Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2012,
12.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

evro Slovenija obveznice

Četrtek, 12. 1. 2012, 12.48

7 let, 2 meseca

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice vztraja nad sedmimi odstotki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice se je danes nekoliko znižal, vendar še vedno vztraja nad psihološko mejo sedmih odstotkov.

Zahtevana donosnost na slovenske obveznice z ročnostjo desetih let je bila danes ob 12. uri po podatkih NLB na sekundarnem trgu pri 7,07 odstotka, kar je 0,12 odstotne točke nižje kot v sredo.

Obrestna mera, ki državam ne omogoča več vzdržnega zadolževanja Povprečna obrestna mera na slovenske desetletne obveznice na ta način vztraja nad mejo, ki po mnenju ekonomistov državam ne omogoča več vzdržnega zadolževanja. Potem ko so se znašle v takem položaju, so morale denimo Grčija, Irska in Portugalska zaprositi za finančno pomoč EU in Mednarodni denarni sklad (IMF).

Meja je bila prvič presežena 11. novembra Slovenija je tako visoko zahtevano donosnost prvič zabeležila 11. novembra. Obresti so na tej ravni vztrajale približno deset dni. Potem so precej nihale, a se nato do srede niso povzpele nad sedem odstotkov. Donos slovenskih obveznic je psihološko mejo znova presegel v času, ko je Slovenija v dolgotrajnem procesu oblikovanja vlade. Prav v sredo je DZ zavrnil kandidata za mandatarja Zorana Jankovića.

Bo Slovenija ponovno dobila nižjo bonitetno oceno? Bonitetna hiša Fitch pa je ta teden sporočila, da bo do konca meseca odločila o bonitetni oceni več držav v območju evra, med drugim o oceni Slovenije. Kot so v agenciji pojasnili decembra, bi lahko tudi naši državi oceno znižali za dve stopnji oz. v najslabšem primeru na A. Nazadnje je bonitetno oceno Sloveniji konec minulega leta znižala bonitetna hiša Moody's, in sicer z A1 z Aa3. Za ta korak se je odločila tudi zaradi nestabilnih političnih razmer v državi.

Nižja donosnost tudi na italijanske in španske obveznice Sicer pa se je danes še bolj kot na slovenske znižala zahtevana donosnost na italijanske in španske desetletne obveznice. Povprečna obrestna mera na prve je bila ob 12. uri pri 6,30 odstotka (v sredo pri 6,73 odstotka), na druge pa pri 5,08 odstotka (v sredo pri 5,22 odstotka).

Donos do dospelosti desetletne nemške obveznice, ki veljajo za najvarnejše v Evropi, je medtem po podatkih NLB ob 12. uri znašal 1,84 odstotka (v sredo 1,85 odstotka). Pribitek slovenskih na referenčne desetletne nemške obveznice je s tem znašal 5,23 odstotne točke, kar je 0,11 odstotne točke manj kot v sredo.

Ne spreglejte