Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2013,
9.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

rezultati

Četrtek, 12. 12. 2013, 9.43

7 let, 2 meseca

Za tri državne banke bomo namenili tri milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Stresni testi so pokazali, da ob neugodnem scenariju slovenske banke potrebujejo za 4,8 milijarde evrov kapitala, za dokapitalizacijo treh bank pa bo potrebnih 3,012 milijarde evrov.

Za dokapitalizacijo NLB bo potrebnih 1,551 milijarde evrov, za NKBM 870 milijonov evrov in za Abanko 591 milijonov evrov. Po opravljeni dokapitalizaciji se bo zadolženost države povečala na 75,6 odstotka BDP.

Z rezultati in ukrepi za sanacijo razmer v bančnem sistemu se je najprej seznanila vlada, nato jih je premierka Alenka Bratušek predstavila opoziciji, na novinarski konferenci pa sta jih javnosti predstavila guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in minister za finance Uroš Čufer.

Jazbec je ob tem pojasnil, da bo dokapitalizacija izvedena, ko bodo opravljeni še formalni postopki, kar se bo predvidoma zgodilo v naslednjih dneh. Dodal je, da se po dokapitalizaciji glede poslovanja bank ne bo spremenilo nič, da so vse vloge v vseh bankah varne in da bodo banke normalno poslovale naprej. Špekulacije glede varnosti našega bančnega sistema so tako po njegovih besedah neutemeljene in brez podlage, saj gre pri vsem tem, kar je bilo danes predstavljeno, za ukrepe nadzora pri dokapitalizaciji.

Sicer pa Jazbec še opozarja: "Samo z očiščenjem bank in dokapitalizacijo se gospodarstvo v Sloveniji ne bo oživilo. Vlada mora nadaljevati ukrepe za rast."

"Nepomembno je, ali so vrednost nepremičnin ocenjevali študentje" Guverner Banke Slovenije pravi, da ni strahu, da bi morali dvomiti o rezultatih stresnih testov in da se moramo zanesti na metodologijo in strokovnost izvajalcev testov. Kot je dejal, je nepomembno, ali so podjetja, ki so ocenjevala vrednost nepremičnin v lasti bank, za to najemala študente, kot se je ugibalo v preteklih dneh, saj so metodologija in pristopi bili v vsakem primeru enaki.

Poleg tega Jazbeca čudijo diskriminatorni očitki nekaterih, da so teste izvajali ljudje iz Romunije in Bolgarije.

Slovenija je izdala za milijardo evrov obveznic Minister za finance je dejal, da je Slovenija včeraj izdala za milijardo evrov obveznic z različno ročnostjo, vendar kupca zanje še ni dobila. Denar od obveznic naj bi bil namenjen za dokapitalizacijo bank. Čufer je pojasnil, da Slovenija načrtuje izdajo obveznic tudi naslednje leto v prvem četrtletju, vendar natančen tajming še ni določen.

Prenos slabih terjatev, seznam katerih naj bi bil javen, bo po Čuferjevih besedah končan do aprila prihodnje leto. Najprej bodo prenesene terjatve iz NLB in NKBM, nekoliko pozneje pa še iz Abanke. Slaba banka bo nato izdala za 1,6 milijarde evrov obveznic, ki jih bo zamenjala za slabe terjatve.

Ne spreglejte