel polete tudi v preostalih delih leta. Vozni red za zimsko sezono je še v pripravi.

Adria je tudi za danes in petek odpovedala večino letov, izjema bosta večerna leta iz Ljubljane v Frankfurt in nazaj. Letala Adrie so na tleh že od torka, v družbi, ki je zaradi dolgov ostala brez dela flote, pa potnikom svetujejo, da še pred prihodom na letališče preverijo, kdo operativno izvaja njihov let, in se, če je to Adria Airways, obrnejo na prodajno mesto, kjer so kupili letalske vozovnice.

Adria Airways letališče
Novice Adria je ostala še brez treh letal

Zaradi začasne zaustavitve letalskih operacij je na tleh v torek in sredo ostalo 3700 potnikov, odpovedanih pa je bilo 158 letov. Za danes je medtem Adria odpovedala sto poletov, za petek pa 97. Število potnikov, ki v teh dneh ne bo moglo potovati z Adrio, pa je nekaj manj kot deset tisoč.

Najemodajalci so danes Adrii Airways po naših informacijah odpovedali še najemno pogodbo za tri letala airbus. Tako v floti prevoznika v težavah ostaja le še šest delujočih letal.

Na letališčih v Zagrebu, Ronkah in Gradcu zadnje dni občutijo, sicer v manjši meri, vpliv prizemljitve letal Adrie Airways na svoj promet. Pričakujejo, da se bo v primeru nadaljevanja težav del potnikov Adrie porazdelil med Zagreb, Gradec, Ronke in vsaj poleti tudi Pulj.

Turistični delavci partnerjem predstavljajo možnost alternativ za Adrio

Ljubljanski in drugi turistični delavci v luči težav Adrie Airways organizatorje poslovnih dogodkov in prostočasne goste obveščajo o možnosti alternativnih prihodov v Ljubljano in Slovenijo. Direktor Kongresnega urada Slovenije Miha Kovačič je za STA izpostavil pomen ustrezne komunikacije, da ne bi v svet poslali pretirano negativne slike.

Adria Airways letališče
Novice Adria bi lahko ostala brez tretjine flote, zaradi nje odpoveduje tudi Austrian Airlines #video

Agencija za civilno letalstvo je dala Adrii v sredo na voljo še teden dni, da predloži potrjen finančni načrt prestrukturiranja, sicer ji bo odvzela licenco za letenje. V tednu dni mora pripraviti potrjen načrt prestrukturiranja, podkrepljen med drugim s podpisanimi najemnimi pogodbami za letala in vpisom v spričevalo letalskega prevoznika.

Vodstvo družbe poudarja, da nadaljuje z iskanjem morebitnega partnerja, ki bi lahko družbo izvlekel iz številnih težav in jo ubranil pred odvzemom operativne licence za letenje.

Problematika Adrie Airways zaposluje tudi predstavnike vlade. Možnosti za pomoč države so sicer omejene. Družba je bila namreč dokapitalizirana leta 2011 s 70 milijoni evrov, do nove možnosti za dokapitalizacijo pa mora preteči deset let. So pa na ministrstvu za infrastrukturo že pripravili predlog zakona, s katerim bi v primeru stečaja družbe omogočili ohranitev letalskih povezav Slovenije s svetom.

Ne spreglejte