Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 3. 2019,
13.04

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek Pošta Slovenije

Torek, 5. 3. 2019, 13.04

5 let, 1 mesec

Zakaj je podatkovni center bolje najeti kot graditi?

Oglasno sporočilo

Varnost poslovanja je v sodobni informacijski družbi vse bolj odvisna od delovanja informacijskih sistemov. Ti pa so odvisni od varnosti in razpoložljivosti delovanja strežniških ter komunikacijskih sistemov. Tu se podjetje sooči z dilemo, ali je bolje zgraditi lasten podatkovni center ali pa ga najeti pri specializiranem ponudniku.

Pošta Slovenije | Foto:

Začetna investicija pri gradnji je visoka

V primeru gradnje lastne infrastrukture predstavlja začetna investicija za podjetje velik strošek, saj mora urediti tako primeren prostor kot tudi nabaviti sistemsko infrastrukturo. Z najemom podatkovnega centra začetna investicija ni potrebna.

Stroški energije in vzdrževanja

Čeprav so letni stroški vzdrževanja lastne infrastrukture podobni kot stroški najema, pa zaradi visoke začetne investicije ni možno dosegati prihrankov. Če upoštevate še vse varnostne, skladnostne in vzdrževalne vidike, lahko hitro ugotovite, da lastna investicija ni smiselna.

Zakaj je najem podatkovnega centra modra odločitev?

"Ker lahko skrite stroške, pasti in nevarnosti lastništva ter vzdrževanja podatkovnega centra spremenite v vidne prihranke, varnost in neprekinjeno dosegljivost."

Gradnja, vzdrževanje ter zagotavljanje delovanja lastnega podatkovnega centra in hitre odzivnosti v primeru težav zahtevajo velike investicije, ki se jim lahko izognete z najemom podatkovnega centra PosiTa v sklopu informacijskih storitev, ki jih nudi Pošta Slovenije.

Prednosti najema podatkovnega centra PosiTe:

  • Sodobni in varni podatkovni centri s podvojeno pripadajočo informacijsko infrastrukturo,
  • najem sistemske omare ali dela sistemske omare in sistemskih zmogljivosti ali najem po meri naročnika,
  • več kot 800 kvadratnih metrov fizičnega prostora in več tisoč U-enot,
  • izvedba z modularnimi celicami Lampertz in opremo priznanih proizvajalcev,
  • opcija kontejnerskega podatkovnega centra (CDC),
  • izjemno visoka varnost podatkov in fizično varovanje v režimu 24/7,
  • možnost dodelave po želji naročnika,
  • več kot 15 let izkušenj z oddajo sistemskega prostora.

Če želite več informacij in vašim potrebam prilagojeno ponudbo, nas obiščite tukaj.

Pošta Slovenije | Foto:

Podatkovni centri PosiTa in njihovi ločeni sistemski prostori so namensko zasnovani prostori z vso potrebno oskrbno infrastrukturo, kamor lahko namestimo vašo strežniško in drugo informacijsko strojno opremo. Vaši podatki so lahko shranjeni na treh ločenih, varnih lokacijah: Ljubljana Vič, Maribor Tezno in Maribor Center.

"Vaše podatke lahko ogrozi tudi potres, zato je pomembno, da so shranjeni v potresno varnih področjih ter da so lahko shranjeni na več lokacijah."

Skladnost z zakonodajo in zahtevami poslovnih partnerjev

Medtem ko je pri inoviranju poslovanja in izdelkov vašega podjetja omejitev nebo, pa vaše poslovanje uokvirjajo tako zakonske zahteve kot tudi zahteve vaših poslovnih partnerjev. Podatkovni centri PosiTe so zasnovani v skladu s slovensko zakonodajo, visoke performančne značilnosti pa pomenijo tudi, da boste z namestitvijo IKT-opreme v podatkovne centre PosiTe v skladu tudi z zahtevami vaših poslovnih partnerjev. Eden najpomembnejših vidikov zakonske skladnosti določa, da podatki slovenskih podjetij in državljanov ostanejo v Sloveniji. Prav tako pa z razporeditvijo podatkovnih centrov izpolnjujete tudi zahteve, kot je denimo ta, da so podatki oddaljeni vsaj 60 kilometrov od sedeža podjetja.

Certifikat ISO/IEC 27001:2013 Pošta Slovenije | Foto:

Najem prostora, fizičnih in virtualnih strežnikov v varnih podatkovnih centrih ter najem informacijskih storitev v oblaku je vzpostavljen skladno s sistemom vodenja po standardu ISO/IEC 27001:2013. Certifikat zahteva, da podjetje sistematično preverja varnostna tveganja, grožnje, ranljivosti in vplive. Zasnovani in implementirani morajo biti varnostni in nadzorni ukrepi ter druge oblike ravnanja s tveganji. Podjetje mora ob spremembah zagotoviti redno spremljanje in prilagajanje ukrepov informacijske varnosti.

Ničesar ne prepuščamo naključju

Vaši partnerji in stranke pričakujejo neprekinjeno dosegljivost in hitro delovanje storitev, ki jih ponujate, zato smo poskrbeli za vse vidike upravljanja podatkovnih centrov, ki so kritični za njihovo delovanje in vzdrževanje. Vanje smo vgradili najboljše komponente, ki zagotavljajo, da bo sistem optimalno hlajen in bo imel stabilne in hitre komunikacije ter napajanje brez prekinitev.

"Potrditev dobrega dela in vlaganj v infrastrukturo je tudi skladnost s certifikatom Tier III, ki med drugim zahteva 99,982-odstotno letno razpoložljivost sistema in manj kot 1,6 ure morebitnih motenj na leto."

Tipi podatkovnih centrov, ki so na voljo:

  • PosiTa Standard DC je klasični sistemski prostor s požarno odpornostjo po EI-60,
  • PosiTa Premium DC zagotavlja najvišjo raven varnosti sistemskega prostora s celico Lampertz,
  • PosiTa Container DC pa je mobilni sistemski prostor, ki nastopa kot zaključena celota in je sestavljen po željah naročnika.

Nabor storitev, med katerimi lahko izbirate: najem celotnega sistemskega prostora, najem oddelka v sistemskem prostoru, najem sistemske omare, najem delov sistemskih omar, najem sistemskih zmogljivosti, najem kontejnerskega podatkovnega centra.

Če želite več informacij in vašim potrebam prilagojeno ponudbo, nas obiščite tukaj.

preveri ponudbo | Foto:

Ne spreglejte