Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 12. 2013,
14.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 24. 12. 2013, 14.47

7 let, 2 meseca

Zakaj se novogradnje v prestolnici skorajda ne prodajajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne prodajajo se stanovanja, katerih gradnja je bila zasnovana pred krizo in so daleč od standardov, ki jih pričakuje zahteven kupec. Tri tisočake za kvadratni meter je preveč, menijo strokovnjaki.

Natančne evidence, koliko je dejansko praznih novih stanovanj v prestolnici, ni. Po nekaterih ocenah naj bi jih bilo okoli tisoč, kljub temu pa cene še vedno niso toliko padle, da bi našli kupce. Po mnenju nepremičninskih strokovnjakov Janeza Dečmana in Frana Toša je glavni razlog v tem, da so ta stanovanja zasnova v "nekem" drugem obdobju, v katerem so nepremičnine ne glede na kakovost hitro pošle. "Danes je zgodba povsem drugačna," meni Toš.

So to res nova stanovanja? Janez Dečman pravi, da je pri teh, sicer res novih stanovanjih, ki pa so bila zgrajena pred leti, danes pravzaprav težko govoriti o novih stanovanjih. "Ta prazna stanovanja, ki se jih prodaja že več let, so daleč od standardov, ki jih pričakuje zahteven kupec. Velika pomanjkljivost večine teh je, da imajo neustrezno razporeditev prostorov, povrh vsega so zgrajena na minimalni kvadraturi zemlje. Takšnih stanovanj pa za cene, ki se gibljejo od treh tisočakov za kvadratni meter navzgor, danes na trgu ni možno prodati," je prepričan Dečman.

Če prodajalec ceno spusti, se kupec hitro najde Poleg že omenjenega pa veliko na to zalogo "novih" stanovanj po mnenju Frana Toša vpliva previsoka cena. "Mislim, da so tudi investitorji vendarle dojeli, da ta stanovanja za takšno ceno pač ne bodo prodali. Segment kupcev, ki jih nagovarjajo, ni sposoben plačati toliko. Je pa res, da tisti, ki ceno spustijo oziroma se na trgu pojavi nekaj po mnenju kupcev za pravo ceno, to lahko prodajo. Skratka, ta stanovanja se lahko prodajo le za nižjo ceno," pravi Toš.

Danes se premalo gradi Toš sicer poudarja, da kakovostnih stanovanj v prestolnici že primanjkuje, če pa se na trgu takšna pojavijo, se kljub visoki ceni hitro prodajo. "Ljudje pač vedo, kaj kupujejo. Nadstandard v pravem pomenu besede, predvsem glede energetske varčnosti," pravi Dečman, ki opozarja, da za nepremičninski trg ni dobro, da je v zadnjih letih gradnja večstanovanjskih stavb praktično zastala, saj sodobnih nepremičnin že zdaj primanjkuje.

Ne spreglejte