SiolNET. Posel danes Novice
1,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za milijardo evrov zlata: v Srbiji odpirajo nov rudnik

1,55

termometer

zlato

V vzhodnem delu Srbije nameravajo odpreti nov rudnik zlata. Pristojno ministrstvo je že potrdilo načrt srbsko-kanadskega konzorcija podjetij, ki nameravajo zlato rudo iskati sedem let.

Skoraj 300 kvadratnih kilometrov je srbsko ministrstvo za gradbeništvo, transport in infrastrukturo namenilo za nov rudnik zlata, poroča srbski medij B92. Prostor za rudnik, ki sega na območje večjega števila občin od Žagubice do Majdanpeka, so poimenovali Potaj čuka-Tisnica. Če bo predlog ministrstva prestal še zadnje administrativne prepreke, bo srbsko-kanadski konzorcij podjetij pod vodstvom podjetja Dundee Precious Metals, ki je dobilo koncesijo za upravljanje rudnika, dela začel najverjetneje že prihodnje leto. Naložba je ocenjena na približno sto milijonov evrov.

V podjetjih, ki bodo zgradila rudnik in ga upravljala, pričakujejo, da bodo našli okoli 20 tisoč kilogramov zlata. Vrednost nakopane zlate rude bi po trenutnih cenah na trgu znašala približno milijardo evrov. Življenjska doba rudnika je glede na predlog ministrstva sedem let, po preteku tega obdobja pa bodo podjetja morala poskrbeti za sanacijo zemljišča.

Planet na obisku Planet TV Mesto drugega največjega rudnika živega srebra na svetu #video diamant Botsvana Novice Odkrili enega največjih diamantov, na svetu zgolj trije Kitajska rudnik Novice V nesreči v gvinejskem rudniku zlata najmanj 15 mrtvih

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin