Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2019,
7.17

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

vlada Umar Slovenija gospodarska rast

Četrtek, 21. 3. 2019, 7.17

5 let, 1 mesec

Vlada se bo predvidoma seznanila z Umarjevo spomladansko napovedjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Gospodarska rast | Spomladanska napoved gospodarske rasti znaša 3,4 odstotka, je v torek izjavil minister za finance Andrej Bertoncelj. | Foto Getty Images

Spomladanska napoved gospodarske rasti znaša 3,4 odstotka, je v torek izjavil minister za finance Andrej Bertoncelj.

Foto: Getty Images

Vlada naj bi se danes seznanila s spomladansko gospodarsko napovedjo urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Če se bo to zgodilo, bo Umar svoje najnovejše ocene gospodarskih gibanj nato predstavil javnosti. V luči ohlajanja svetovnega gospodarstva bo napoved rasti BDP za letos nižja od jesenskih 3,7 odstotka.

Na jesensko napoved Umarja pri 3,7-odstotni gospodarski rasti, na kateri je vlada gradila rebalans letošnjega proračuna, je v torek na Dnevu mojih financ spomnil tudi minister za finance Andrej Bertoncelj, ki je ob tem razkril, da spomladanska napoved gospodarske rasti znaša 3,4 odstotka. "Vsaj takšna je naša ocena," je dodal finančni minister.

Marjan Šarec
Novice Šabeder in Zajc uradno ministrska kandidata, Leben se spogleduje z LMŠ #video

Rast se je v zadnjem četrtletju znižala, izvoz se ohlaja

Slovensko gospodarstvo je lani po prvi oceni statističnega urada zabeležilo 4,5-odstotno realno rast, kar je 0,4 odstotne točke manj kot leta 2017, a obenem malenkost več od napovedi. Po sezonsko prilagojenih podatkih se je bruto domači proizvod (BDP) povečal za 4,6 odstotka.

Rast se je v zadnjem četrtletju umirila, kar je bilo ob prvih znakih ohlajanja gospodarstev največjih slovenskih zunanjetrgovinskih partneric vidno predvsem pri izvozno usmerjenih dejavnostih. Ob umirjanju izvoza igra vse večjo vlogo domača potrošnja, čeprav je rast zasebne potrošnje doslej kljub visoki rasti zaposlenosti, ki je ob koncu leta 2018 dosegla rekordno raven, ter kljub povečanju plač in socialnih transferjev ostala zmerna. Še naprej rastejo tudi investicije.

Theresa May
Novice Vrh EU naj bi pogojno podprl preložitev brexita

Napoved za Slovenijo znižala tudi Evropska komisija

Pričakovati je, da bo dogajanje v mednarodnem okolju, ki ga zaznamuje visoka stopnja negotovosti, letos dodatno umirilo rast izvozno naravnanega slovenskega gospodarstva, od gibanja domačih dejavnikov pa bo odvisno, kako izrazita bo ohladitev. Nižjo rast kot lani in predlani je Umar napovedal že lani jeseni, ko je za letos predvidel 3,7-odstotno krepitev BDP, za 2020 pa 3,4-odstotno.

Evropska komisija je februarja napoved za Slovenijo za letos in prihodnje leto znižala za 0,2 odstotne točke na 3,1 oziroma 2,8 odstotka, Banka Slovenije je medtem ob koncu 2018 za letos predvidela rast v višini 3,4 odstotka, za 2020 pa 3,0 odstotka.

Ne spreglejte