SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadolževanje države vse dražje

0,03

termometer

Denar | Ameriška centralna banka Federal Reserve je, podobno kot britanska Bank of England, zaostrovanje že začela in ga bo predvidoma nadaljevala ta teden. | Foto: STA
Ameriška centralna banka Federal Reserve je, podobno kot britanska Bank of England, zaostrovanje že začela in ga bo predvidoma nadaljevala ta teden. Foto: STA

Visoka inflacija skupaj s kontekstom zaostrovanja denarne politike zmanjšuje interes za državne obveznice na sekundarnem trgu. Zahtevana donosnost na državni dolg tako narašča in je na nemške desetletne obveznice danes dosegla en odstotek. Na slovenske obveznice presega dva odstotka in je najvišja po sanaciji bank.

Zahtevani donos do dospetja na referenčne nemške obveznice je tako en odstotek danes za krajši čas dosegel prvič od leta 2015, ko se je evrsko območje še vedno pobiralo po dolžniški krizi v nekaterih članicah, so spomnili pri Bloombergu. Trenutno je po podatkih borze MTS donosnost pri 0,96 odstotka.

Donos do dospetja na ameriške državne obveznice je medtem že v ponedeljek prvič po decembru 2018 dosegel tri odstotke.

Po kratkotrajnem padcu zahtevanih donosov ob selitvi v bolj varne naložbe po ruskem napadu na Ukrajino se v zadnjih tednih zahtevana donosnost na obveznice razvitih držav vztrajno zvišuje. To je posledica vztrajne visoke inflacije, ki zmanjšuje privlačnost teh naložb, in zaostrovanja denarne politike v razvitem svetu.

FED, ECB in Britanci

Ameriška centralna banka Federal Reserve je, podobno kot britanska Bank of England, zaostrovanje že začela in ga bo predvidoma nadaljevala ta teden.

Evropska centralna banka (ECB), ki je že začela postopen umik kriznega odkupovanja obveznic, bi medtem po ugibanju trgov lahko vsaj obrestno mero za deponiranje presežne likvidnosti zvišala že julija, dodatno pa bi lahko pogoje zadolževanja zaostrila v nadaljevanju leta. Trgi po pisanju Bloomberga stavijo na štiri zvišanja trenutno rekordno nizkih obrestnih mer po 0,25 odstotne točke v tem letu.

Podpredsednik ECB Luis de Guindos je v pogovoru, objavljenem konec tedna, dejal, da je julijsko zvišanje mogoče, ni pa verjetno.

Nemška obveznica dražja od mnogih

Najvišje po obsežni sanaciji bank ob koncu leta 2013 in v letu 2014 je tudi zahtevana donosnost na slovenske desetletne obveznice. Če je ta v zadnjih letih ob obsežnem odkupovanju obveznic s strani centralnih bank evrskega območja večkrat zdrsnila celo v negativno območje, kar je državi omogočilo lažje zadolževanje in prestrukturiranje dolga, je trenutno po podatkih MTS pri 2,17 odstotka. Cena prihodnjega zadolževanja države se je tako precej zvišala.

Pribitek na referenčno nemško obveznico je pri 1,21 odstotka, s tem pa je na primer nekoliko višji, kot velja za Portugalsko, Španijo in Slovaško. Je pa še vedno nižji od pribitka italijanskih obveznic, ki je pri 1,90 odstotka.

evro denar Posel danes Inflacija v območju evra ostaja na rekordnih ravneh Ljubljana. Posel danes Številke razkrivajo: Kakšna stanovanja se pravzaprav prodajajo v Ljubljani?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin