Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
4.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

2

Natisni članek

Zavarovalnica Triglav Petrol Telekom Slovenije Lidia Glavina Damjan Belič Marko Jazbec SDH

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 4.12

6 let, 6 mesecev

Zakulisne igrice v kadrovski bitki za največja slovenska podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,70

2

SDH | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Potem ko je slaba banka prejšnji teden dobila glavnega izvršnega direktorja, se fronta zdaj seli na Slovenski državni holding (SDH), največjega upravljavca državnega premoženja. Razkrivamo zakulisne igrice in imena glavnih kandidatov.

Pred natanko letom dni sta se morala vlada in nadzorni svet SDH zagovarjati zaradi nepričakovane menjave celotne uprave SDH. Z jesenjo se ponovno odpira vprašanje, kdo bo predsednik uprave SDH, ki jo po odstopu Marka Jazbeca začasno vodi Lidia Glavina

V kratkem zbiranje ponudb za izbor kadrovske agencije

Po pojasnilih SDH trenutno poteka postopek  izbire mednarodne kadrovske agencije, njena naloga pa bo narediti prvi izbor kandidatov. Nadzorni svet je takoj po odstopu Marka Jazbeca imenoval nominacijsko komisijo, ki se je odločila, da bo kandidate poiskala s pomočjo  kadrovske agencije in ne tudi prek mednarodnega razpisa. Prvotna ideja je bila celo, da bi novega predsednika uprave izbrali kar iz ožjega izbora desetih kandidatov, ki so se najbolje izkazali v lanskem kadrovskem postopku.

Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je julija odstopil tik pred skupščino Luke Koper, na kateri naj bi zamenjali tri nadzornike Luke, na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc. Predlog SDH je takrat naletel na nasprotovanje vodstva in delavskih predstavnikov Luke, kar je pripeljalo celo do blokade pristanišča. | Foto: Ana Kovač Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je julija odstopil tik pred skupščino Luke Koper, na kateri naj bi zamenjali tri nadzornike Luke, na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc. Predlog SDH je takrat naletel na nasprotovanje vodstva in delavskih predstavnikov Luke, kar je pripeljalo celo do blokade pristanišča. Foto: Ana Kovač  

Odločitev, da ne bodo ponovno objavili javnega razpisa, bi lahko postopke pospešila. Toda kljub temu na SDH ne želijo napovedati, kdaj bi lahko bil imenovan predsednik uprave s polnim mandatom. Poudarili so zgolj, da jih omejuje zakon o gospodarskih družbah, po katerem lahko član nadzornega sveta največ leto dni nadomešča manjkajočega člana uprave. 

Vse večje razpoke v upravi 

Kot je znano, je Lidia Glavina julija vodenje uprave SDH prevzela kot članica nadzornega sveta, v tem času pa ne sme opravljati funkcije nadzornice. V upravi se je pridružila Nadi Drobne Popovič in Anji  Strojin Štampar, ki sta konec oktobra lani v upravo prišli skupaj z Markom Jazbecem. 

Julija je vodenje uprave SDH kot članica nadzornega sveta prevzela Lidia Glavina. | Foto: STA , Julija je vodenje uprave SDH kot članica nadzornega sveta prevzela Lidia Glavina. Foto: STA ,

Po trditvah naših virov so se razpoke, ki so bile vidne že prej, v zadnjih dveh mesecih še poglobile. Podobno kot nadzorni svet SDH je razdeljena tudi uprava. Na eni strani sta se znašli Lidia Glavina in Nada Drobne Popovič, na drugi pa Anja Strojin Štampar. Neuradni viri trdijo, da zlasti zadnja uživa podporo predsednika nadzornega sveta Damjana Beliča.  

Tri članice uprave, napetosti pa blizu vrelišča

Na predsednika nadzornega sveta SDH letijo predvsem očitki, da želi vplivati na upravljanje državnega premoženja. Medtem ko je bil v času uprave Mateja Pirca pri tem bolj uspešen, pa je bil v času uprave Marka Jazbeca občutno manj - Jazbec je ostro postavil razmejitev med delom uprave in nadzornega sveta. 

Na predsednika nadzornega sveta SDH Damjana Beliča letijo predvsem očitki, da želi vplivati na upravljanje državnega premoženja. | Foto: STA , Na predsednika nadzornega sveta SDH Damjana Beliča letijo predvsem očitki, da želi vplivati na upravljanje državnega premoženja. Foto: STA ,

Izbira Glavine za začasno predsednico uprave naj bi bila tudi eden od ključnih razlogov za napetosti znotraj uprave. Poleg nezaupanja med članicami uprave naj bi bila največja težava Strojin Štamparjeve, da težko sprejema odgovornost za odločitve. Lidia Glavina naj bi od nje že prevzela vodenje dveh ključnih privatizacijskih postopkov – NLB in Cimosa.

Kdo bo na situ kadrovske agencije?

Vzrok za stopnjevanje konfliktov je brez dvoma tudi skorajšnji kadrovski postopek za predsednika uprave, ki bi lahko premešal karte v celotni upravi. Poleg novincev je pričakovati, da se bodo na situ mednarodne kadrovske agencije znašla tudi imena, ki se že zdaj pojavljajo na in okoli SDH: 

  • Lidia Glavina naj bi že dala vedeti, da jo zanima  nadaljnje vodenje SDH. V zadnjih mesecih je uživala predvsem  podporo Cerarjevega svetovalca Aleksandra Kešeljeviča. V nadzornem svetu SDH sta še pred imenovanjem v upravo dobro sodelovali z Barbaro Smolnikar, s katero sta se pri več točkah znašli na nasprotnem bregu z  Damjanom Beličem. Na podporo Smolnikarjeve lahko tako brez dvoma računa, če se bo uvrstila v ožji izbor. Možnosti, da bi sprejela povabilo nadzornega sveta za vodenje uprave s polnim mandatom, Lidia Glavina ni zavrnila, češ da morebitnih odločitev vnaprej ne more komentirati.  
  • Tudi Anja Strojin Štampar ni niti potrdila niti zanikala, da jo zanima vodenje uprave. Po trditvah naših virov pa ne skriva ambicij, da jo ta funkcija še vedno zanima, pri čemer računa predvsem na predsednika nadzornega sveta.

Čalnica uprave Anja Strojin Štampar menda ne skriva ambicij, da jo vodenje uprave še vedno zanima. | Foto: STA , Čalnica uprave Anja Strojin Štampar menda ne skriva ambicij, da jo vodenje uprave še vedno zanima. Foto: STA ,

  • Poznavalci razmer pričakujejo, da bo imel Belič v ognju vsaj dve železi. Drugo bi lahko bil poslovnež Janez Klobčar, Beličev osebni prijatelj in nekdanji poslovni partner, ki se je po naših informacijah  v ožji izbor za predsednika uprave SDH uvrstil že lani oktobra. Klobčar se trenutno ukvarja s prodajo terjatev. V zadnjih mesecih je bil med kandidati SDH za nadzorniške funkcije v največjih državnih podjetjih, na primer v NLB, vendar je Belič zanikal, da bi imel vpliv na to. 
  • Še vedno naj bi si v upravo želel tudi Andrej Prebil, predsednik uprave Hotelov Bernardin, ki se je na čelu SDH videl že lani jeseni. Vendar mu poznavalci razmer kljub podpori nekaterih  krogov v SMC pripisujejo malo možnosti. 

Pojasnilo, ponedeljek, 12.09.2016, 12:55: V današnjem članku  z naslovom Zakulisne igrice v kadrovski bitki za največja slovenska podjetja, so namigovanja o potencialni kandidaturi g. Andreja Prebila neresnična, zato prosimo za umik njegove vpletenosti v obravnavano temo oz. umaknete objavljeni članek iz vašega spleta.  

Nina Ceglar, Hoteli Bernardin

Belič: Upravo bo vodila nova oseba

Damjan Belič je za Siol.net zanikal, da bi za predsednico uprave favoriziral Anjo Strojin Štampar. "Ni namen, da bi imenovali sedanjo članico uprave, ampak iščemo novo osebo, ki bo dopolnila upravo. Želimo dobiti popolno upravo." 

Ali to nakazuje, da ne želi Lidie Glavine? Na vprašanje, ali bi jo podprl, je odgovoril, da moramo najprej počakati na seznam kandidatov. Bi podprl Janeza Klobčarja, če bi se pojavil kot kandidat? "Kot kandidat se lahko pojavi tudi Damjan Belič. V tem trenutku ničesar ne moremo izključiti," je odgovoril. 

Glavni izzivi SDH v prihodnje ostajajo izboljšanje trenutne donosnosti podjetij v portfelju. | Foto: STA , Glavni izzivi SDH v prihodnje ostajajo izboljšanje trenutne donosnosti podjetij v portfelju. Foto: STA ,

Spremembe tudi v nadzornem svetu?

Imenovanje predsednika uprave pa bi lahko prineslo spremembe tudi na mestih članic uprave, čeprav zakon o SDH ne predvideva mandatarskega sistema. Zaradi slabih odnosov znotraj trenutne uprave je pričakovati, da se bo vsaj ena od članic uprave poslovila, odvisno pač od izida postopka za izbiro predsednika uprave. 

Morebitna potrditev Lidie Glavine za predsednico uprave pa bi odprla tudi kadrovanje v nadzorni svet, saj bi bilo treba zapolniti njeno izpraznjeno mesto. To bi lahko bila priložnost tudi za zamenjavo Damjana Beliča, ki po govoricah sodeč že nekaj časa ne uživa več zaupanja nekaterih ključnih ljudi v SMC. V vladajoči stranki  do zdaj niso želeli odpreti vprašanja SDH v koalicijskem usklajevanju in predvsem v državnem zboru, ki imenuje nadzornike SDH. 

SDH je, kot je razvidno iz zadnjega letnega poročila, lani prejel 42,4 milijona evrov dividend od podjetij, katerih solastnik je, kar je 22 odstotkov več kot leto pred tem, Republika Slovenija, za katero prav tako upravlja premoženje, pa 16 odstotkov več oziroma 130,8 milijona evrov. Glavni izzivi SDH v prihodnje ostajajo izboljšanje trenutne donosnosti podjetij v portfelju.

Začenja se bitka za Telekom Slovenije, Petrol in Zavarovalnico Triglav

SDH med drugim upravlja Telekom Slovenije, Zavarovalnico Triglav in Petrol. Gre dejansko za največje naložbe, ki bodo prihodnje leto dobile nove nadzorne svete. Tudi zaradi tega bo veliko interesnih skupin poskušalo vplivati, kdo bo v prihodnje vodil SDH in odločal o kandidatih za omenjene tri nadzorne svete.

Največ preprek pri  ponovnem imenovanju čaka sedanjega predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije Boruta Jamnika. Razpis za nove nadzornike je bil objavljen v petek.

Zaradi krepitve nedržavnih lastnikov v Petrolu bo morala država o sestavi novega nadzornega sveta skleniti dogovor o razdelitvi mest z enim od lastniških blokov: ali s slovaško-češko finančno skupino J&T ali domačimi nedržavnimi lastniki, med katerimi imajo največji delež družbe poslovneža Darija Južne.

V Zavarovalnici Triglav bo želela brez dvoma imeti glavno besedo koalicijska stranka DeSUS, ki ima velik interes po obvladovanju Demografskega sklada, prihodnjega lastnika največjega deleža zavarovalnice.

Ne spreglejte