Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 5. 2013,
16.22

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vlada siva ekonomija

Četrtek, 30. 5. 2013, 16.22

4 leta, 8 mesecev

Z novelo v boj s sivo ekonomijo v gozdarstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je potrdila predlog novele zakona o gozdovih, ki bi v skladu z evropsko uredbo drugim uvedla dokumente, ki morajo spremljati vsak prevoz gozdno lesnih proizvodov.

S tem naj bi zagotovili sledljivost lesa iz gozda do kupca ter preprečili nezakonito sečnjo in z njo povezano trgovino.

Kot so po seji vlade sporočili iz urada vlade za komuniciranje, pomeni novela "odločen boj s sivo ekonomijo na področju gozdarstva". To je zatrdil tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki je med drugim še pojasnil, da je tudi računsko sodišče ugotovilo, da je 25 odstotkov poseka opravljenega na črno. Zakon bo omogočil, da "lumpom učinkovito stopimo na prste", je dodal minister.

Po ocenah je sive ekonomije v Sloveniji tudi do 10 milijard evrov Tudi sicer bodo po ministrovih besedah več pozornosti namenili sivi ekonomiji, saj bo razprava o tem del rednih sej odbora vlade za gospodarstvo, ki ga Židan kot podpredsednik vlade vodi. Po ocenah je sive ekonomije v Sloveniji tudi do 10 milijard evrov. "Če bi uspeli zajeziti vsaj polovico, bi rešili večino težav te države," meni minister.

Po predlogu nvoele bi uvedli t.i. prevoznico za vse gozdno lesne soritmente, ki so naloženi na prevozno sredstvo, s čimer bi zagotavljali sledljivost lesa od gozda do kupca. S prevoznico se skuša tudi preprečiti nezakonito sečnjo v Sloveniji in z njo povezano trgovino.

Novela predvideva kazni, in sicer od 2000 evrov za posameznike do 150.000 evrov za pravne osebe, posameznike, ki samostojno opravljajo dejavnost, ali samostojne podjetnike posameznike, globi pa bo sledila tudi sankcija odvzema lesa in lesnih proizvodov.

Pričakujejo večje prilive v državni proračun Novela bi poleg tega uvedla možnost gradnje gozdnih prometnic brez soglasja vseh lastnikov gozdov. Po novem bi se kot dokazilo o pravici graditi po zakonu, ki ureja graditev objektov, štelo upravno overjeno soglasje lastnikov gozdov, ki imajo v lasti več kot dve tretjini površin zemljišč na trasi predvidene gozdne prometnice.

Ministrstvo pričakuje, da bo novela pozitivno vplivala na gospodarjenje z gozdovi ter na učinkovitejše ukrepanje v primeru naravnih nesreč. Ob zmanjšanju nezakonite sečnje ter z njo povezanega prometa in trgovine z lesom pa pričakuje tudi večje prilive v državni proračun.

Na podlagi teh podatkov za leta 2011, 2010 in 2009 ministrstvo sklepa, da je v Sloveniji na letni ravni okrog milijon kubičnih metrov neevidentiranega poseka oziroma nezakonite sečnje.

Ne spreglejte