Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2015,
19.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ivica Todorić Mercator Agrokor

Nedelja, 1. 2. 2015, 19.26

6 let, 6 mesecev

Zakaj Ivica Todorić meni, da smo Slovenci slabi poslovneži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mercator je, odkar ga je prevzel Agrokor, močnejši, saj smo mu vzeli tisto, kar ga je bremenilo, je povedal prvi mož Agrokorja Ivica Todorić. Zatrdil je, da slovenskim izdelkom ne želijo konkurirati.

Na vprašanje, koliko slovenskih dobaviteljev so po tem, ko je Agrokor prevzel Mercator, vrgli z Mercatorjevih polic, je prvi mož hrvaške družbe Ivica Torodić v intervjuju s Petro Sovdat za Finance dejal, da niti enega, da pa so kar nekaj slovenskim dobaviteljem odprli več prodajnega prostora.

Prvi mož Agrokorja jé tudi slovenske izdelke Agrokor po njegovih besedah nikoli ne bi tekmoval s slovenskimi izdelki, z njimi le dopolnjujejo ponudbo, dodaja. Na vodstvo Mercatorja ima sicer malo pripomb, bi pa želel, da dajo slovenskim izdelkom večji poudarek, tudi Mercatorjevim. "Sam zdaj jem kar nekaj izdelkov Pekarne Grosuplje in Žita. Pa ne zato, ker je to njihovo, temveč zato, ker so dobri izdelki."

Obtožbe, ki so se pred časom pojavile v javnosti, češ da morajo slovenski dobavitelji Agrokorju, če želijo prodajati tudi v regiji, dati deset odstotkov kupnine, je zanikal in dodal, da je kot javna osebnost navajen, da o njem in Agrokorju dajejo napačne informacije. "Prepovedano je zahtevati deset odstotkov marže. Smo del Evrope, naši pravniki so pogosto v Bruslju, pravila moramo upoštevati. Želimo zavarovati dobavitelje, ki pa morajo sami poskrbeti, da bodo boljši. Tudi zato jih stiskamo. Spoznati morajo, da je bolje kot tisoč imeti 200 artiklov, da bodo ti tako konkurenčni, da jih bodo lahko prodajali tudi na drugih trgih, na primer v Avstriji."

Laškemu bodo pomagali, kolikor je to mogoče Pravi tudi, da bodo, "kakorkoli bo to mogoče", pomagali Laškemu. "Odprli smo mu trge, pomagamo mu razvijati izdelke in pospeševati prodajo. Ta mu raste. Kot največji kupec smo zanj najpomembnejši, zato ga bomo še bolj podpirali." Glede pogojev je sicer dejal, da so ti standardizirani in da bi, če ne bi bili korektni, propadli že tretji dan.

Za Laško se zanimajo tudi najmočnejši svetovni vlagatelji Kot je razkril v intervjuju, je v zadnjih desetih mesecih vsaj deset velikih svetovnih vlagateljev vprašalo, kje lahko vložijo v Sloveniji. "To pomeni, da nekdo verjame v Slovenijo. Ne bom povedal, kdo, a za Laško, na primer, so prišle ponudbe najmočnejših svetovnih vlagateljev. Taki vlagatelji hodijo k meni." Todorić meni, da je težava v Sloveniji, da je kapital napačno razporejen, ljudje pa ne verjamejo v posel, ker je vse propadlo.

Mercatorju so vzeli tisto, kar ga je bremenilo "Zavedamo se, da je Mercator eno največjih slovenskih podjetij, in razumemo pomembnost te družbe za slovensko gospodarstvo. Naredili bomo vse, da postane največje slovensko podjetje, najučinkovitejše, ki bo v interesu razvoja slovenskega gospodarstva," je še dejal prvi mož hrvaškega Agrokorja. Kot je dejal, je Mercator po prevzemu močnejša trgovska družba, saj so mu vzeli tisto, kar ga je bremenilo. "Mercator je prej deloval na petih trgih, zdaj na treh, BiH in Hrvaško, ki sta bila slabša trga zanj, je prevzel Konzum, dobil pa je velik trg v Srbiji."

Imeli so srečo z najboljšimi menedžerji in ljudmi "tam spodaj" O lanskih rezultatih poslovanja je Torodić dejal, da so ti v okviru načrtov. Tudi o ekipi, ki je prišla s prevzemom Mercatorja, je dejal, da so imeli srečo z najboljšimi menedžerji in ljudmi "tam spodaj. Neverjetno je, kako so ljudje zagreti, da naredijo boljšo družbo."

Lidl in Hofer Agrokorja ne moreta premagati Tako v Sloveniji kot na Hrvaškem se v zadnjih letih za svoj kos pogače borita tudi Lidl in Hofer. Todorić meni, da je lahko Agrokor bolj konkurenčen od njiju. "Delati je treba tako, kot delata ti dve družbi. Imamo pa prednost, ker lokalno okolje razumemo bolje od njiju." Lidl in Hofer Agrokorja ne moreta premagati, meni. "Tudi z našimi prehrambnimi izdelki, sladoledom, vodo tekmujemo z največjimi svetovnimi družbami. V 20 letih nam niso vzeli niti odstotka prostora, nasprotno, povečevali smo ga. Ne moremo reči, da smo boljši od Nestleja. Smo pa lokalno uspešnejši."

V Sloveniji je kapital napačno razporejen Prvi mož Agrokorja se sicer ne strinja s tem, da naše družbe za razvoj nimajo denarja. "Ne. Denarja na svetu je veliko, tudi zdaj, v krizi." Meni pa, da nimamo programov. "Lahko vam zagotovim, celo pozivam vso regijo, če želi: oglasite se nam, pa vam bomo pomagali. A ne prihajajte brez programov. Denar nikoli ni bil težava. Znanje je. Naši cilji so socialno poslovanje, človeški kapital in znanje. Nismo nori na denar. Zato smo uspešni," je dejal. Za Slovenijo pa meni, da je kapital napačno razporejen, ljudje pa ne verjamejo v posel, ker je vse propadlo.

O morebitnih drugih nakupih kakšne izmed slovenskih družb pravi, da ne načrtuje nobene. Bo pa pomagal pri iskanju kupcev.

O politiki prvi mož hrvaškega Agrokorja ni želel govoriti. Dejal pa je, da je pred EU še veliko izzivov.

Ne spreglejte