Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 4. 2017,
13.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

kakav čokolada Mars Toblerone Velika Britanija brexit

Sobota, 8. 4. 2017, 13.32

6 let, 7 mesecev

Zaradi brexita so britanske čokolade vse manjše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
M & M | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ljubiteljem sladkih in slanih prigrizkov se v Veliki Britaniji ne piše dobro. Nekatere dobrote so se v zadnjem času zmanjšale, njihova cena pa ostaja enaka. Kaj je razlog? Brexit! Tamkajšnja podjetja se morajo, da bi nadoknadila padec vrednosti funta in višje cene surovin, zatekati k "drastičnim ukrepom".

Britance je novembra lani razjezila spremenjena oblika priljubljene čokolade Toblerone. V podjetju Mondelez International, lastniku blagovne znamke Toblerone, so se odločili z večjim razmikom med trikotnimi vršički zmanjšati težo čokolade oziroma količino sestavin in s tem stroške. Do takrat 400-gramska čokolada Toblerone na Otoku po novem tehta 360 gramov, prej 170-gramska pa 150 gramov. Cena je ostala nespremenjena.

Za isto ceno manj čokolade in prigrizkov

V zadnjem času so se za podobne poteze odločili tudi v drugih podjetjih, ki polnijo prodajne police v Veliki Britaniji. Podjetje Mars je zmanjšalo velikost vrečke priljubljenih čokoladnih bombonov M & M in Maltesers. "Že nekaj časa smo se ubadali z vse višjimi cenami surovin in obratovalnimi stroški, vse večji pritisk pa pomeni, da tako ne gre več naprej," svojo odločitev pojasnjujejo pri Marsu.

Tako je v Veliki Britaniji videti čokoladica Toblerone po brexitu.  | Foto: Twitter - Voranc Tako je v Veliki Britaniji videti čokoladica Toblerone po brexitu. Foto: Twitter - Voranc

Rezanja so se lotili tudi pri Pepsiju, kjer so zmanjšali velikost čipsa Dorito in drugih izdelkov. Kot so razložili, je zmanjšanje posledica različnih dejavnikov, kot je nihanje menjalnih tečajev, kar vpliva na ceno sestavin in materialov.

Britanci so se na referendumu lani poleti odločili, da želijo zapustiti Evropsko unijo. Britanska premierka Theresa May je konec marca letos sprožila 50. člen Lizbonske pogodbe, s čimer je stekel ločitveni postopek med Londonom in Brusljem.

Cene uvoženega blaga in surovin navzgor

Odločitev, da Otočani zapustijo evropsko družino, je s sabo prinesla tudi padec vrednosti funta. Ta je od referenduma junija lani v primerjavi z dolarjev padel za 17 odstotkov. Zaradi tega so se v Veliki Britaniji dvignile cene uvoženega blaga, od hrane do elektronike, še poroča CNN. Tamkajšnja podjetja morajo zato za blago, tudi za kakav, plačevati precej več.

Ne spreglejte