Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2013,
13.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Banka Slovenije Boštjan Jazbec

Sreda, 27. 11. 2013, 13.02

7 let, 2 meseca

Vlada sprejela dopolnjen zakon o javnih financah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je sprejela predlog novele zakona o javnih financah za izvedbo ukrepov za ohranitev stabilnosti finančnega sistema v Sloveniji v povezavi s porabo proračunskih sredstev.

V kratkem bodo končani neodvisni pregledi kakovosti sredstev bank ter obremenitveni testi za reprezentativni del finančnega sistema, kar predstavlja pomemben element v procesu krepitve in prestrukturiranja finančnega sektorja in predpogoj za izvedbo ukrepov po zakonu, ki določa ukrepe Slovenije za krepitev stabilnosti bank, je objavljeno na spletnih straneh vlade.

Jazbec: Banka Slovenije ima natančen scenarij za vsako banko posebej Rezultati omenjenih pregledov bank naj bi bili znani 13. decembra. Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je pred kratkim zatrdil, da ima Banka Slovenije natančen scenarij za vsako banko v slovenskem bančnem sistemu. Dejal je, da nobena banka 13. decembra ne bo šla v stečaj niti v postopek nadzorovane likvidacije. Kot je pojasnil, bi se to, če bi se moralo zgoditi, že zgodilo.

Obenem je guverner ocenil, da obseg slabih posojil v slovenskih bankah ne presega štirih milijard evrov. Obseg slabih posojil v slovenskem bančnem sistemu naj bi bil po podatkih Banke Slovenije pri 7,9 milijarde evrov, za 40 odstotkov te vsote pa so banke že oblikovale rezervacije.

V državnem proračunu, računu finančnih naložb in terjatev je za potrebe dokapitalizacije finančnih institucij zagotovljenih 1,2 milijarde evrov sredstev. S prerazporeditvami je mogoče zagotoviti še dodatnih 200 milijonov evrov sredstev, navaja vlada. Če bi rezultati obremenitvenih testov in neodvisni pregled kakovosti sredstev bank pokazali, da je potreba po kapitalskih vložkih z namenom vzpostavitve ponovnega zaupanja v slovenski finančni sistem večja, je potrebno vzpostaviti pravne podlage za dodatno ukrepanje.

Prenos slabih terjatev na slabo banko še letos Dokapitalizacijo bank ter nato čimprejšnji prenos slabih terjatev na Družbo za upravljanje bank (DUTB) je treba izvesti v čim krajšem možnem času, po možnosti še letos, izpostavljajo na vladi. Kajti ni mogoče, da bi prišlo do prenosa slabih terjatev na DUTB, če ne bo sočasno poskrbljeno, da bodo banke deležne tudi ustrezne pomoči v obliki dokapitalizacije. Zato je potrebno imeti na razpolago ustrezne pravne podlage tudi za takojšnjo dokapitalizacijo s strani države. Taka dokapitalizacija bo, kolikor bo potrebna, eden od takojšnjih ukrepov ob objavi rezultatov.

Sprejem zakona je potreben tudi zato, da se omogoči dokapitalizacija bank, tudi če ta ni bila vnaprej načrtovana v proračunu. Ta možnost bo omogočila hiter in učinkovit odziv države na morebitne dodatne potrebe po dokapitalizaciji bank. To pa pomeni tudi, da se bo nakup kapitalskih naložb evidentiral v računu finančnih terjatev in naložb v trenutku nakupa kapitalskih naložb države v kreditnih institucijah.

S tem zakonom se vzpostavljajo ustrezne pravne podlage, ki bodo omogočile, da Slovenija zagotovi stabilnost finančnega sistema in omogoči izvedbo ukrepov, ki so predvideni že v zakonu, ki ureja ukrepe Slovenije za krepitev stabilnosti bank.

Ne spreglejte