Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 12. 2015,
9.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Trimo

Ponedeljek, 7. 12. 2015, 9.42

6 let, 6 mesecev

Zakaj se Janku Medji tako mudi prodati Trimo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prodaja trebanjskega gradbinca Trima bo predvidoma končana sredi decembra, vztrajanje NLB in Janka Medje pri prodaji družbe, ki letos posluje nad načrti, pa vzbuja dvome pri drugih prodajalkah.

Čeprav naj bi imele banke, ki prodajajo 90,81-odstotni delež trebanjske družbe, že nekaj mesecev na mizi ponudbo poljskega sklada zasebnega kapitala Innova, podpisa pogodbe do danes ni bilo. Poljaki naj bi od prodajalcev zahtevali, da prevzamejo del tveganj, povezanih s poslovanjem ruske hčere Trimo VSK, na kar pa banke ne pristanejo, v Financah piše Tanja Smrekar.

V zadnjem času naj bi se tako kot kandidat za nakup znova pojavil irski izdelovalec fasad Kingspan, sicer glavni Trimov konkurent. Ob tem pa se poraja nekaj dvomov o transparentnosti vodenja postopka s strani državne banke, ki je največja upnica in pooblaščenka za vodenje prodajnega postopka.

Iz NLB so nam na vprašanja o ponudbi Ircev in poteku prodaje odgovorili le, da ta poteka po načrtu. "Zaradi varovanja interesov sodelujočih v procesu pa drugih podrobnosti ne razkrivamo," so dodali.

Irci spet v igri – ima prste vmes Medja? Po naših neuradnih informacijah naj bi v zadnjih tednih Kingspan zvišal ponudbo in ponudil le malo več kot Poljaki (ti naj bi ponujali malo več kot 40 milijonov evrov). Gre za zelo majhno razliko v ponujeni ceni, kar je nenavadno za prodajni postopek, pravijo viri, ki ne želijo biti imenovani.

Dvome o transparentnosti postopka krepi tudi domnevna povezava Janka Medje z Irci. Tem naj bi po navedbah naših virov blizu NLB pri nakupu prek svoje srbske družbe Optima Project svetoval nekdanji izvršni direktor Infonet Media Boštjan Peterman. Ta pa naj bi bil, kot je pred meseci v Dnevniku pisal Matjaž Polanič, prijatelj in zaupnik Janka Medje.

Komentarja Medje in Petermana nam za zdaj ni uspelo dobiti. Na številki, ki je v srbskih bazah navedena kot kontaktna številka podjetja Optima Project, so nam dejali, da podjetje dve leti ne posluje na tisti lokaciji. Medjo smo za komentar prosili prek bančne službe za odnose z javnostmi, odgovore čakamo. Dvomi tudi znotraj konzorcija Po navedbah naših virov naj bi bila sicer NLB vse bolj osamljena v prepričanju, da je treba Trimo čim prej prodati. Trebanjska družba namreč posluje nad načrti.

V prvih devetih mesecih je ob 59,4 milijona evrov prihodkov beležila EBITDA v višini 5,7 milijona evrov in 2,75 milijona evrov čistega dobička (lani v vsem letu 3,5 milijona čiste izgube). Kot je ob objavi podatkov dejal predsednik uprave Igor Kržan, družba izpolnjuje obveznosti iz naslova načrta finančnega prestrukturiranja ter zmanjšuje zadolženost. Letošnja prodaja naj bi po načrtih uprave za desetino presegla načrte: prihodki naj bi znašali 81 milijonov evrov.

Poslovno okrevanje je po informacijah dveh naših virov vzbudilo dvome med bankami, ki so z NLB v prodajnem konzorciju (gre za SID Banko, SKB, Gorenjsko banko, Probanko in NKBM). Nekatere naj bi se zavzemale za odlog prodaje za leto ali dve, ko naj bi bil Trimo vreden več, s tem pa bi bil večji tudi potencialni iztržek bank. NLB, kot napisano, dogajanja ne komentira.

Ne spreglejte