Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 11. 2021,
14.58

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

3

Natisni članek

prevzemna namera DoorDash Wolt

Sreda, 10. 11. 2021, 14.58

2 leti, 5 mesecev

Wolt zamenjal lastnika za sedem milijard evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

3

Wolt Slovenija | Foto Instagram

Foto: Instagram

Finskega ponudnika dostave hrane in drugih izdelkov na dom, ki je že od leta 2019 prisoten v Sloveniji, bo prevzel ameriški tekmec DoorDash.

Sedem let staro finsko podjetje Wolt bo dobilo novega lastnika, poroča Reuters. Kupec je ameriški konkurent DoorDash, ki bo za finsko podjetje odštel okoli sedem milijard evrov. DoorDash, ki v ZDA obvladuje več kot 50 odstotkov trga dostave hrane na dom, bo z nakupom predvsem dobil nove trge. Wolt, ki ima okoli 2,5 milijona aktivnih uporabnikov, je namreč že prisoten v 23 državah, kjer Američani večinoma še ne poslujejo. Skupaj z napovedjo prevzema Wolta je Doordash sporočil, da bo v prihodnjih mesecih začel intenzivneje poslovati tudi v Mehiki in v Nemčiji (kjer je prisoten Wolt), kar je ceno delnice podjetja na borzi dvignilo kar za petino.

Borut Markelj, Glovo.
Novice Kako je Ehrana postala Glovo: "Te priložnosti nismo želeli izpustiti"

Wolt v Sloveniji od 2019

Finci so na slovenski trg vstopili pred tremi leti, in sicer so svoje storitve najprej ponudili v slovenski prestolnici. Danes hrano in druge izdelke dostavljajo tudi prebivalcem Maribora, Celja, Kopra in Novega mesta.

Dostavljavci večinoma poslujejo z izgubo

Od začetka epidemije koronavirusa je bil ves sektor dostave hrane in drugih izdelkov na dom priča konsolidaciji. Vse več podjetij se združuje ali pa prevzema manjše tekmece, saj večina še vedno posluje z izgubo ali pa je na robu dobičkonosnosti. S prevzemom Wolta naj bi po lastnih napovedih DoorDash v prihodnjem letu vendarle zabeležil dobiček. Po trditvah DoorDasha namreč le tretjina dostav Wolta prinaša izgubo.

Tretji največji prevzem finskega podjetja

Sedemmilijardni posel je trenutno tretji največji v zgodovini tujih prevzemov švedskih podjetij. Rekordni posel je še vedno opravil kitajski Tencent, ki je pred leti za okoli osem milijard evrov kupil razvijalca računalniških iger Supercell.

Kaja Koblar
Novice Stremeli bomo k manjšim, hitrim in spontanim nakupom
Ne spreglejte