Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 11. 2014,
12.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nepremičnine slaba banka DUTB

Sreda, 26. 11. 2014, 12.30

6 let, 6 mesecev

Zakaj slaba banka ne more zamajati stanovanjskega nepremičninskega trga? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
DUTB v svojem portfelju še nima stanovanjskih enot. Ko jih bo dobil, ponudba ne bo tako velika, z izjemo Primorske, da bi zamajala nepremičninski trg.

DUTB (Družba za upravljanje terjatev bank) oziroma slaba banka je na svoji spletni strani objavila prvih 47 nepremičnin, ki jih ima v lasti in jih prodaja. Gre predvsem za nestavbna zemljišča, skladišča in poslovne prostore, večina pa jih je iz Maribora.

Cene so oblikovane na podlagi primerjave najmanj dveh cenitev in primerljivih ponudbenih cen na trgu. "Želimo preveriti, kakšno bo povpraševanje, zagotovo pa ni naš cilj, da bi jih prodajali pod ceno, ki smo jo interno določili. Lahko še počakamo," pravi vodja oddelka za napremičnine pri DUTB Boris Tuma.

DUTB je lastnica različnih nepremičnin postala ob prenosu slabih terjatev z NLB in NKBM.

Nižjih cen stanovanj ne bo Velika pričakovanja številnih, da bo DUTB oziroma slaba banka trgu ponudila večje število stanovanjskih nepremičnin in s tem neposredno vplivala na še nižje cene, se ne bodo uresničila. Slaba banka namreč za zdaj v svojem portfelju še nima stanovanjskih nepremičnin, ta pa bodo v njihovo last prihajala postopoma in v omejeni količini. Tako da tudi, če bi trgu ponudili vsa, to ne bi vplivalo na cene. "Potencialnih nepremičnin, ki bi v prihodnjih letih lahko prišle v našo last, je okoli dva tisoč. Koliko od teh bo dejansko pristalo pri nas, za zdaj še ni jasno, tako da o natančnih številkah ne moremo govoriti," razlaga Tuma.

Največ stanovanj na Primorskem, v Ljubljani manj od pričakovanj In v katerih regijah si na DUTB obetajo največ stanovanj? "Daleč največ na Primorskem. V koprski soseski Nokturno smo jih nekaj že dobili na javni dražbi, a še čakamo na dokumente s sodišča. Če pa me sprašujete za Ljubljano, lahko povem, da s predvideno količino stanovanj nikakor ne moremo vplivati na cene. Poleg že znanih stanovanj v Celovških dvorih bomo dobili še nekaj manjših projektov, tako da trgu ne bomo ponudili količine, ki bi kakorkoli vplivala na nepremičninski trg," pravi Tuma.

Če bo gospodarska rast, bodo cene rahlo rasle Tuma se sicer ni želel konkretneje opredeliti, kakšen trend pričakujejo na segmentu stanovanjskih nepremičnin, "če pa se bo uresničila napovedana gospodarska rast, lahko pričakujemo, da bi lahko cene celo malce zrasle. Še posebej zato, ker na primer v prestolnici ni nobenih večjih projektov, tako da se utegne zgoditi, da ne bo dovolj ponudbe, kar je za nas zagotovo prednost."

Ne spreglejte