Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
12. 3. 2014,
15.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Dejan Levanič varovanje otrok

Sreda, 12. 3. 2014, 15.30

7 let, 2 meseca

Za čiščenje stanovanja boste morali državi odšteti devet evrov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada je dopolnilno delo državljanov, pri katerem se pojavlja veliko težav z delom na črno, odločena urediti z vavčerji. Tako bo po novem čiščenje stanovanj ali varovanje otrok treba prijaviti državi.

Vlada je konec lanskega leta po dolgih usklajevanjih na ravni socialnih partnerjev, politikov in resorjev vendarle potrdila predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Ta med drugim uvaja sistem vrednotnic oziroma vavčerski sistem za plačevanje prispevkov za osebno dopolnilno delo, zakon pa je trenutno v usklajevanju v državnem zboru. Na ministrstvu za delo si prizadevajo za čimprejšnjo uveljavitev sistema, realno pa naj bi po njihovih besedah zaživel na začetku prihodnjega leta.

"Naročnikom del bo tako omogočena legalna izvedba, izvajalec del pa si bo z zbiranjem vavčerjev zagotovil pokojninsko dobo," poudarja državni sekretar na ministrstvu za delo Dejan Levanič.

Tako naročnik kot izvajalec bosta izpolnila državljansko dolžnost Pri delu, ki ga bo lahko opravljala fizična oseba za drugo fizično osebo, bodo socialni prispevki plačani po vavčarskem sistemu. Naročnik bo izvajalcu storitev z nakupom vavčerja v vrednosti devetih evrov sedem evrov plačal za pokojninsko zavarovanje, dva evra pa za zdravstveno zavarovanje. Izvajalec bo imel tako na podlagi vplačanih vavčerjev pravice iz pokojninskega in zdravstvenega zavarovanja. "S tem bosta tako naročnik kot izvajalec opravila svojo dolžnost do države," je prepričan Levanič.

Vavčer bo moral v primeru del, kot je pomoč v gospodinjstvu, kupiti naročnik storitve, v primeru, kot je izdelovanje izdelkov domače in umetnostne obrti in njihova prodaja, pa izvajalec.

Vavčerji v vrednosti 200 evrov za pokritje pokojninske dobe Izvajalec storitev se bo moral na upravni enoti registrirati kot izvajalec osebne dopolnilne dejavnosti, Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) pa bo vodila seznam oseb.

Izvajalčev mesečni zaslužek ne bo smel presegati okoli 450 evrov mesečno, saj bi s tem rušili redne oblike dela. Ko bo izvajalec v enem mesecu pridobil vavčerje v vrednosti dobrih 200 evrov, si bo s tem zagotovil celotno mesečno obveznost za pokritje pokojninske dobe.

In kakšne so obveznosti naročnika del? Ta se bo registriral prek spletnega portala Ajpesa ali upravne enote. Nato bo s seznama izvajalcev osebnega dopolnilnega dela izbral ponudnika storitev, se z njim dogovoril o pogojih dela, terminu in ceni ter prek spletnega portala e-uprava ali gotovinsko na upravni enoti vplačal devet evrov za nakup vavčerja.

Ko boste torej iskali gospo za čiščenje svojega stanovanja, boste kupili vavčer, čistilka pa bo lahko vaše stanovanje legalno čistila vsak dan. Koliko ji boste plačali za opravljeno delo, bo odvisno od dogovora z njo. Za storitev vam bo morala izdati račun in davčni upravi mesečno poročati o prihodkih. Naslednji mesec bo treba državi odšteti novih devet evrov.

Veljalo bo le za določene storitve Za omejitev del so se na ministrstvu odločili zato, da ne bi odžirali dela obrtnikom. Mednje spadajo občasna pomoč v gospodinjstvu in pomoč pri vzdrževanju nepremičnin, vzdrževanje zunanjih površin, občasno varstvo otrok, pomoč starejšim na domu, izdelovanje različnih izdelkov, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter izdelovanje izdelkov domače in umetne obrti.

Podobne ureditve poznajo tudi nekatere evropske države, kot so Belgija, Francija in Hrvaška. Kako se bo sistem v praksi obnesel v Sloveniji, pa lahko le ugibamo.

Ne spreglejte