Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2011,
14.40

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

železnice

Petek, 6. 5. 2011, 14.40

7 let, 2 meseca

Za vrh železniškega "Darsa" precejšnja gneča?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes poteče rok za oddajo kandidatur za prvega moža Družbe za razvoj infrastrukture – DRI upravljanje investicij, kandidira tudi prvi mož ugašajoče direkcije za vodenje železniških naložb.

Po tem, ko se je nekdanji DDC – državno podjetje za inženiring, nadzor in svetovanje – preimenoval v DRI upravljanje investicij, bo železniški sektor končno dobil svoj "Dars". Ta bo v prihodnjih letih samostojen, za razliko od trenutnega stanja, ko je direkcija za vodenje naložb v železniško infrastrukturo organ v sestavi prometnega ministrstva, ki skrbi za večstomilijonske naložbe v zastarelo in "podhranjeno" okoli 1300-kilometrsko mrežo železniških poti tudi za projekt drugega tira med Divačo in Koprom. Aktualni direktor še koleba, ali bi kandidiral ali vzel odpravnino Javni razpis, ki je bil po velikonočno-prvomajskih praznikih podaljšan še za dva dni, poteče danes opolnoči in je očitno pritegnil mnoge, ki se vidijo v fotelju prvega človeka železniškega "Darsa". Poznavalci pravijo, da tudi zato, ker je razpis zelo odprt, saj med drugim zahteva le "osnovno zanje najmanj enega svetovnega jezika", in le dve leti izkušenj na vodilnih delovnih mestih. Niso redki, ki zato menijo, da je razpis pisan na kožo kandidatov s skromnimi strokovnimi referencami in da imajo pristojni kandidata že izbranega.

Koliko vlog je že prispelo, pristojni ne razkrivajo, menda pa imajo že vsaj pet kandidatov. Ali bo oddal svojo kandidaturo, se še ni odločil Ljubo Žnidar, je za SiOL povedal aktualni direktor novega DRI, podjetja, ki je zraslo iz DDC, katerega generalni direktor je bil prav Ljubo Žnidar. Nič novega ni, da se ga aktualna oblast skuša znebiti z visoko odpravnino – dobrih 78 tisoč evrov in še petdeset tisočakov nagrade za opravljeno delo. Ljubo Žnidar ima namreč še dve leti rednega mandata, ki ga je začel kot generalni direktor DDC. V tekmo za mesto prvega direktorja DRI se spušča tudi nekdanji dolgoletni prvi mož DDC Metod Di Batista.

Kar nekaj direktorjev s prometnega ministrstva bo poskusilo Za prvega moža nove Družbe za razvoj infrastrukture se poteguje tudi zdajšnji direktor še "živeče" direkcije za vodenje železniških naložb Andrej Godec, ki je že dolge mesece na seznamu za "odstrel" ministra za promet Patricka Vlačiča. Godec za SiOL priznava, da je njegova kandidatura logična, saj želi nadaljevati z delom, ki ga je začel v Mariboru, kjer je sedež direkcije z okoli 30 zaposlenimi. Ti še vedno ne vedo, kaj bo z njimi po formalnem začetku dela Družbe za razvoj infrastrukture, saj naj bi bil kratek stik med ministrstvom in direkcijo, ki je njegov organ v sestavi, že mesece žalostna realnost. Mnogi zato napovedujejo, da se lahko ponovi Darsova zgodba, ki ima v Celju sedež podjetja, fikus in tajnico, v Ljubljani pa vodstvo in vse pripadajoče službe. Tako naj bi se po ukinitvi direkcije za vodenje železniških naložb menda zgodilo tudi Mariboru, ki bo sicer imel sedež DRI, ne pa tudi delavcev in služb, ki bodo skrbele za posamezne železniške projekte.

Bo Maribor dobil sedež nove družbe, tako kot Celje sedež Darsa … Za prvega moža železniškega "Darsa" kandidira tudi Gregor Ficko, nekdanji darsovec, sicer pa aktualni direktor direkcije za ceste, ki je še en organ v sestavi prometnega ministrstva. Še vedno ni jasno, ali bo kandidaturo poslala Nina Mauhler, nekdanja svetovalka nekdanjega prvega moža Slovenskih železnic Matica Tasiča, zdaj pa direktorica za železnice in žičnice na prometnem ministrstvu. Za naša vprašanja in klice danes ni bila dosegljiva.

David Polutnik, direktor direktorata za ceste, ki bi ga nekateri radi videli na čelu DRI, pa ni oddal svoje vloge, tako je zagotovil za SiOL. Kakorkoli že, brez zelene luči pristojnega ministra za promet Patricka Vlačiča nihče ne bo sedel v verjetno zelo vroč fotelj generalnega direktorja novega železniškega "Darsa". In menda tudi v SD, ne samo v koaliciji, ni enotnega mnenja, kdo je zares najprimernejši kandidat za skrbnika naložb v železniško infrastrukturo.

Ne spreglejte