Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
29. 9. 2016,
12.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

dražba stečaj Mura

Četrtek, 29. 9. 2016, 12.58

6 let, 6 mesecev

Zakaj znova ni bilo kupcev za premoženje Mure

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Aha Mura | Foto STA

Foto: STA

Dražba premoženja Aha Mure ter blagovnih znamk Mura in eMura tudi v šestem poskusu ni uspela. Čeprav je stečajni upravitelj danes pričakoval vsaj enega dražitelja, ki se je resno zanimal za nakup in opravil skrbni pregled, ta varščine ni vplačal. Gre za tujega interesenta, ki je že poslovni partner podjetja v stečaju. Dražba je tako odpadla.

Stečajnik Stevo Radovanović je skušal danes za 1,2 milijona evrov izklicne cene prodati zdravo jedro podjetja Aha Mura, ki je pred tremi leti končalo v stečaju.


Aha Mura gre v stečaj. Brez dela bo ostalo več kot 1200 zaposlenih.

Aha Mura rešena za eno leto


Ta vključuje več kot 18 tisoč kvadratnih metrov proizvodnih objektov na matični lokaciji Plese v Murski Soboti, blagovni znamki Mura in eMura ter tisoč kosov proizvodne, pomožne, informacijske in druge opreme. Omenjene nepremičnine predstavljajo le del nekdanjega paradnega konja pomurskega gospodarstva.

Cena znaša le še tretjino likvidacijske vrednosti

Cena je bila enaka kot na februarski dražbi, saj je po mnenju stečajnega upravitelja ta že dovolj nizka. "Trenutna izklicna cena predstavlja slabo tretjino likvidacijske vrednosti, zato se nisem odločil za dodatno nižanje," pove Radovanović.

Stečajni upravitelj družbe Aha Mura Stevo Radovanović vzroke za slab odziv na sklicane dražbe vidi v slabi kondiciji evropske tekstilne industrije. Ekonomska upravičenost nakupa glede na ceno nakupa Aha Mure se namreč ne izide, pojasnjuje. | Foto: STA , Stečajni upravitelj družbe Aha Mura Stevo Radovanović vzroke za slab odziv na sklicane dražbe vidi v slabi kondiciji evropske tekstilne industrije. Ekonomska upravičenost nakupa glede na ceno nakupa Aha Mure se namreč ne izide, pojasnjuje. Foto: STA ,

Kaj bo njegov naslednji korak še ne ve. "Znova bomo premislili, se posvetovali in v roku enega meseca podali predlog sodišču. Morda se medtem pojavi nov konkreten kupec," napoveduje stečajnik.

Ne izključuje niti možnosti, da začne premoženje prodajati po še manjših delih kot do zdaj. V četrtek sta namreč razpisani še dražbi za proizvodni objekt Ženska oblačila in objekt Ženski plašči, za kateri vlada še manj zanimanja, pojasnjuje Radovanovič.

Kupci za celoten kompleks obstajajo, a jim cena ne diši

Dodaja pa, da ima bistveno več povpraševanja po celotnem Murinem kompleksu, a je zainteresiranim kupcem, tako tujim kot domačim, tri milijone evrov občutno preveč.

Radovanović vzroke za slab odziv na sklicane dražbe vidi v slabi kondiciji evropske tekstilne industrije. Ekonomska upravičenost nakupa glede na ceno nakupa Aha Mure se namreč ne izide. Zaradi čim prejšnjega konca stečaja s prodajo premoženja ne morejo čakati na izboljšanje razmer v panogi.

Pred petimi leti je Lukančičeva odštela 10 milijonov evrov

Spomnimo, da je pred petimi leti večino Murinega stečajnega premoženja na dražbi za slabih 10 milijonov evrov kupilo podjetje Aha Moda v lasti Mojce Lukančič in Britanca Nigela Petra Buxtona.

Večino Murinega stečajnega premoženja je na dražbi pred petimi leti za slabih 10 milijonov evrov kupilo podjetje Aha Moda v lasti Mojce Lukančič in Britanca Nigela Petra Buxtoma. | Foto: Marko Vanovšek Večino Murinega stečajnega premoženja je na dražbi pred petimi leti za slabih 10 milijonov evrov kupilo podjetje Aha Moda v lasti Mojce Lukančič in Britanca Nigela Petra Buxtoma. Foto: Marko Vanovšek

A kljub velikopoteznim načrtom, šestmilijonski injekciji državne pomoči in obljubam je zaradi milijonskega davčnega dolga čez tri leta končalo v stečaju.

Proizvodnjo v propadli Aha Muri z okoli 300 delavci sicer nadaljuje družba Arum, ki jo je ustanovil nekdanji tehnični vodja proizvodnje Dušan Gomboc. Vse proizvodne zmogljivosti ima v najemu.

Ne spreglejte