Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2011,
10.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 10.49

7 let, 2 meseca

Vzajemna zvišala premije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nadzorni svet Vzajemne je na podlagi dodatnih gradiv in izračunov podal soglasje k poslovnemu planu za tekoče leto in potrdil novo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Od 1. marca bo premija brez popusta znašala 24,62 evra (zdaj 23,25 evra), s triodstotnim popustom pa 23,88 evra (22,55 evra). Gre za 5,89-odstotno povišanje oz. za 1,37 evra. Že minuli teden je povišanje premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja napovedala tudi zavarovalnica Adriatic Slovenica. Zavarovanci omenjene zavarovalnice bodo od 1. marca dalje za osnovno premijo brez popusta plačevali 26,49 evra (doslej 24,59 evra), s triodstotnim popustom pa 25,70 evra (doslej 23,85 evra). Kidrič: Vzajemna je bila prisiljena povišati premijo Predsednik uprave Vzajemne Dušan Kidrič je na novinarski konferenci pojasnil, da je Vzajemna prisiljena povišati premijo, če želi v letošnjem letu doseči izravnano poslovanje glede na gibanja odhodkov za zdravstvene storitve in zdravila v lanskem letu in oceno stroškov za letos.

Brez zvišanja premije izguba v višini 14 mio evrov Ker sedanja premija ne zadošča za pokrivanje predvidenih odhodkov za škode, bi Vzajemna brez spremembe višine premije v letu 2011 po besedah Kidriča zabeležila izgubo v višini približno 14 milijonov evrov. Vzajemna je zato spremenila premije tako, da bodo zadoščale za pokrivanje predvidenih škod in da bo zavarovalnica kapitalsko ustrezna, je dodal Kidrič.

"Premija je kljub povišanju še vedno najnižja med ponudniki dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj, razkorak med najvišjo premijo in premijo Vzajemne pa je vedno večji," pravi Kidrič.

Miklavčič: Pri dvigu smo upoštevali lanskoletno znižanje premije

Predsednik nadzornega sveta Vzajemne Mirko Miklavčič je izpostavil, da so pri dvigu premij upoštevali, da je Vzajemna 1. marca lani znižala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je kasneje potrdila spremembe deležev zdravstvenih storitev v breme obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar je po njegovem vplivalo na poslovanje Vzajemne v letu 2010.

Decembra lani je skupščina ZZZS, da bi razbremenila obvezno zavarovanje, ta sklep podaljšala še za eno leto. Tako so se na primer s 75 na 90 odstotkov povišali deleži, ki jih krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje za zdravila z vmesne liste, zobozdravstve storitve in za očesne pripomočke.

Dejanski odhodki Vzajemne so bili od aprila lani za milijon evrov višji od planiranih, škode na zavarovanca pa so se v prvih enajstih mesecih lani v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2009 povečale za 8,85 odstotka.

V planu za letošnje leto so upoštevani vsi znani dejavniki, ki bodo vplivali na poslovanje družbe, Vzajemna je že lani v primerjavi z letom prej zmanjšala obratovalne stroške za dva milijona evrov, v letu 2011 pa bodo ti stroški še za 400.000 evrov nižji.

Marušič: Ne vidim prave potrebe po zviševanju premij Minister za zdravje Dorjan Marušič je na novinarski konferenci dejal, da ne vidi prave potrebe po zviševanju premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

V zvezi s tem se je že sestal s predstavniki Vzajemne in Adriatic Slovenice. Poskušal jih je prepričati, da glede na ukrepe, ki jih je ministrstvo vpeljalo v preteklem letu na področju zniževanja cen zdravil - prav te so pomemben strošek prostovoljnih zdravstvenih zavarovalnic - ni prave potrebe po dvigu premij.

"Nimam pristojnosti, da bi vplival na cene premij" Marušič je sicer poudaril, da nima pristojnosti, da bi vplival na cene premij. Ta odločitev namreč temelji na aktuarskih izračunih, za katere je pristojen aktuar zavarovalnice. "Zakaj je v preteklosti prišlo do določenih dogovorov, je treba vprašati tiste, ki so bili takrat za mizo in je do takšnega dogovora prišlo," je še dejal.

Ne spreglejte