Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 2. 2014,
11.34

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

General Motors Mary Barra

Sobota, 8. 2. 2014, 11.34

7 let, 2 meseca

Vodja GM na vrhu seznama najmogočnejših podjetnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mary Barra, ki je sredi januarja postala glavna izvršna direktorica General Motorsa, se je uvrstila na vrh seznama najmogočnejših podjetnic po izboru revije Fortune. Prvih deset žensk prihaja iz ZDA.

Revija Fortune navaja, da Barra, ki je hčerka nekdanjega delavca v General Motorsu (GM), ni nikoli mislila, da bo kdaj v življenju prišla na vrh omenjenega seznama. Pravi, da nima napihnjenega ega, ampak prefinjenost in pogum, da postavi stvari na svoje mesto. V avtomobilskem velikanu se je zaposlila po končanem študiju na fakulteti za elektrotehniko in podjetju ostala zvesta vse do danes.

52-letnica ima pod seboj avtomobilski imperij z več kot 212 tisoč zaposlenimi in s 396 tovarnami na šestih celinah, ki ga je leta 2009 pred propadom rešil zvezni proračun ZDA. GM se je konec lanskega leta znebil še zadnjega lastniškega deleža države.

Barrovi sledita vodji IBM in Pepsija Za Barrovo se je na drugo mesto uvrstila 56-letna vodja računalniškega velikana IBM Ginni Rometty, pred 58-letno vodjo Pepsija, v Indiji rojeno Indro Nooyi. Na četrtem mestu je direktorica brazilske naftne družbe Petrobras, 60-letna Maria das Gracas Silva Foster, najvišje uvrščena Evropejka na lestvici pa je direktorica britanskega tobačnega podjetja Imperial Tobacco Alison Cooper.

Pred 50 leti brez žensk na čelu največjih podjetij Uspeh Barrove je v svojem govoru o položaju v državi posebej izpostavil predsednik ZDA Barack Obama, ki je povedal tudi, da danes ženske za enako delo še vedno zaslužijo manj denarja kot moški. Obama je dejal, da ženska zasluži 77 centov za vsak dolar, ki ga zasluži moški. Razmere se sicer izboljšujejo, vendar počasi. Leta 1964 ni bilo še nobene ženske na čelu enega od največjih podjetij s seznama Fortune 500. Danes jih je 23 oziroma pet odstotkov.

Predhodnik Barrove z višjo plačo Barrova na žalost ni izjema glede plačnih nesorazmerij. Njen predhodnik Daniel Akerson, ki je prišel v GM brez izkušenj z avtomobilsko industrijo, je lani zaslužil 1,7 milijona dolarjev osnovne plače, pobral pa je tudi 7,3 milijona dolarjev v delniških nagradah. GM je novi vodji za letos namenil 1,6 milijona dolarjev osnovne plače z možnostjo dodatnih 2,8 milijona dolarjev kratkoročnih spodbud.

Prava nagrada sicer še sledi, saj ji podjetje še ni odmerilo višine dodatkov v obliki delniških opcij. To se bo zgodilo po junijski skupščini delničarjev in upravni odbor GM bo težko upravičil morebitno nižjo skupno kompenzacijo Barrovi, kot jo je dobil Akerson, ki je podjetje vodil v času, ko so vladale omejitve na plače direktorjev zaradi državne pomoči.

Ne spreglejte