Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2022,
11.43

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

obrestna mera evro inflacija

Torek, 31. 5. 2022, 11.43

1 leto, 10 mesecev

Vsak mesec nov negativni rekord. Kdaj se bo podražil evro?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Christine Lagarde | "Pričakujem, da se bodo neto nakupi v okviru programa nakupov obveznic končali v začetku tretjega četrtletja," je zapisala predsednica ECB.  | Foto Reuters

"Pričakujem, da se bodo neto nakupi v okviru programa nakupov obveznic končali v začetku tretjega četrtletja," je zapisala predsednica ECB.

Foto: Reuters

Inflacija v evrskem območju je dosegla novo rekordno raven. Maja je po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat v letni primerjavi dosegla 8,1 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke več kot aprila. Zato se tudi v Evropi vse glasneje govori o podražitvi evra. Evropska centralna banka (ECB) je pripravljena na dvig obrestnih mer v juliju in septembru, ki bi pomenil konec negativne obrestne mere, je pretekli teden že napovedala njena predsednica Christine Lagarde. 

Cene energentov so na območju evra ta mesec medletno narasle za 39,2 odstotka. Sledile so cene hrane, alkohola in tobačnih izdelkov, ki so se zvišale za 7,5 odstotka, pri čemer je bila nepredelana hrana dražja za 9,1 odstotka, predelana hrana, alkohol in tobačni izdelki pa za 7,0 odstotka.

Cene neenergetskega industrijskega blaga so se medletno zvišale za 4,2 odstotka, storitve pa so se podražile za 3,5 odstotka.

Ljubljana nepremičnine stanovanja gradbeništvo
Novice Cene stanovanj v Ljubljani spet blizu rekordom, vendar ...
Lagardova napovedala kar dva dviga obrestnih mer
Evropska centralna banka (ECB) je pripravljena na dvig obrestnih mer v juliju in septembru, ki bi pomenil konec negativne obrestne mere, je pretekli teden po poročanju tujih medijev sporočila njena predsednica Christine Lagarde. To je njena prva javna napoved dveh dvigov obrestnih mer v kratkem času, ki so jo njeni kolegi sicer napovedovali že nekaj časa.
"Pričakujem, da se bodo neto nakupi v okviru programa nakupov obveznic končali v začetku tretjega četrtletja," je zapisala predsednica ECB. S tem je potrdila konec programa nakupa obveznic in prvi korak, ki bi omogočal dvig obrestnih mer. "To bi nam skladno z našo prihodnjo usmeritvijo omogočilo dvig obrestne mere na julijskem srečanju. Glede na trenutne napovedi bo do konca tretjega četrtletja najverjetneje konec negativne obrestne mere," je zapisala prva dama ECB.
Prvi dvig bi bil sicer prvi v več kot desetletju in bi pomenil dvig z rekordno nizke ravni, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Da bi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti, ki je trenutno pri -0,5 odstotka, do konca tretjega četrtletja izšla iz negativnega območja, pa bo morala banka do takrat obrestne mere dvigniti vsaj dvakrat za 0,25 odstotne točke.

V Sloveniji 8,7-odstotna inflacija

Letna inflacija brez energentov je bila tako precej nižja. Dosegla je 4,6 odstotka. Če pa iz nje izločimo tako cene energentov kot hrane, alkohola in tobačnih izdelkov, se je ustavila pri 3,8 odstotka.

Najvišjo letno inflacijo so imele maja po podatkih, ki upoštevajo harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin, Estonija (+20,1 odstotka), Litva (18,5 odstotka) in Latvija (+16,4 odstotka). V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin maja po tej metodologiji zvišale za 8,7 odstotka.

denar
Novice Inflacija v Sloveniji na 20-letnem vrhu

V največjem evrskem gospodarstvu, Nemčiji, je bila inflacija prav tako 8,7-odstotna, v Španiji 8,5-odstotna, v Italiji 7,3-odstotna, v Franciji pa 5,8-odstotna. Najnižjo letno inflacijo so po podatkih Eurostata zabeležili na Malti, in sicer 5,6-odstotno.

Mesečna stopnja inflacije v območju z evrom je medtem maja dosegla 0,8 odstotka. Najvišja je bila v Latviji (+3,6 odstotka), najnižja pa na Nizozemskem, kjer so pravzaprav zabeležili deflacijo (-0,8 odstotka). V Sloveniji so se cene na mesečni ravni zvišale za dva odstotka.

Novice Taki projekti ne bodo rešili stanovanjske stiske #video
Ne spreglejte