Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
31. 1. 2015,
7.24

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

FURS

Sobota, 31. 1. 2015, 7.24

7 let, 2 meseca

Zakaj bodo danes finančni uradi organizirali dežurstvo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zavezanci, ki izdajajo račune pri gotovinskem poslovanju brez uporabe ustreznega računalniškega programa oz. elektronske naprave, morajo od danes izdajati račune iz posebne vezane knjige računov.

Vezane knjige računov predvideva novela zakona o davčnem postopku, ki jo je DZ v okviru boja proti sivi ekonomiji sprejel decembra lani. Obvezne so za zavezance, ki so doslej uporabljali tako imenovane paragonske bloke, uporaba teh od danes namreč ni več dovoljena.

Vlada si od tega ukrepa obeta večjo sledljivost pri ročno napisanih gotovinskih računih, s tem pa manj utajenega davka.

Prve vezane knjigo so hitro pošle Poleg tega pa bodo morali vezane knjige računov za izdajo računov pri gotovinskem poslovanju uporabiti tudi vsi tisti ponudniki blaga in storitev, ki račune sicer izdajajo z uporabo računalniških programov oziroma elektronskih naprav, a to zaradi okvare programa ali naprave oziroma zaradi izpada električne energije ne bo mogoče.

Prve vezane knjige računov so v papirnice prišle v torek, a so večinoma hitro pošle. Na Finančni upravi RS (Furs) zato obljubljajo, da bodo inšpektorji v morebitnih postopkih nadzora upoštevali tudi dejstvo, da do danes ne bo zagotovljenega zadostnega števila vezanih knjig računov.

Kdaj je treba izdati račun iz vezane knjige? Kot pojasnjujejo na Fursu, je treba račun iz vezane knjige računov izdati v primeru, da je bilo plačilo blaga ali storitev delno ali v celoti opravljeno z gotovino. Za plačila z gotovino pa veljajo plačila z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, kot tudi plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom ter drugi podobni načini plačila.

Pred prvo uporabo je treba vezano knjigo računov potrditi še pri Fursu, kjer pričakujejo, da bo večina zavezancev to uredila prek portala eDavki. Potrditev se izvede tako, da uporabniki prek portala vložijo ustrezen obrazec, v katerega vpišejo serijske številke vezanih knjig računov, ki jih želijo potrditi. Prek portala eDavki morajo vezane knjige računov potrjevati tisti zavezanci, za katere je na ta način predpisano tudi vlaganje davčnih napovedi in preostalih vlog oziroma obrazcev za Furs. Vsi preostali bodo lahko to opravili tudi osebno na finančnem uradu.

Izključno za potrebe potrjevanja vezanih knjig računov bodo danes na sedežih finančnih uradov organizirali dežurstvo, in sicer med 8. in 13. uro.

Ne spreglejte