SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi Debelega rtiča nad Rdečim križem kup tožb

4

termometer

Rdeči križ se utaplja v tožbah podizvajalcev, ki so skupaj s propadlim Vegradom gradili hotel Arija na Debelem rtiču. Zahtevajo poplačilo 2,3 milijona evrov.

Na največjo humanitarno organizacijo Rdeči križ se je zgrnilo trinajst podizvajalcev, ki so v zlatih časih gradbinca Vegrad skupaj gradili hotel Arija na Debelem rtiču, za Večer piše Anja Hreščak.

Celotna investicija je stala približno 8,2 milijona evrov, od tega je skoraj polovico oziroma 3,8 milijona evrov zagotovil Rdeči križ, tri milijone je prispevala Evropska unija, milijon Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, nekaj je šlo tudi iz državnega proračuna.

Ko so bila dela končana, je Rdeči križ Vegradu izplačal 7,5 milijona evrov, preostanek pa zadržal za odpravo napak in pomanjkljivosti, ki se jih je našlo kar precej – leta 2011 so morali hotel začasno celo zapreti. Zapletalo se je tudi okoli vprašanja pravilnosti postopka izbire izvajalca del ter ali so bila evropska sredstva smotrno porabljena.

Kmalu pa je postalo jasno še, da Vegrad že pred stečajem ni poplačal obveznosti do podizvajalcev. Trinajst podizvajalcev, ki svojih terjatev niso prijavili v stečajno maso propadlega gradbinca, poplačilo del terjajo od Rdečega križa. Pet sodb je v tem trenutku že pravnomočnih, od tega štiri v dobro Rdečega križa. Skupna terjatev pa se je s tem zmanjšala za 300 tisoč evrov na dva milijona.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin