SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice že dva dni miruje

1

termometer

Zahtevana donosnost na slovenske 10-letne obveznice na sekundarnem trgu že dva dni praktično stagnira.

Potem ko se je v sredo za kratek čas povzpela nad sedem odstotkov, se je po uspešni izdaji zakladnih menic občutno znižala. Danes okoli 16.30 je bila na elektronski borzi MTS pri 6,35 odstotka oz. 0,04 odstotne točke pod izhodiščem.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Nazadnje je Slovenija tako visoke obresti beležila avgusta lani V sredo je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam ne omogoča več vzdržnega zadolževanja. Nazadnje je Slovenija tako visoke obresti beležila avgusta lani. Tedaj so se že zelo približale osmim odstotkom.

Potem ko je Slovenija v sredo uspešno izdala za 1,1 milijarde evrov 18-mesečnih zakladnih menic, pa se je zahtevana donosnost na slovenske obveznice z ročnostjo 10 let občutno znižala.

Z menicami zbrana vsota je sicer dvakrat večja od načrtovane. Enotna nominalna letna obrestna mera v izdaji je bila 4,15 odstotka, kar je za 0,16 odstotne točke več kot v zadnji primerljivi dražbi decembra 2011.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin