Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 2. 2011,
16.20

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 9. 2. 2011, 16.20

7 let, 2 meseca

Vložen ugovor na vodenje prisilne poravnave Mersteela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Upraviteljica prisilne poravnave Mersteela Katarina Benedik je vložila ugovor na vodenje prisilne poravnave, saj si podjetje v treh mesecih od začetka postopka ni uspelo zagotoviti likvidnih sredstev.

Vodstvo Mersteela se je sicer v petek vendarle dogovorilo z bankami za kredit in če bo podpisalo tudi sporazum, bo Benedikova ugovor umaknila. "Verjetnost za uspešno finančno prestrukturiranje je manj kot 50 odstotkov" Benedikova je v petek v skladu s svojo napovedjo ob izteku trimesečnega obdobja po začetku postopka vložila ugovor na vodenje prisilne poravnave Merkurjeve metalurške družbe. Kot je zapisala v ugovoru, meni, da je stopnja verjetnosti za uspešno finančno prestrukturiranje družbe, s katerim bi ta postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna, nižja od 50 odstotkov. Potrebujejo med 18,5 in 28 milijonov evrov sredstev Mersteel namreč v načrtu finančnega prestrukturiranja predvideva prestrukturiranje na področju prodaje, nabave in proizvodnje, za kar je bistvena pridobitev novih kreditov v višini med 18,5 in 28 milijonov evrov v naslednjih štirih letih. Brez tega naj podjetje namreč ne bi moglo zagotoviti pozitivnega poslovanja in naj bi že v tem letu za normalni zagon poslovanja potrebovalo deset milijonov evrov.

Ker ob poteku treh mesecev od začetka postopka prisilne poravnave, Mersteel ni imel zagotovljenih dodatnih kreditnih linij in je januarja ustvaril dodatno izgubo iz poslovanja, je tako Benedikova vložila ugovor in sodišču predlagala, da po opravljenem naroku začne stečajni postopek zoper Mersteel.

Benedik: Vir sredstev ni pomemben Benedikova je ugovor pripravljena umakniti, če bo Mersteel predložil podpisane kreditne pogodbe z bankami, ki bi zagotavljale ustrezno tekoče poslovanje. Kot je pojasnila, morajo finančna sredstva biti zagotovljena, ni pa relevantno, ali bodo njihov vir banke ali morebitni strateški partner.

Potem ko se je vodstvo Mersteela v petek z bankami vendarle uspelo dogovoriti za prve tri milijone evrov posojila, Benedikova upa in pričakuje, da bo medbančni sporazum na podlagi tega dogovora podpisan še ta teden. Podobna so tudi pričakovanja direktorja Mersteela Darka Gregoriča, ki računa, da bo sporazum podpisan najkasneje v dveh tednih in bo upraviteljica prisilne poravnave svoj ugovor umaknila.

Priznanih za 68,8 milijona evrov terjatev Na Ajpesu je bil objavljen tudi dopolnjen seznam preizkušenih terjatev. Vanj je vključen ugovor Abanke Vipa, ki v celoti prereka 6,8 milijona evrov terjatve, ki jo je prijavila Nova Ljubljanska banka, in 35,3 milijona evrov terjatve, ki jo je prijavila Nova Kreditna banka Maribor. Tako je od skupaj 155,4 milijona evrov prijavljenih terjatev priznanih za 68,8 milijona evrov terjatev, za 86,6 milijona evrov terjatev pa je prerekanih.

Odškodnin bivšim delavcem še ne morejo izplačati Benedikova oziroma vodstvo Mersteela medtem še vedno ne moreta izplačati odškodnin bivšim delavcev podjetja, ki so se lansko jesen v zameno za odškodnine odpovedali odpovednim rokom. Pristojna sodnica, katere mnenje je Benedikova dolžna upoštevati, namreč ugotavlja, da odškodnine ne veljajo za prednostne terjatve in jih tudi ne zajema avtentična razlaga insolvenčnega zakona, s katero so si delavci decembra priborili izplačilo odpravnin.

Kalan: Morda bomo službe zahtevali nazaj Bivši Mersteelovi zaposleni zato pripravljajo vse potrebno, da bi državni zbor ponovno razložil sporni člen zakona in nedvoumno sklenil, da so tudi odškodnine prednostne terjatve. Hkrati po pojasnilih predstavnika delavcev Maksimilijana Kalana potekajo tudi dogovori, da bi vkorakali nazaj na delovna mesta in od vodstva nakelskega podjetja zahtevali, da jih ponovno vzame službo, če dogovora o nadomestilu za odpovedani odpovedni rok ne more spoštovati.

Ne spreglejte