Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
26. 8. 2014,
14.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

stanovanje Monako

Torek, 26. 8. 2014, 14.07

7 let, 2 meseca

Za najdražje stanovanje v Sloveniji 1,2 milijona, na svetu pa 300 milijonov evrov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eno največjih stanovanj na svetu bo na prodaj v eni najmanjših držav. Kupec penthousa v Monaku bo moral globoko seči v žep. Najdražje stanovanje v Sloveniji se prodaja za "le" 1,2 milijona evrov.

Monako, davčna oaza na francoski sredozemski obali, doživlja bum gradenj razkošnih stanovanjskih površin, saj pričakujejo prihod novih milijonarjev in milijarderjev, ki bežijo pred višjimi davki in krčenjem bančnih tajnosti. Pred temi bežijo predvsem iz Švice. Že zdaj je eden od okoli 38 tisoč rezidentov Monaka milijonar, je pokazala raziskava revije Spear in spletne strani WealthInsight. Z naraščanjem te številke pričakujejo tudi povečevanje vrednosti stanovanj, ki naj bi do junija 2015 narasli za okoli petino. S tem naj bi praktično izničili izgube, nastale po letu 2007, ko je bil nepremičninski trg na višku.

Kuhinja v vsakem nadstropju stanovanja Nekaj manj kot 3.300 kvadratnih metrov veliko stanovanje se bo raztezalo v petih nadstropjih stolpnice, ki jo gradijo v mali kneževini ob Azurni obali. Sky Penthouse, kot so poimenovali stanovanje, bo verjetno najdražje na svetu, saj naj bi zanj iztržili skoraj 300 milijonov evrov. Za ta denar bo kupec dobil tudi velike zunanje površine, ki bodo vključevale ovalni bazen ter tobogan, ki se bo vanj spustil s plesišča. V stanovanju bo pet glavnih spalnic in pet kuhinj – po ena v vsakem nadstropju –, na terasah pa bodo vinske trte, palme in steklene stene. Stanovanje bo na prodaj naslednje leto.

Na fotografijah, ki so jih pripravili umetniki, se še nezgrajeni nebotičnik dviga visoko nad drugimi monaškimi stolpnicami, kar bo zagotavljalo dih jemajoč razgled iz vseh petih nadstropij razkošnega stanovanja na vrhu 170 metrov visoke stolpnice Odeon, ki bo druga najvišja na sredozemski obali. Nebotičnik je prvi, ki ga v Monaku gradijo po 80. letih prejšnjega stoletja.

Za parkirno mesto 250 tisočakov Prebivalci stolpnice bodo deležni kraljevskega razvajanja. Poleg zasebnega preddverja, šoferja in drugih ugodnosti bodo imeli dostop do razkošnega supermarketa, poslovnega središča in kina, ki se vsi nahajajo znotraj stolpnice. Skupina Marzocco, ki stolpnico gradi, obljublja tudi telovadnico, savno, bazene in razkošno katering službo, ki bodo prebivalcem nudili občutek, da so gosti razkošnega hotela. Za parkirno mesto v garaži stolpnice bo treba odšteti 250 tisoč evrov.

Do zdaj so našli kupce za 26 od 36 razkošnih domov. Četrtino stanovanj so kupili izseljenci iz nekdanje Sovjetske zveze. Spodnja nadstropja so prodali monaški vladi in jih bodo uporabljali Monačani, a bodo vstopali skozi ločen vhod.

Najdražja hiša v Sloveniji za 14 milijonov Za razliko od monaškega nepremičninskega trga je slovenski še vedno v krču, trg razkošnih in izjemno dragih nepremičnin pa je praktično mrtev. Na slovenskem trgu je več hiš, dražjih od milijona evrov, najdražja pa se prodaja že več let. Po podatkih nepremičninskega portala nepremicnine.net prodajalec grad iz 16. stoletja s 500 kvadratnimi metri, 12 tisoč kvadratnimi metri zemljišča, pristavo in poslovnim objektom v Mengšu prodaja za 14 milijonov evrov.

Najdražje stanovanje v Sloveniji pa se prodaja za nekaj več kot 1,2 milijona evrov. Štirisobno stanovanje v središču Ljubljane na 438 kvadratnih metrih je bilo zgrajeno leta 1899, pred desetletjem pa obnovljeno.

Ne spreglejte