Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2013,
17.48

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

obveznice

Petek, 4. 10. 2013, 17.48

7 let, 2 meseca

Zahtevan donos na slovenske obveznice nekoliko navzgor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se je na sekundarnem trgu danes malenkost okrepila.

Donos do dospetja na državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo leta 2024 je bil na elektronski borzi MTS okoli 15.20 pri 6,82 odstotka, kar je 0,08 odstotne točke nad izhodiščem.

Vlagatelji so spet nekoliko bolj pozorni na Slovenijo Vlagatelji so zaradi negotovih gospodarskih in političnih razmer spet nekoliko bolj pozorni na Slovenijo. Pribitek slovenskih na 10-letne nemške obveznice, ki veljajo za referenčne v območju evra, tako trenutno znaša 4,98 odstotne točke. Donos na italijanske, španske, irske in portugalske obveznice se je medtem nekoliko znižal.

Donos do dospelosti na slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Aprila je tako za kratek čas presegel psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja.

Zahtevana donosnost je znova upadla v začetku maja, ko je Slovenija uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic. S tem in še z nekaterimi dražbami zakladnih menic je tako že pokrila svoje finančne potrebe za letos.

Evropska komisija nato ni sprožila postopka proti Sloveniji zaradi presežnih makroekonomskih neravnovesij, država pa je dobila še dve leti časa za odpravo presežnega primanjkljaja.

Po poletnem premoru so se v zadnjih dneh v javnosti znova okrepila ugibanja, ali bo morala Slovenija zaradi potreb v bankah zaprositi za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM. Slovenske oblasti o tem ne želijo ugibati, saj čakajo na rezultate stresnih testov v bankah, po katerih bo verjetno dokončno jasno, kakšna usoda čaka Slovenijo.

Poleg negotovih gospodarskih razmer se je v teh dneh zaostrilo tudi v politiki. Potem ko se je poleg premierke Alenke Bratušek tudi ljubljanski župan Zoran Janković odločil, da na kongresu PS kandidira za predsednika stranke, kar bi lahko ogrozilo vladno koalicijo, je izvršni odbor PS v četrtek volilni kongres, načrtovan za 19. oktober, preložil na čas pred državnozborskimi volitvami.

V četrtek popoldne se je zahtevana donosnost na slovenske obveznice za kratek čas precej okrepila in približala sedmim odstotkom. Donos do dospetja je dosegel 6,96 odstotka, nato pa nekoliko upadel.

Ne spreglejte