Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 4. 2017,
8.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

New York veleposlaništvo Združeni narodi ZDA nepremičnine

Sreda, 19. 4. 2017, 8.40

6 let, 7 mesecev

Za veleposlaništvo SFRJ v New Yorku precejšnje zanimanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Nekdanja rezidenca veleposlanika SFRJ pri ZN na aveniji Park | Foto Google Street View

Foto: Google Street View

Za dve propadajoči nepremičnini na prestižni lokaciji v New Yorku, ki so ju v času nekdanje skupne države uporabljali veleposlaniki SFRJ pri Združenih narodih, vlada precejšnje zanimanje. Prodajata se namreč nekdanje veleposlaništvo SFRJ pri ZN in nekdanja rezidenca stalnega veleposlanika pri ZN.

Časopis New York Post piše, da se je za poslopje veleposlaništva pri ZN na newyorški 5. aveniji našlo šest mogočih kupcev. Nepremičninsko podjetje Douglas Elliman, ki prodaja poslopji za Slovenijo, Srbijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino ter Makedonijo, je časopisu povedalo, da gre za resne kupce z dovolj denarja, identitete pa ni želelo razkriti.

Veleposlaništvo na prodaj za 46 milijonov evrov

Cena za stavbo veleposlaništva ob Centralnem parku na 66. ulici naj bi bila 40 milijonov dolarjev (37,2 milijona evrov), čeprav New York Post govori o 50 milijonih dolarjev (46,6 milijona evrov).


Morda vas zanima še:

Monopoli z nepremičninami Jugoslavije - kaj smo dobili? #foto
Pet nepremičnin SFRJ kmalu na prodaj, del milijonov tudi Sloveniji

 


Zgradba ima 700 kvadratnih metrov, skupaj s podstrešjem šest nadstropij, premore 18 sob, šest kopalnic in vinsko klet. Od razpada nekdanje Jugoslavije jo uporabljajo srbski diplomati pri ZN, v lasti Jugoslavije pa je bila od leta 1947.

Zgradba iz leta 1904 je spomeniško zaščitena, zato je kupci ne bodo smeli preveč spreminjati. Ker gre za prestižno lokacijo v New Yorku, veliko zanimanje zanjo ni presenečenje.

Stanovanje za 14 milijonov evrov

Rezidenca veleposlanika pri ZN na Park Avenue na Manhattnu ima šest sob na skupno 400 kvadratnih metrih. Prodaja se za najmanj 15 milijonov dolarjev (14 milijonov evrov). Srbija želi od te pogače malce več denarja, saj je od razpada SFRJ poravnavala visoke stroške vzdrževanja.

Ob razpadu SFRJ so stroški vzdrževanja znašali več kot pet tisoč dolarjev (4.600 evrov) na mesec, zdaj pa so že nad 15 tisoč dolarji (14 tisoč evrov). Srbija je stroške plačevala, stanovanja pa ni mogla izkoristiti.

Ne spreglejte