Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
22. 1. 2014,
16.11

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hedge skladi borza

Sreda, 22. 1. 2014, 16.11

3 leta, 1 mesec

Vrednost hedge skladov narasla na rekordnih 2360 milijard dolarjev

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Industrija hedge skladov je lani zrasla za 17 odstotkov in dosegla rekordnih 2360 milijard ameriških dolarjev. Ponovno vstajenje tveganih skladov bi lahko pomenilo tudi okrevanje finančnih trgov.

Vrednost premoženja v hedge skladih, to je skladih, ki del denarja nalagajo v delnice, del pa na terminske trge, je na svetovni ravni samo lani zrasla za 376 milijard dolarjev. Investitorji so vanje prispevali 63,7 milijard dolarjev neto prilivov, 312 milijard dolarjev pa so prinesli donosi naložb. Zadnje četrtletje 2013 je bilo šesto zaporedno četrtletje, ko se je vrednost sredstev v hedge skladih zvišala, je pokazala raziskava podjetja Hedge Fund Research (HFR), specializiranega za alternativne oblike naložb. Ponovno vstajenje hedge skladov je menda znak finančnega okrevanja po krizi, kljub temu da so donosi manjši. Samo leta 2008 jih je okoli 1400 končalo v stečaju.

Donosnost hedge skladov 12-odstotna Vlagatelji so lani v hedge sklade, kot so Daniel Loeb Third Point LLC in Bill Ackman Pershing Square Capital Management LP in ki uporabljajo z dogodkom pogojene strategije trgovanja, investirali 29,6 milijard dolarjev. Povprečna donosnost teh skladov je bila lani 12-odstotna, preostali skladi so v povprečju zabeležili 9,2-odstotno rast. Po pričakovanju analitikov HFR se jim rast obeta vsaj še v prvi polovici letošnjega leta.

Tako vlagatelji, ki vzporedno stavijo na dolge in kratke pozicije, kot tudi globalni makro upravljavci skladov bi morali letos prepoznati obete za rast, je dejal predsednik HFR Ken Heinz.

Je nestabilnost finančnih trgov zgodovina? Makro strategi vlagajo v delnice, obveznice, valute in druge instrumente, ki temeljijo na makroekonomski analizi pomembnih političnih dogodkov in gospodarskega razvoja. Mnogi so se v zadnjih letih spopadali z ovirami glede odkupa terjatev centralnih bank, bolj znanem kot kvantitativno popuščanje. "Menim, da zapuščamo nenormalno obdobje finančnih trgov," je optimistično sklenil Heinz.

Ne spreglejte