Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2017,
13.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

4

Natisni članek

NLB privatizacija borza

Ponedeljek, 15. 5. 2017, 13.20

6 let, 6 mesecev

Država prodaja NLB, pa bo tudi prodala?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

4

Država po naših neuradnih informacijah za delnico NLB, katere prodajo je z objavo namere začela danes, pričakuje kupnino v višini knjigovodske vrednosti (okrog 65 evrov za delnico). A v vladajoči koaliciji naj bi bil precej močen interes, da se banke ne proda.

Slovenski državni holding (SDH) je z objavo namere za kotacijo delnic na ljubljanski in londonski borzi uradno začel prodajni postopek za najmanj polovico delnic Nove Ljubljanske banke (NLB), ki je v stoodstotni lasti države.

Temu naj bi v dveh tednih sledila objava prospekta za prvo javno ponudbo delnic (tako imenovani IPO), iz katerega bo razviden tudi razpon cene za delnico, ki bi jo bili vlagatelji pripravljeni ponuditi za delnico banke.

Zadržana politika

Po naših neuradnih informacijah prodajalci pričakujejo kupnino  okoli knjigovodske vrednosti delnice matične NLB, ki je konec marca znašala 65,5 evra. A v vladajoči koaliciji naj bi imeli vse več zadržkov in pomislekov do prodaje.

Glavni je povezan z višino pričakovane kupnine, ki bi v primeru prodaje polovice deleža po knjigovodski vrednosti državi prinesla okoli 650 milijonov evrov. To pa ne dosega niti polovice zneska, ki smo ga v NLB vplačali v okviru zadnje sanacije konec leta 2013. Takrat je država na zahtevo Banke Slovenije v kapital banke in z odkupom terjatev, ki ga je izpeljala Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), v sanacijo NLB vložila 1,55 milijarde.

Že iz petkovega sporočila za javnost, da je Evropska komisija soglašala s prodajo 75-odsotnega deleža banke v dveh korakih,  je mogoče razbrati, da prodaje za vsako ceno ne bo. "Evropska komisija z izdano odločbo odobrila spremembo lastniške zaveze na način, da se lahko do konca leta 2017 proda najmanj 50-odstotni kapitalski delež države v NLB, preostali del do dovoljenega ciljnega deleža pa do konca leta 2018," so zapisali na ministrstvu za finance. Omenimo, da do danes odločitev Evropske komisije, ki so jo v petek sporočili z ministrstva, še ni javno objavljena.

V vladajoči koaliciji (na sliki predsedniki strank Dejan Židan, Miro Cerar in Karl Erjavec) naj bi se pojavljali pomisleki glede prodaje NLB. | Foto: STA , V vladajoči koaliciji (na sliki predsedniki strank Dejan Židan, Miro Cerar in Karl Erjavec) naj bi se pojavljali pomisleki glede prodaje NLB. Foto: STA ,

Bosta finančna ministrica Mateja Vraničar Erman (levo) in Lidia Glavina, šefinja SDH, lahko prodali NLB? | Foto: STA , Bosta finančna ministrica Mateja Vraničar Erman (levo) in Lidia Glavina, šefinja SDH, lahko prodali NLB? Foto: STA , Kaj vemo o postopku prodaje?

Država je do zdaj razkrila naslednje (povzemamo objavo na spletni strani NLB):

  • NLB odpira knjigo naročil za prodajo delnic družbe. Javna ponudba predvideva prodajo najmanj 50 odstotkov obstoječih navadnih delnic družbe.
  • Razpon želene cene bodo oblikovali v prospektu za javno ponudbo delnic (IPO).
  • Delnice banke bodo kotirale na ljubljanski in londonski borzi.
  • Deset odstotkov vrednostnih papirjev ponudbe bodo najprej ponudili malim vlagateljem v Sloveniji (torej na ljubljanski borzi), 90 odstotkov vrednostnih papirjev ponudbe pa institucionalnim vlagateljem. Država si je ob tem pridržala pravico, da v primeru, če v enem od omenjenih dveh segmentov ne bo zanimanja, poveča delež drugega segmenta (in obratno).
  • Ponudba naj bi bila po napovedih prodajalcev predvidoma zaključena do sredine junija.

(Raz)prodaja slabih naložb olepšala rezultate

Banka je sicer precej povečala dobičkonosnost - podroben pogled pa pokaže, da predvsem na račun prodaje slabih naložb. Delež slabih posojil je na dan 31. 3. 2017 znašal 12,7 odstotka, medtem ko je bil najvišji odstotek dosežen na dan 31. 12. 2012, in sicer 28,2 odstotka. Ob tem opozorimo, da je banka v zadnjem letu pomemben del slabih posojil prodala z visokim diskontom, v sanaciji pa so jih prenašali tudi na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). S čiščenjem portfelja je banka nadaljevala tudi v prvem letošnjem četrtletju. Oslabitve in rezervacije na ravni skupine so bile petkrat višje kot v prvem četrtletju lani (s 3,8 so se povečale na 24,5 milijona evrov).

Zaskrbljujoče je tudi, da se banki še naprej znižuje obrestna marža (razlika med obrestnima merama na posojila in depozite), ki je na ravni skupine pri 2,5 odstotka. Pri tem dodajmo, da je v strateških ciljih banke, ki jih ta navaja tudi v današnji nameri o prodaji delnic, navedeno "ohranjanje neto obrestne marže nad 2,7 odstotka", ki je banka torej danes ne dosega. 

Obrestni prihodki skupine NLB so v prvem četrtletju upadli za kar šest odstotkov (z 80 na 75 milijonov evrov), a je banka z neobrestnimi prihodki, ki so se povečali za 27 odstotkov (s 44 na 56 milijonov evrov), dosegla rast dobička.  

Še nekaj številk o kondiciji NLB Skupine konec marca (v oklepaju podatek o spremembi glede na prvo lansko četrtletje):

  • Bilančna vsota: 12,1 milijarde evrov (0%)
  • Posojila: 7 milijard evrov (0%)
  • Depoziti strank: 9,5 milijarde evrov (1%)

Glavina: NLB je pripravljena na zasebni kapital

Lidia Glavina | Foto: STA , Foto: STA , Lidija Glavina, SDH: "Ponosni smo, da smo prišli do te točke v Strategiji upravljanja kapitalskih naložb Republike Slovenije. NLB je dosegla velik napredek pri svoji poslovni uspešnosti s ponovno vzdržno dobičkonosnostjo ter izboljšano kakovostjo sredstev, zato menimo, da je družba pripravljena na novo obdobje delovanja v zasebni lasti."

Blaž Brodnjak, NLB: "Glede na to, da smo največja bančna in finančna skupina z vodilnim položajem na izbranih trgih jugovzhodne Evrope, je celotna uprava zelo zadovoljna nad ponujeno priložnostjo, da popelje NLB v naslednjo fazo razvoja kot družbo v mednarodni lasti. Ta najava predstavlja pomemben korak za banko, zato bi se v imenu celotne uprave želel zahvaliti vsem, ki ste nas pri naših prizadevanjih vseskozi podpirali. V zadnjih nekaj letih nam je uspelo doseči dobre rezultate in veselimo se novega obdobja po zaključeni privatizaciji, ko bomo lahko še naprej prispevali k večji vrednosti za vse naše deležnike."

 

Ne spreglejte