Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2013,
13.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 10. 4. 2013, 13.41

7 let, 2 meseca

Vse višje ovire za tiste, ki se v EU-ju izogibajo plačilu davkov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija so dosegle dogovor o samodejni izmenjavi podatkov o lastnikih bančnih računov.

Pobuda projekta je odprta tudi za druge države, njena podlaga pa je pred kratkim sprejet ameriški zakon, ki od ameriških državljanov zahteva, da tamkajšnjim davčnim oblastem prijavijo podatke o bančnih računih v tujini, tuje banke pa jim morajo zagotoviti vse podatke o svojih ameriških strankah. Prvi korak dosežen, pilotski projekt pripravljen Kot poroča spletni časopis, ki "pokriva" področje delovanja Evropske unije, EUobserver, so finančni ministri omenjenih petih držav Evropsko komisijo seznanili s tem, da so dosegli dogovor o pilotskem projektu samodejne izmenjave podatkov oziroma informacij. Cilj je boj proti davčnim utajam. Avstrija in Luksemburg do zdaj aktivno zavirali tovrstno izmenjavo podatkov o bančnih vlogah V Evropski uniji sta sprejemanje podobnega zakona do zdaj zavirala sosednja Avstrija in Luksemburg, ki sta vztrajala pri načelih bančne tajnosti ne glede na to, ali gre za domače ali tuje komitente različnih bank.

Poziv tudi preostalim članicam EU-ja, da se pridružijo projektu Pet finančnih ministrov iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije poziva vse države članice evropske 27-erice, da brez odlašanja dosežejo dogovor o primernem zakonskem predlogu, ki bi EU-ju omogočil, da bi lahko prevzel vodilno vlogo v promociji svetovne samodejne izmenjave podatkov oziroma informacij o lastnikih bančnih računov, ki bi bili tako prikrajšani za "varstvo", ko se skušajo izogniti plačilu davkov.

Luksemburg in Avstrija počasi popuščata Luksemburg je po pisanju tujih medijev že poslal signal, da so se njegovi politični predstavniki pripravljeni pogajati o tajnosti bančnih vlog, že včeraj pa je avstrijski kancler Werner Fayman za Kleine Zeitung izjavil, da je tudi Avstrija pripravljena na pogovore o zelo aktivni izmenjavi podatkov o mednarodnih investitorjih, ki imajo bančne račune v avstrijskih bankah.

Ne spreglejte