Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
9.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 9.19

7 let, 2 meseca

Zakaj bodo nepremičnine še cenejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kaj so trije najpomembnejši razlogi, zakaj se padanje cen nepremičnin, še zlasti rabljenih stanovanj v večjih bivalnih soseskah, utegne še nadaljevati.

Nepremičninski trg pri nas še vedno stagnira. Lani je bilo transakcij manj kot denimo prvega kriznega leta 2009 (v zadnjem četrtletju lani je nepremičnine zamenjalo le 717 lastnikov, leta 2009 pa 880). Cene dvosobnih rabljenih stanovanj so v prestolnici v šestih letih padle za približno četrtino.

Še v začetku leta 2008 je bila namreč povprečna cena dvosobnega rabljenega stanovanja v prestolnici skoraj 2800 evrov za kvadratni meter, danes se giblje okoli 2100 evrov za kvadratni meter.

Kaj so trije najpomembnejši razlogi, zakaj se trend padanja cen nepremičnin utegne še nadaljevati?

1. Vsi čakajo na še nižje cene Najpomembnejši razlog nadaljevanja padanja cen nepremičnin bi lahko bil psihološke narave. Če je v letih gospodarske konjunkture veljalo, da je treba kupiti stanovanje danes, ker bo jutri dražje, je zdaj ravno obratno. Ljudje čakajo na vnovične pocenitve, saj so prepričani, da bodo jutri kupovali po bistveno nižjih cenah kot danes.

"Segmentacija trga se bo še nadaljevala, tako da se cene starejših stanovanj, predvsem ali zgolj v večjih bivalnih soseskah, lahko še pocenijo," pravi poznavalec nepremičninskega trga Frano Toš.

2. Bojazen zaradi morebitne izgube zaposlitve Eden izmed najpomembnejših razlogov je tudi gospodarski položaj v Sloveniji. Kljub gospodarskemu okrevanju v zadnjem četrtletju lanskega leta je še vedno izjemno kritična prevelika brezposelnost, ki se po mnenju nekaterih ekonomistov utegne letos še povečati. In prav morebitna izguba zaposlitve in posledično nezmožnost odplačevanja posojila je razlog, da se številni ne upajo kupiti stanovanja in raje ostajajo pri starših ali v najemu.

Po besedah Toša negotovost glede nezaposlenosti prav tako segment cenejših rabljenih nepremičnin in ne na tako imenovane sodobne oziroma nadstandardna stanovanja.

3. Draga posojila in nevarnost, da se ta še podražijo Kljub izredno nizki vrednosti euriborja in sanaciji slovenskega bančnega sistema so stanovanjska pri nas še vedno draga. Pribitki na euribor pri najetju stanovanjskega posojila za 20 let znašajo okoli 3 odstotne točke oziroma za dobro odstotno točko več kot denimo v Nemčiji. Poleg tega se mnogi namreč tudi zavedajo, da se bo ob višji gospodarski aktivnosti euribor postopoma zviševal, kar pomeni višje mesečne obroke.

Ne spreglejte