Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 3. 2015,
16.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 3. 2015, 16.50

6 let, 6 mesecev

Za Vinag predlagana izklicna cena 4,2 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mariborsko sodišče je upnike propadlega vinarja Vinaga pozvalo k mnenju o predlogu stečajne upraviteljice Brigite Kraljič, da razpiše prvo javno dražbo za prodajo celotnega kompleksa podjetja.

Kot je razvidno iz poziva na spletni strani Ajpesa, Kraljičeva predlaga izklicno ceno v višini 4,2 milijona evrov.

"Trenutno so razmere tudi za nas nejasne" Izklicna cena je sicer tudi ocenjena likvidacijska vrednost podjetja, ki je trenutno v enoletnem najemu nizozemsko-azijske družbe Vinmar. Kot je povedal direktor in eden od solastnikov Vinmarja Harm Jan Prins, o morebitni dražbi za zdaj še niso seznanjeni, niti o ponujeni izklicni ceni, zato težko napoveduje, ali se je bodo tudi udeležili.

"Seveda smo še naprej zainteresirani za vlaganje v Vinag, a za zdaj se ukvarjamo predvsem s pridelavo in prodajo vina in čakamo, kako se bo dogajalo s stečajnim postopkom. Trenutno so razmere tudi za nas nejasne, o višini kupnine doslej nismo bili seznanjeni, imamo pa trenutno veljavno najemno pogodbo. Vse ostalo je v rokah sodišča in stečajne upraviteljice," je dejal Prins.

Stečajna upraviteljica ima trenutno kar nekaj težav Stečajna upraviteljica, ki za STA tudi tokrat ni dosegljiva, ima sicer trenutno kar nekaj težav predvsem z upravljanjem dela vinogradov, za katere kljub njenim preteklim pozivom ni zainteresiran nihče. Čeprav je Vinmar lani ob prevzemu podjetja napovedoval, da potrebuje še več vinogradov, je nato prevzel le 52 od skupaj 73 hektarjev.

Kot je povedal Prins, jih nakup ali najem vinogradov vedno zanima, a so lani ugotovili, da so mnogi, ki so bili v upravljanju Vinaga, bili zelo slabo vzdrževani ter ne dajejo primerne količine in kakovosti pridelka. Ker zemljišča niso njihova, za zdaj ne želijo vlagati v nove nasade, pač pa skušajo nekatera od njih vzdrževati, kolikor se le da.

Napovedal, da bodo v oživitev Vinagova blagovne znamke vložili milijon evrov Prins je sicer lani napovedal, da bodo v oživitev Vinagova blagovne znamke vložili milijon evrov. O tem, koliko so doslej v ta namen že vložili, ni želel govoriti, a je zatrdil, da so doslej porabili toliko kot je bilo potrebno za pridelavo dobrega vina in njegovo promocijo ter izvoz. Tudi zaposlovali doslej še niso v skladu z napovedmi, saj v podjetju še vedno dela 19 ljudi, dodatne pa bodo za potrebe obdelave vinogradov zaposlili v kratkem.

Kaj bo s preostalimi vinogradi, predvsem tistimi na Piramidi, za zdaj še ni jasno. Potem ko je od njihovega urejanja roke dvignila tudi mariborska občina in javno podjetje Snaga, ki jih je za silo pokrpala lani, jih je Kraljičeva želela vrniti skladu kmetijskih zemljišč, a tudi ta jih nima namena vzeti nazaj brez novega zakupnika.

Na mestni občini že leta 2012 sklad pozvali k prenosu zemljišč na občino Na Mestni občini Maribor so za STA povedali, da so že leta 2012 sklad pozvali k prenosu zemljišč na občino, a se tam s predlogom niso strinjali niti takrat niti ob poznejših poskusih. Prejšnji mesec jih je stečajna upraviteljica obvestila, da Vinmar v nasprotju z njenimi pričakovanji ni oddal ponudbe za oskrbovanje teh vinogradov na Piramidi. Po njihovih informacijah naj bi sklad kmetijskih zemljišč iskal novega najemnika.

Na mestni občini ocenjujejo, da bi, glede na dejstvo, da gre za odlične in obenem zahtevne vinogradniške površine, bilo najbolj ustrezno, da jih preko novega zakupa prevzame vinogradnik oz. vinar z ustreznim znanjem in izkušnjami, občina pa bi sodelovala pri ustrezni ureditvi in vzdrževanju sprehajalnih poti, ki bodo nudile primerno nadaljevanje parkovnih površin mestnega parka in pomoč ter podporo novemu zakupniku pri promociji vina v protokolarne namene.

Ne spreglejte