Vrednosti nepremičnin politikov postale pravi spletni hit

Geodetska uprava (GURS) je objavila vrednosti vseh nepremičnin v Sloveniji. Podatki so javni, izvzeti pa niso niti politiki niti gospodarstveniki.

1 / 2

Foto: prostor3.gov.si , Tina Deu

2 / 2

Foto: prostor3.gov.si , Tina Deu

Kljub temu, da bi si tudi marsikateri "navaden smrtnik" glede svojega premoženja in letnice rojstva želel določeno mero tajnosti, pa to odslej očitno ni več povsem mogoče. Javnost nekaterih podatkov je odslej postala stvarnost. Prav tako velja opozoriti na dejstvo, da smo na tem področju eni izmed prvih v Evropi, sledili pa naj bi vzorom iz Skandinavije.

Med ljudmi je završalo Prav materialno stanje politikov in gospodarstvenikov je sodeč po odzivih na družabnih omrežjih in v spletnih mediji v zadnjih dneh pod drobnogledom številnih sodržavljanov. Na spletu tako že potekajo burne debate o načinu vrednotenja nepremičnin, domnevnih nepravilnostih, primerih prenizkega vrednotenja nepremičnin nekaterih politikov in gospodarstvenikov, zaščiti osebnih podatkov in še in še.

Ravno relativno nizke vrednosti nepremičnin številnih posameznikov, katerim bi marsikateri Slovenec glede na njihove sedanje in pretekle funkcije pripisali precej več premoženja, so v laični javnosti pustile številne sence dvoma glede pravilnosti vrednotenja nepremičnin.

Tako spletni Dnevnik piše o "posebej nizki" vrednosti posestva Janeza Janše v Šentilju pri Velenju, za katero je z opremo plačal 348.000 evrov, geodetska uprava pa ga ocenjuje le na dobrih 110.000 evrov. Kot še navajajo pri Dnevniku, jih v oči bode predvsem ocena vrednosti skoraj 28.000 kvadratnih metrov zemljišč. Geodeti so ta zemljišča ocenili na dobrih 30.000 evrov oziroma v povprečju le na nekaj več kot evro za kvadratni meter.

Kaj pa varovanje osebnih podatkov? Poleg že prej omenjenih navadnih državljanov, se tudi v medijih že pojavljajo nekateri pomisleki o upravičenosti tako obsežne in temeljite razgalitve osebnih podatkov. Tako najnovejšo državno pridobitev nekateri avtorji označujejo za še eno v nizu zmag "velikega brata", medtem ko se drugi obračajo k informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar ter njeni interpretaciji glede primernosti razkrivanja tovrstnih podatkov.

Lokacija, lokacija in še enkrat lokacija Pri vrednotenju nepremičnin igra pomembno vlogo lokacija. Tako so najbolj zaželene lokacije za imetnike hiš in stanovanj v Osrednji Sloveniji, na Obali ter v posameznih turističnih krajih na Gorenjskem (Bled in Kranjska Gora).

Sodeč po podatkih s spletne strani GURSa imajo vidnejši predstavniki iz političnega in gospodarskega življenja pri nas naslednje vrednosti nepremičnin*: Zoran Janković Polovica hiše v Ljubljani: 452.391 evrov Hiša v Grosupljem: 292.810 evrov Solastnik zemljišč pri hiši v Ljubljani: 9.205 evrov Janez Janša Polovica stanovanja v Ljubljani: 248.477 evrov Hiša v Šentilju pri Velenju: 81.786 evrov Počitniška hiša v Bovcu: 70.459 evrov Gregor Virant Hiša v Dobu pri Domžalah: 290.739 evrov Borut Pahor ¾ stanovanja v Ljubljani: 227.790 evrov 1/3 hiše v Šempetru pri Gorici: 163.971 evrov Radovan Žerjav ½ hiše v okolici Murske Sobote: 109.112 evrov Karl Erjavec ½ hiše v Naklem: 195.572 evrov Stanovanje v Ljubljani: 190.000 evrov Milan Kučan Hiša v Ljubljani: 385.392 evrov Stanovanje Gregorja Golobiča je ocenjeno na 294.000 evrov, dve stavbi v okolici Portoroža pa sta ocenjeni na 441.000 evrov. Katarina Kresal po navedbah medijev svojih nepremičnin nima, ima pa njen partner Miro Senica v lasti več kot 360 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani, ki je ocenjeno na 711.000 evrov. Prav tako naj bi imel Senica v lasti tudi 58 kvadratnih metrov veliko stanovanje, vredno 134.000 evrov. Manj vrtoglave številke pri nekaterih gospodarstvenikih Boško Šrot naj bi živel v hiši, vredni 133.815 evrov, ki pa je last njegove žene. Prvi mož Engrotuša Mirko Tuš živi v Celju v hiši, katere vrednost je ocenjena na 176.000 evrov. Vrednost hiše Hilde Tovšak buri duhove Vrednost hiše Hilde Tovšak pa je verjetno pri marsikateremu Slovencu porodila največ dvomov glede ustreznosti vrednotenja saj naj bi bila po navedbah več medijev vredna zgolj 75.000 evrov. *Naštete niso nujno vse nepremičnine in vsa zemljišča
Po objavi vrednosti že skoraj šest milijonov poizvedb GURS je od torkove javne objave podatkov o vrednosti nepremičnin v svoji spletni aplikaciji za javni vpogled v podatke o nepremičninah zabeležil skupno že okrog 5,6 milijona poizvedb. Od tega v torek 1,36 milijona, v sredo 2,5 milijona, v četrtek do 13. ure pa že 1,7 milijona poizvedb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.