Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2020,
17.06

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

bencinski servis gorivo bencin dizel

Ponedeljek, 27. 7. 2020, 17.06

3 leta, 9 mesecev

Vlada zvišala trošarine, bencin in dizel še naprej po evro na liter

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Bencinska črpalka, bencinski servis, bencin, tankanje | Cene dizla in bencina zunaj avtocest in hitrih cest ostaja evro na liter. | Foto Matej Leskovšek

Cene dizla in bencina zunaj avtocest in hitrih cest ostaja evro na liter.

Foto: Matej Leskovšek

Vlada je danes spremenila zneska trošarin glavnih energentov, kljub temu pa ceni dizelskega goriva in 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest ostajata pri enem evru za liter. Za poln 50-litrski rezervoar dizla oziroma bencina boste tako še naprej morali odšteti 50 evrov. Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela uredbo o spremembah uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, ki začne veljati 28. julija 2020. V skladu z zakonom o trošarinah se trošarina od energentov plačuje v absolutnem znesku, ki je določen za posamezno vrsto izdelka, in različno glede na namen (za ogrevanje ali pogon).

Cene pogonskih goriv se niso spremenile

Trošarinska obveznost nastane v trenutku proizvodnje ali vnosa ali uvoza, obveznost za obračun in plačilo pa nastane s sprostitvijo v porabo in je določena v 6. členu Zakona o trošarinah. Trošarinski zavezanec mora pri obračunu trošarine upoštevati zneske trošarine, ki veljajo na dan nastanka obveznosti za plačilo trošarine. Zakon daje pooblastilo vladi za zmanjšanje ali povečanje trošarine v skladu z ekonomsko politiko Republike Slovenije.

S predloženo uredbo se spreminjajo trošarine. Trošarina za bencine se zviša z 0,37987 na 0,38051 evra na liter oziroma za 0,00064 evra na liter, trošarina za plinsko olje za pogon pa se zniža z 0,34663 na 0,34523 evra na liter oziroma za 0,00140 evra na liter. S spremembo zneskov trošarin se cene glavnih dveh energentov ne bodo zvišale in bodo še vedno znašale evro na liter, kolikor znašajo od 7. aprila. Bencin je nazadnje manj kot en evro za liter stal v 14-dnevnem obdobju od 7. aprila 2009, ko je bil pri 0,996 evra za liter, dizelsko gorivo pa je točno en evro za liter stalo v 14-dnevnem obdobju po 1. marcu 2016, poroča STA.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva regulirane.

Ne spreglejte