Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 9. 2017,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

3

Natisni članek

zloraba VZMD Kristjan Verbič

Petek, 1. 9. 2017, 11.48

6 let, 6 mesecev

Zanj je bilo usodno samorazkritje na YouTubu, zdaj je ponudil odstop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

3

Kristjan Verbič | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) Kristjan Verbič je po 12 letih ponudil odstop s položaja.

Za to se je odločil zaradi pravnomočne obsodbe zaradi zlorabe notranjih informacij pri trgovanju z delnicami Velane. Strokovni svet VZMD bo o njegovem odstopu razpravljal prihodnji torek. Dvomiti je, da bodo člani sveta tudi sprejeli Verbičev odstop, saj ustanovitelj in prvi mož obvladuje celotno vodstveno strukturo VZMD.

Svet vodi Janja Žlogar Piano, v njem pa so še Renata Zupančič, Miran Mejak, Andrej Sever in Miro Zupančič.

Gre za združenje, ki je solastnik pomembnih slovenskih družb in na skupščinah uveljavlja interese malih delničarjev. Prek sodišč poskuša doseči tudi višje denarne odpravnine, ki so jih lastniki večjih slovenskih podjetij ponudili iztisnjenim malim delničarjem.

Aprila 2010 je Kristjan Verbič na YouTubu objavil videoposnetek, v katerem je priznal tržno manipulacijo z delnicami Velane v letu 2007. "Velana kotira na trgu in je na trgu kotirala tudi takrat, ko smo se v združenju zavestno odločili, da bomo posegli na ta trg. Kot zakoniti zastopnik društva sem to naredil sam in to ob zelo jasnem namenu, da se ta cena dvigne. To je tudi uspelo. Cena delnice Velane je v tistem času narasla za praktično desetkratnik," je v videoprispevku na YouTubu priznal Kristjan Verbič.

Že pred časom je sicer izgubilo primat na domačem borznem parketu, ki ga je prevzelo Društvo malih delničarjev (MDS) Rajka Stankovića. Verbič medtem na mnogih skupščinah zastopa zgolj peščico malih delničarjev.

V zadnjem času se je Verbič ukvarjal predvsem z zbiranjem "zapuščenih" delnic na registrskih računih. Vlagateljem je ponujal po njegovih besedah najugodnejšo rešitev. Vendarle se je izkazalo, da je lahko tudi dražja od tistih, ki jo ponujajo borznoposredniške družbe. Zaračunajo jim na primer vsakokratno izplačilo dividende (sedem evrov).


Preberite še:

Kaj grozi Petrolu, Gorenju, Savi Re …


Nezakonito zaslužil skoraj 15.000 evrov

V zadevi Velana ga je leta 2010 ovadila Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Tožilstvo mu je očitalo, da je z delnicami Velane trgoval na podlagi notranjih informacij, ki jih je pridobil kot predsednik VZMD in se pri tem nezakonito okoristil v višini slabih 15.000 evrov.

Verbič je delnice začel kupovati septembra 2007, le teden dni pozneje pa je VZMD delničarjem Velane poslal delničarski sporazum. Ti so se z njim zavezali, da bodo za delnico poskušali iztržiti najmanj 22 evrov oziroma nekajkrat več, kot je bila vredna na borzi, kar je povzročilo rekordno rast cene delnice.

Sodnica je ob razglasitvi sodbe dejala, da je Verbič "prevozil rdečo luč". Pravnomočno obsojen je bil na 8-mesečno zaporno kazen z dvoletno preizkusno dobo. Vrniti mora tudi dobrih 14 tisočakov.

"Dejstvo, da sem - kot edini (!) doslej - obsojen zaradi zlorabe notranjih informacij, veliko pove predvsem o pravnem sistemu in režimu v Republiki Sloveniji ter vzvodih discipliniranja redkih, ki si še drznejo zoperstaviti spornim ravnanjem odtujene oblasti ter interesom vplivnih mešetarjev s premoženjem in kapitalom, ustvarjenim skozi generacije," se je odzval Verbič.

ATVP je medtem pozdravila prvo obsodbo v Sloveniji zaradi zlorabe notranjih informacij. "S tem se začenja oblikovati nujno potrebna sodna praksa, ki bo prepoznala takšna dejanja kot eno najhujših kršitev na trgu finančnih inštrumentov. S tem se Slovenija uvršča na zemljevid držav z dokazanimi in pravnomočno zaključenimi primeri zlorabe trga."


Preberite še:

Po Verbičevem samorazkritju na YouTubu ATVP v preiskavo tržne manipulacije 

Kristjan Verbič z YouTuba umaknil priznanje tržnih manipulacij, zato ga objavljamo na Dnevnik.si


Branitelj uprave Luke Koper

Verbič je prevzel tudi eno osrednjih vlog pri obrambi uprave Luke Koper.

Verbič prek sodišča izpodbija imenovanje članov nadzornega sveta, ki jih je predlagal SDH in za razliko od prejšnjih nadzornikov niso naklonjeni upravi Dragomirja Matiča. Po drugi strani javno diskreditira študijo, na podlagi katere država od Matiča zahteva boljše rezultate.

Uprava Luke Koper pod vodstvom Dragomirja Matiča se je v zadnjem času znašla pod hudimi pritiski Slovenskega državnega holdinga (SDH). Pri obrambi ji pomaga VZMD. | Foto: STA , Uprava Luke Koper pod vodstvom Dragomirja Matiča se je v zadnjem času znašla pod hudimi pritiski Slovenskega državnega holdinga (SDH). Pri obrambi ji pomaga VZMD. Foto: STA , Luka Koper je sicer pomembna financerka Verbičevega združenja. Iz podatkov družbe je razvidno, da so z njim pred lanskoletno skupščino sklenili 13.300 evrov vreden posel organiziranega zbiranja pooblastil delničarjev. Marca letos pa so s 3000 evri podprli "mednarodne poslovno-investitorske programe VZMD" ter vzdrževanje predstavitve Luke Koper na spletnih portalih VZMD.

Verbič je sicer na zadnji skupščini zastopal neznano število delničarjev, ki imajo v rokah zgolj 2800 delnic. Za primerjavo, društvo malih delničarjev MDS pod vodstvom Rajka Stankovića je zastopalo več kot 100 malih delničarjev z 270.000 delnicami.

Predavanja in srečanja v tujini

Kristjan Verbič se v imenu VZMD redno udeležuje tudi predavanj in poslovnih srečanj v tujini. V nemalo primerih gre za dogodke v mondenih letoviščih. Letos se je med drugim mudil na Švedskem (Stockholm), v Kanadi, ZDA (Washington), na Češkem (Praga) in v Avstriji (Dunaj).

Ravno včeraj se je Verbič vrnil s prijateljskega in poslovnega obiska pri izvršnem direktorju Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (Better Finance) Guillauma Pracha v njegovi poletni rezidenci v Saint Tropezu.

Seznanil ga je z aktualnim (ne)razpletanjem vprašanja razlaščenih imetnikov delnic in obveznic slovenskih bank. Govorila sta tudi o ukinjanju registrskih računov, Verbič pa je Prachu predstavil tudi svojo plat zgodbe o obsodbi zaradi "očitane zlorabe notranjih informacij" v zadevi Velana.

Proračun VZMD je lani znašal 286 tisoč evrov. Od tega je šlo 166 tisoč evrov za stroške storitev in dobrih 41 tisočakov za stroške dela.

Ne spreglejte