Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2011,
15.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 12. 2011, 15.51

7 let, 2 meseca

Vrednosti nepremičnin politikov postale pravi spletni hit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Geodetska uprava (GURS) je objavila vrednosti vseh nepremičnin v Sloveniji. Podatki so javni, izvzeti pa niso niti politiki niti gospodarstveniki.

Kljub temu, da bi si tudi marsikateri "navaden smrtnik" glede svojega premoženja in letnice rojstva želel določeno mero tajnosti, pa to odslej očitno ni več povsem mogoče. Javnost nekaterih podatkov je odslej postala stvarnost. Prav tako velja opozoriti na dejstvo, da smo na tem področju eni izmed prvih v Evropi, sledili pa naj bi vzorom iz Skandinavije.

Med ljudmi je završalo Prav materialno stanje politikov in gospodarstvenikov je sodeč po odzivih na družabnih omrežjih in v spletnih mediji v zadnjih dneh pod drobnogledom številnih sodržavljanov. Na spletu tako že potekajo burne debate o načinu vrednotenja nepremičnin, domnevnih nepravilnostih, primerih prenizkega vrednotenja nepremičnin nekaterih politikov in gospodarstvenikov, zaščiti osebnih podatkov in še in še.

Ravno relativno nizke vrednosti nepremičnin številnih posameznikov, katerim bi marsikateri Slovenec glede na njihove sedanje in pretekle funkcije pripisali precej več premoženja, so v laični javnosti pustile številne sence dvoma glede pravilnosti vrednotenja nepremičnin.

Tako spletni Dnevnik piše o "posebej nizki" vrednosti posestva Janeza Janše v Šentilju pri Velenju, za katero je z opremo plačal 348.000 evrov, geodetska uprava pa ga ocenjuje le na dobrih 110.000 evrov. Kot še navajajo pri Dnevniku, jih v oči bode predvsem ocena vrednosti skoraj 28.000 kvadratnih metrov zemljišč. Geodeti so ta zemljišča ocenili na dobrih 30.000 evrov oziroma v povprečju le na nekaj več kot evro za kvadratni meter.

Kaj pa varovanje osebnih podatkov? Poleg že prej omenjenih navadnih državljanov, se tudi v medijih že pojavljajo nekateri pomisleki o upravičenosti tako obsežne in temeljite razgalitve osebnih podatkov. Tako najnovejšo državno pridobitev nekateri avtorji označujejo za še eno v nizu zmag "velikega brata", medtem ko se drugi obračajo k informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar ter njeni interpretaciji glede primernosti razkrivanja tovrstnih podatkov.

Lokacija, lokacija in še enkrat lokacija Pri vrednotenju nepremičnin igra pomembno vlogo lokacija. Tako so najbolj zaželene lokacije za imetnike hiš in stanovanj v Osrednji Sloveniji, na Obali ter v posameznih turističnih krajih na Gorenjskem (Bled in Kranjska Gora).

Ne spreglejte